Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Без "лайків" і "шерів". Чому кнопкові телефони знову в моді

Категорія:

Світ:

Прості кнопкові телефони переживають відродження. Пошукові запити Google про них збільшилися на 89% у період з 2018 до 2021 року. Кожен десятий користувач мобільних телефонів у Британії віддає перевагу звичайному кнопковому гаджету.

ezgifcom-gif-maker15.jpg

Nokia 3310 - справжня легенда, один з найпопулярніших телефонів свого часу. Він розійшовся тиражем 126 млн штук, ставши одним з найбільш продаваних кнопкових мобільних телефонів в історії

17-річна Робін Вест – біла ворона серед однолітків. У неї немає смартфона. Замість того, щоб цілий день гортати TikTok й Instagram, вона користується так званим кнопковим телефоном, пише BBC.News і нагадує, що кнопкові телефони мають обмежений функціонал у порівнянні з iPhone. Користувач може здійснювати й приймати дзвінки та SMS-повідомлення.

Рішення Робін відмовитись від смартфона два роки тому було спонтанним. Привабила низька ціна "кнопковика" – трохи більш як 9 доларів. А оскільки він не має функцій смартфона, зникли й чималі щомісячні рахунки за інтернет.

"Поки я не перейшла на звичайний кнопковий телефон, не помічала, наскільки сильно смартфон заволодів моїм життям, – каже вона. – Я була підписана на купу соцмереж і не встигала продуктивно працювати, адже постійно сиділа в телефоні".

Дівчина не думає, що колись повернеться до смартфона.

"Я задоволена своїм "кнопковиком", він мене не обмежує. Я стала активнішою і більш продуктивною".

Робін Вест каже, що друзі не розуміють її вибір і постійно запитують, коли вона купить новий смартфон.

Прості кнопкові телефони дійсно переживають відродження. Як свідчить звіт дослідницької компанії SEMrush, пошукові запити Google про них збільшилися на 89% у період з 2018 до 2021 року.

І хоча дані про їх продажі знайти важко, в одному зі звітів вказано, що тогорічні світові закупівлі простих кнопкових телефонів мали сягнути мільярда одиниць проти 400 мільйонів у 2019 році.

Згідно з дослідженням бухгалтерської групи Deloitte за 2021 рік, кожен десятий користувач мобільних телефонів у Британії віддає перевагу звичайному кнопковому гаджету.

"Схоже, мода, ностальгія та поява їх у відеороликах TikTok зіграли свою роль, – каже Ернест Доку, експерт з мобільних пристроїв сайту Uswitch.com. – У багатьох з нас першим мобільним був "кнопковик", тому цілком природно, що ми відчуваємо ностальгію".

Доку каже, що саме перезапуск у 2017 році легендарної Nokia 3310, що вперше з'явилася на ринку у 2000 році, викликав своєрідний ренесанс. "Nokia просувала 3310 як доступну альтернативу високотехнологічним мобільним гаджетам".

Він додає, що, хоча ці телефони не можуть конкурувати з останніми моделями преміумкласу Apple і Samsung, коли йдеться про продуктивність чи функціональність, "вони можуть перевершити їх у таких важливих сферах, як час автономної роботи та довговічність".

П'ять років тому психолог Пшемек Олейничак поміняв свій смартфон на Nokia 3310, спочатку через потужніший акумулятор. Однак невдовзі зрозумів, що є й інші переваги.

"Раніше я завжди був приклеєний до телефона, перевіряв все й усіх, переглядав фейсбук-стрічку, новини або інші матеріали, які були мені зовсім не потрібні", – каже він.

"Тепер у мене більше часу для сім'ї й самого себе. Величезною перевагою є те, що я більше не залежу від "лайків", "шерів", коментів та необхідності описувати своє життя іншим людям. Тепер у мене більше особистого простору".

При цьому Олейничак, що мешкає у польському місті Лодзь, визнає, що перехід був нелегким. "Раніше я перевіряв на своєму смартфоні все – приміром, автобуси й ресторани [під час подорожі]. Тепер це неможливо, тому я навчився робити все це заздалегідь вдома. Я до цього вже звик".

Одним з виробників кнопкових телефонів є нью-йоркська компанія Light Phone. Її телефони мають трохи ширший функціонал. Вони дозволяють користувачам слухати музику й подкасти, а також під'єднуватись через Bluetooth до навушників.

Однак компанія обіцяє, що на її телефонах "ніколи не буде соцмереж, клікбейтних новин, електронної пошти, інтернет-браузера чи нескінченних стрічок соцмереж".

Компанія заявляє, що у 2021 році вона мала найкращі фінансові показники, а продажі зросли на 150% у порівнянні з 2020 роком. І це попри те, що їхні телефони є дорогими для апаратів такого класу – ціни стартують від 99 доларів.

Співзасновник Light Phone Кайвей Тан каже, що пристрій спочатку створювали як додатковий телефон для людей, що хочуть відпочити від свого смартфона, наприклад, на вихідні, але тепер половина клієнтів компанії використовують його як основний пристрій.

"Якби інопланетяни прилетіли на Землю, вони б вирішили, що мобільні телефони - це вищі істоти, що контролюють людину, – каже він. – І далі буде лише гірше. Користувачі розуміють, що щось не так, тому ми хочемо запропонувати альтернативу".

Як не дивно, основні клієнти компанії – це люди віком від 25 до 35 років, каже Танг. За його словами, він очікував, що покупці будуть значно старшими.

Експертка у галузі технологій, професорка Оксфордського університету Сандра Вахтер каже, що цілком зрозуміло, що деякі з нас шукають простіші мобільні телефони.

"Є всі підстави вважати, що дзвінки і SMS-повідомлення є нині побічною функцією телефонів, – пояснює вона. – Ваш смартфон – це розважальний центр, генератор новин, навігаційна система, щоденник, словник і гаманець".

Вона додає, що смартфони завжди "прагнуть захопити вашу увагу", постійно турбуючи вас повідомленнями, оновленнями й новинами. "Це може тримати вас у напрузі, може перевантажувати – і навіть збуджувати".

"Зрозуміло, що деякі з нас зараз шукають простіші технології, і вважають, що кнопкові телефони можуть повернути простіші часи, – додає професорка Вахтер. – З'явиться більше часу для того, щоб повністю зосередитись на одному завданні й займатися ним більш цілеспрямовано. Це може навіть заспокоїти людей. Дослідження показали, що надмірна кількість інформації може призвести до стресу й депресії".

Наші інтереси: 

Тенденції, що повертають до більш природного життя.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
смартфон
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Костянтин Струк.
0
Ще не підтримано

Поки що я з подивом спостерігаю, як кнопковий смартфон новішого випуску створює більше проблем, бо не має ні української, ні російської мови у меню. Купив батькам два таких телефони. Виявилося, що користуватись ними, якщо не знаєш англійської — ще той ребус. Брат привіз батькові... правильно, старий смартфон невістки, рожевий, бо там є мови, які підтримують кирилицю. Мама користується поки що своїм старим, теж кнопковим.
Підозрюю, що освоєння "нових-старих" технологій має зробити родини більш дружними, бо діти тепер учитимуть батьків тій же англійській мові. Але з часом відчуваєш, що зв'язаний такою дружбою по руках і ногах. З власного досвіду знаю...

Поки дихаю - сподіваюсь!

Коментарі

Зображення користувача Костянтин Струк.
0
Ще не підтримано

Поки що я з подивом спостерігаю, як кнопковий смартфон новішого випуску створює більше проблем, бо не має ні української, ні російської мови у меню. Купив батькам два таких телефони. Виявилося, що користуватись ними, якщо не знаєш англійської — ще той ребус. Брат привіз батькові... правильно, старий смартфон невістки, рожевий, бо там є мови, які підтримують кирилицю. Мама користується поки що своїм старим, теж кнопковим.
Підозрюю, що освоєння "нових-старих" технологій має зробити родини більш дружними, бо діти тепер учитимуть батьків тій же англійській мові. Але з часом відчуваєш, що зв'язаний такою дружбою по руках і ногах. З власного досвіду знаю...

Поки дихаю - сподіваюсь!