Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

АП розіслала депутатам "темники", як виправдати скандальні правки е-декларування

Наголошується, що лідери громадських організацій – це "завтрашні політики".  В "темниках" вказується, що особи, які беруть участь в реалізації в Україні відповідних програм міжнародної допомоги, "мають вирішальний вплив на формування державної політики і на діяльність ключових органів щодо запобігання та протидії корупції".
 

Адміністрація президента розіслала темники депутатам БПП, що стосуються аргументації на користь поширення електронного декларування на антикорупційні громадські організації.

Відповідні документи має у своєму розпорядженні "Української правди".

У "темниках" зокрема вказується, що "особи, які беруть участь у реалізації в Україні відповідних програм міжнародної допомоги, у роботі громадських об’єднань, інших непідприємницьких товариств, діяльність яких спрямована на запобігання та протидію корупції, мають вирішальний вплив на формування державної політики та на діяльність ключових органів із запобігання та протидії корупції". А також, що сьогоднішні "представники громадськості – це завтрашні політики".

Водночас в АП аргументують дії влади тим, що, начебто, "останнім часом стали непоодинокими випадки звинувачень у недоброчесності окремих знакових представників громадських організацій".

Таким чином, електронне декларування доходів представників ГО має, як ідеться в "темниках", "мінімізувати спекуляції навколо статків та конфлікту інтересів таких осіб", а також "посилюватиме їхню відповідальність і сприятиме зміцненню суспільної довіри до антикорупціонерів".

Наголошується також, що нові правила "поширюватимуться лише на керівний склад неурядових організацій і не зачіпають рядових членів організацій".

Серед пропонованих аргументів на користь прийняття вказаних змін до законодавства також вказано, що Україна таким чином "використовує передовий досвід держав-членів Європейського Союзу – Латвії, Португалії, Румунії серед інших, а також США, де керівний склад американських неприбуткових організацій повинен оприлюднювати свої доходи (форма IRS 990)".  

В АП також наголошують, що вето президента, як того вимагали зокрема міжнародні правозахисні організації, унеможливлює звільнення від декларування "169 тисяч українських військовослужбовців та контрактників, які захищають Україну від російського агресора".

Крім цього, в темнику наводяться типові аргументи проти е-декларування доходів антикорупційників, як то, наприклад, "особиста помста президента і його адміністрації", а також контраргументи, на які пропонують посилатися.

"Не може бути й мови про якусь помсту, адже е-декларація не покарання, а форма цивілізованого контролю", – йдеться зокрема в "темнику".

Також згадуються скандали навколо антикорупціонерів – "лобізм Чумака, нерухомість Лещенка, Заліщук та Найєма, декларація та лобізм Шабуніна" та обговорення цієї теми в медіаспільноті.

"Це (е-декларування) – інструмент оздоровлення громадянського суспільства та його очищення від "фейкових" борців з корупцією, колишніх можновладців, які використовують створені неурядові організації як схему укриття від декларування своїх неправомірно отриманих статків", – сказано також у документі.

В свою чергу на прохання прокоментувати документ в прес-службі Адімінстрації президента "Українській правді" заявили наступне: "Жодних темників Адмністрація президента України не надсилає".

Як відомо, 27 березня президент України Петро Порошенко підписав зміни до закону "Про протидію корупції", згідно з якими члени антикорупційних громадських організацій зобов'язані подавати електронні декларації.

З протестами щодо схваленого Києвом законодавства публічно виступили представники Великої Британії, США, Канади та офіційний Брюссель.

Голова антикорупційного комітету Єгор Соболєв наголошував, що під час ухвалення закону про зміни до е-декларування 23 березня (законопроект №6172 – ред.) в нього з голосу було внесено багато правок, які зробили норму суперечливою.

Постанова за скасування суперечливого закону не набрала достатньої підтримки в Раді під час голосування 24 березня.

Наші інтереси: 

Цинізм влади незабаром переповнить чашу терпіння. Бидлоеліта розкрадає Україну, а увагу хочуть переключити на громадських активістів, які намагаються не дати паразитам наживатися за рахунок держави. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

ЩО вибрали... ті результати і маємо!
"Народні обранці" давно перетворилися в організоване злочинне угрупування!

ПАРЛАМЕНТАРИЗМ у його сучасному вигляді в Україні - Національне ЗЛО!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

ЩО вибрали... ті результати і маємо!
"Народні обранці" давно перетворилися в організоване злочинне угрупування!

ПАРЛАМЕНТАРИЗМ у його сучасному вигляді в Україні - Національне ЗЛО!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Парламентаризм тут ні до чого.Просто у нас голосуй не голосуй а отримаєш те,що і як порахує ківалов чи протермінований охендовський...

Вірю в те, що розумію.