Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Анна Ярославна не була Київською князівною: дивіться на речі ширше

Відома українська блогер Лідія Гайдар на своїй сторінці в Facebook пише про те, що цілком можна зрозуміти обурення українських патріотів продовженням з боку росіян привласнення собі нашої київської князівни, Анни Ярославни – королеви Франції.


За словами блогера, ніхто дочку Ярослава у Франції, та, загалом, у Європі, не знав, як «Київську». Була вона Анною «Руською» тож важко зрозуміти розпач українців та зловтіхи росіян з цього приводу.

Те, що дочка київського князя звалася «Руською» за назвою країни, в якій володарював її батько, коли ніякої Москви ще й в проекті не було, лише зайвий раз доводить той факт, що самоназву давньої Київської держави та її мешканців – Русь – Московщина в нас пізніше нахабно поцупила. 

«Відкрийте хоча б Вікіпедію з переліками будь-яких європейських королів. Ви там знайдете безліч «Людовиків Французьких», «Едуардів Англійських», «Іаковів Шотландських», тощо. І при тому – жодного «Людовика Паризького», «Едуарда Лондонського» чи «Іакова Едінбургського».

Монархи середньовіччя мали в якості головної ознаки свого високошляхетного становища назву країни, яку вони очолювали. Чи ви хочете сказати, що Ярослав Мудрий свого часу панував лише в Києві?», – резюмувала блогер. 

Наші інтереси: 

Московія поцупила в нас назву і продовжує пересмикувати історію. Час вже українським історикам-науковцям на державному рівні взятись за відновлення справедливості.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи