Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 56
  • Переглядів: 59

Американська еволюційна тріада: Розвивайся! Озброюйся! Збагачуйся! – Білль про права

Категорія:

Найголовніші пункти Конституції США є прагматизованим варіантом еволюційної тріади «Освячуйся! Озброюйся! Плодися!». Їх виконання гарантує динамічний розвиток людини і спільноти.

170730-eagle.jpg

Вільний орел - символ США
Вільний орел - символ США

Білль про права (англ. Bill of Rights) — неофіційна назва перших десяти поправок до Конституції США, які закріплюють основні права людини. Текст цих поправок наведений у статті Національний Солідаризм – базова ідеологія США від заснування до сьогодення.

Перша поправка гарантує вільний розвиток, оскільки в ній проголошена свобода релігії, слова і друку, право на мирні збори і право звернення до уряду з петиціями про припинення зловживань. Загальне спрямування цієї поправки виражається настановою «Розвивайся!».

Друга поправка гарантує право громадян носити зброю і об’єднуватися в народні ополчення (міліції). Це відповідає настанові «Озброюйся!» Згідно з поправкою, озброєння населення є умовою вільного розвитку.

Третя і всі наступні поправки гарантують недоторканість особи, її помешкання, майна, особистих паперів – за допомогою справедливого суду і всієї державної правової системи. Усе це заохочує чесну працю задля підвищення добробуту, тому узагальнюється настановою «Збагачуйся!».

Легко побачити, що настанови Білля про права «Розвивайся! Озброюйся! Збагачуйся!» є прагматизованим варіантом еволюційної тріади «Освячуйся! Озброюйся! Плодися!». Ці настанови мають найдавніше походження: вони з’явилися одночасно з появою людини. Їх виконання гарантує динамічний розвиток людини і спільноти.

Освячуйся! Розвивай правильний світогляд і вольові якості, здобувай знання, плекай позитивні емоції, тримай в чистоті своє тіло, окультурюй навколишнє природне середовище, дбай про штучну природу – техносферу.

Озброюйся! Захищай життя і плоди людської творчості. Беззахисність провокує зовнішню агресію, породжує тривогу за своє майбутнє. Натомість озброєність – світоглядна, наукова, технологічна – дає впевненість у майбутньому, заохочує до мирної праці.

Плодися! Поширюй свій генофонд і свою культуру, дбай про наступні покоління, підвищуй особистий і суспільний добробут, підтримуй і примножуй все найкраще і найздоровіше.

На завершення додам, що фундаментальна ідея американської системи – це вільний розвиток людини й суспільства і рішуче подолання всіх перешкод, які заважають цьому розвитку. Найбільш відверто ця ідея сформульована в індоарійських Законах Ману – в Арійському вольовому імперативі:

Все, що робиться з власної волі, – добро.
Все, що робиться з чужої волі, – зло.
Треба знати це коротке визначення добра і зла.

Сутність сучасного глобального переходу до постіндустріальної формації полягає у звільненні людини від обмежень індустріальної мегамашини – «великого конвеєра». Відтак американський Білль про права набуває особливої актуальності для творців нового світу. Радіймо! 

Наші інтереси: 

Пізнаємо традиції народу США - головного союзника України. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи