Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

71% росіян відчуває гордість через війну з Україною

Категорія:

Більшість населення Росії підтримує війну з Україною, відчуваючи такі емоції, як гордість, радість, повагу, довіру та надію. Про це свідчать дані двох опитувань, проведених групою незалежних російських соціологів з інтервалом у півтора тижня з кінця лютого до середини березня.

Російська служба Радио Свобода повідомила, що росіяни старше 35 років частіше висловлювали почуття гордості, поваги та надії.

Двоє з п'яти росіян висловлювали занепокоєння війною, і про ці почуття найчастіше повідомляли молоді росіяни. Росіяни у середніх вікових групах (від 25 до 44 років) частіше повідомляли про почуття тривоги та страху щодо військової операції. Більша частина опитаних віком від 55 років підтримують війну з Україною.

Відмінності між першим і другим опитуваннями показують збільшення кількості людей, що підтримують "військову операцію" та незалежність так званих "ДНР" та "ЛНР". У той самий час зростає песимізм щодо особистого фінансового становища у зв'язку з запровадженими щодо Росії країнами Заходу санкціями.

При цьому результати другого опитування, проведеного 12–13 березня в період посилення державного контролю за засобами масової інформації та свободою слова, слід інтерпретувати з урахуванням можливого впливу страху та соціального упередження на ставлення до повідомлень.

Опитування також показали, що три чверті населення Росії дізнається новини про війну з телевізора. З них 87% (і 64% всіх жителів Росії) – із державних телеканалів. 22 % росіян користуються радіоприймачем для отримання новин, і лише один відсоток респондентів отримує доступ до інформації на коротких хвилях. Використання VPN для новин про "воєнну операцію", за даними авторів дослідження, становить 5,5%. З тих, хто взагалі використовує інтернет, щоб дізнаватися новини про війну, 37% не знають, що таке VPN. Ютюбом користуються 11% респондентів, телеграмом – 7%.

На думку соціологів, молоді росіяни віком до 35 років з більшою ймовірністю будуть з деякою або повною недовірою ставитися до новин про Україну у порівнянні зі старшим поколінням. Водночас автори дослідження зазначають, що молоді росіяни у віковій групі від 18 до 24 років частіше висловлювали байдужість до того, що відбувається в Україні.

Відповідаючи на запитання про те, як на них впливають дії президента Росії, третина респондентів заявила, що твердо вірить, що Путін працює в їхніх інтересах, а ще 26% кажуть, що він певною мірою працює в їхніх інтересах.

Загалом більшість росіян вважають, що було б краще, якби Путін залишався президентом якнайдовше. Ця думка найпоширеніша серед телевізійної аудиторії. Росіяни, які покладаються на особисті зв'язки та цифрові платформи, сприймають президента інакше, йдеться у дослідженні незалежних російських соціологів.

Наші інтереси: 

"Умом Росію не понять". Не країна, а Мордор. Потрібно її перемогти та піддати зовнішньому управлінню. Мізки такого народу легко промиваються.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи