Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 4
  • Переглядів: 4

У Росії живе 50 мільйонів гопників – дослідження московського центру (+аудіо)

Категорія:

Світ:

Такі дані містяться в доповіді Центру проблемного аналізу та державно-управлінського проектування, що присвячена молодіжним субкультурам в сучасній Росії та їхньому соціалізуючому потенціалу.

Аудіоверсія: У Росії живе 50 мільйонів гопників – дослідження московського центру

Доповідь, яку наводить у своєму блозі Микола Подосокорский, опублікована окремою 72-сторінковою брошурою в 2014 році. Автор доповіді О.В. Куропаткіна (Зеленова).

Автор розуміє під "субкультурою" в широкому сенсі "частину культури, яка за своїми цінностями і зовнішнім формам відрізняється від культури громадської більшості. Основні розпізнавальні ознаки субкультури це особливий світогляд, захоплення, зовнішній вигляд, ставлення до суспільства і т. і. «Носіями» субкультури є соціальні групи".

Завантажити:

Всього Куропаткіна виділяє 4 види субкультур:

1) субкультурні групи, що функціонують як громади-гуртожитки;

2) спільноти, учасники яких регулярно збираються для спільної діяльності, поділяють спільні цінності і досить жорсткі правила;

3) групи, які об'єднані спільними захопленнями, але не обов'язково збираються разом;

4) спільноти, які об'єднує перш за все стиль життя і зовнішній вигляд.

Другий вид включає в себе кілька підвидів, одним з яких є "напівкримінальні групи". До них-то і відноситься субкультура "гопників".

Ось що написано про російських гопників в цій доповіді:

Гопники. Чисельність до 50 млн., з яких 21-24 млн. підлітки 14-18 років. Субкультура в сучасному вигляді оформилася в СРСР наприкінці 1980-х років, хоча має давні традиції (вулична шпана в СРСР).

Слово «гопник» походить або від слова «гоп-стоп» (на бандитському жаргоні це означає «грабіж»), або від абревіатури 1920-х років, де ГОП це міський гуртожиток пролетаріату. Самі себе гопники в окрему групу зазвичай не виділяють, вважаючи за краще називати себе «пацанами». Групуються навколо двору і району. У кожному такому об'єднанні є свій ватажок, районний князьок, який підпорядковується, в свою чергу, «старійшинам» вищим кримінальним авторитетам.

«Район» гопники агресивно захищають від «чужих», особливо, від неформалів і «чорних». Нападають завжди групою. Важливість компанії однодумців зведена в культ: будь-який подвиг хороший, тільки якщо його побачили і оцінили товариші.

Стиль поведінки гопників нахабний, грубий і агресивний. Незважаючи на те, що гопники це «реальні пацани», тобто чисто чоловіче братство, в їх субкультуру на правах «подруг» входять і дівчата, що розділяють цінності гопників,   як правило, з бідних сімей і без повної середньої освіти.

Гопники носять дешеві спортивні костюми, кеди і кепки-таблетки» або бейсболки. Зачіска коротка стрижка. Зазвичай слухають так званий «російський шансон» або «блатну пісню». Усередині субкультури гопників є міні-субкультури «чави» і «полугоп».

Чави така ж напівкримінальна група дрібних хуліганів, які стали добре оплачуваними фахівцями. Носять одяг спортивного стилю, але, на відміну від звичайних гопників, брендовий і дорогий.

Полугопи респектабельні представники середнього класу, які намагаються нічим зовні не відрізнятиметься від звичайних людей, проте зберегли «гопницьку» нахабну і агресивну самовпевненість, обмеженість і крайній прагматизм, культ компанії «реальних пацанів» (тільки це не районні князьки, а успішні бізнесмени) і напівтюремний жаргон.

Власне з цього опису "гопників" я нічого нового для себе не взнав, пише Микола Подосокорскій. Про "чав" і "полугопов", правда, прочитав вперше, але що мене, дійсно, здивувало, так це цифра в 50 мільйонів гопників серед росіян.

З огляду на, що загальна чисельність жителів Росії не перевищує на сьогоднішній день 150 мільйонів людей, то кількість гопників просто зашкалює. А якщо відняти із загального числа зовсім юних дітей і старих, то гопником по суті є чи не кожен другий росіянин.

Може, в цьому і криється секрет супер-популярності Путіна, який також має "пацанську психологію" і любить використовувати в своїй промові сумнівні жарти і обороти, властиві субкультурі гопників?

Дивно також і інше: яка ж це субкультура, якщо гопників серед загального числа росіян так багато?! Швидше, це вже друга культура, а може, і основна, офіційна... Чави і полугопи, що стали депутатами, міністрами і ефективними менеджерами, без всяких сумнівів і докорів сумління громлять російську науку і культуру, оптимізують всю гуманітарну сферу, щоб вислужитися перед паханом.

Наші інтереси: 

Знати і розуміти, що таке сучасний російський народ. Враховувати модель поведінки переважної більшості росіян при можливих контактах з ними.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
Мордор
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Стан Кучеренко.
0
Ще не підтримано

Щось я дуже сумніваюся що там є 21-24 млн. – підлітки 14-18 років

Скільки там всього складає населення Росії?

Коментарі

Зображення користувача Стан Кучеренко.
0
Ще не підтримано

Щось я дуже сумніваюся що там є 21-24 млн. – підлітки 14-18 років

Скільки там всього складає населення Росії?

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Схоже, що це оцінка на основі перепису населення Росії 2002 року, адже стаття "Гопники", яка обґрунтовує число 50 млн., опублікована в 2008 році.

Населення з того часу дещо скоротилося, але субкультура гопників поширюється на всі верстви суспільства і рясно представлена у владних структурах, причому у вищих ешелонах.

Гоп-політика, гоп-журналістика, гоп-релігія – державна субкультура Росії (2017).

Стан Кучеренко каже:
Щось я дуже сумніваюся що там є 21-24 млн. – підлітки 14-18 років
Скільки там всього складає населення Росії?

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Додав озвучення цієї статті про гопників. Слухаємо і поширюємо.

Все, що робиться з власної волі, – добро!