Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

35 тис. гривень зарплати та повна незаангажованість. В Україні з’являється нова державна посада

Держсекретарі працюватимуть при кожному міністерстві, їх не можна буде звільнити при зміні уряду, а їхня мета – змінити обличчя держслужби. Держсекретар може лишитися на посаді навіть при зміні уряду.

Стартував конкурсний відбір на посади державних секретарів при міністерствах – нову позицію на державній службі. Передбачається, що держсекретар має трошки розвантажити міністра та взяти на себе частину його роботи. Зокрема, ці люди мають займатися кадровими призначеннями, оцінювати ризики у роботі свого відомства, проводити аналітичну роботу, давати поради міністру та допомагати у вирішенні стратегічних завдань.

Держсекретар обиратиметься терміном на 5 років з правом повторного призначення. Передбачені також конкретні підстави для його звільнення – наприклад, політична заангажованість. Заробітна плата має бути в межах 35 тис. грн.

Важлива деталь – держсекретар може лишитися на посаді навіть при зміні уряду. Це забезпечує відомству так звану інституціональну пам’ять, розповідає експерт Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук. Тобто, навіть якщо змінюється міністр, саме міністерство не має розпочинати роботу з чистого аркуша, бо у структурі лишається людина, яка накопичила та зберегла відповідний досвід –  це державний секретар.

 «Інша важлива функція держсекретаря – виконання волі міністра у рамках законодавства. Тобто міністр пропонує своє політичне бачення, розказує, що він хоче, а держсекретар повинен організувати робочий процес для реалізації цієї ідеї. Так, він повинен давати професійні фахові поради міністру, пропонувати кращі варіанти рішень. Політику міністерства та загальні напрямки роботи визначає, насамперед, міністр, політичні призначення, програмування бюджетних коштів, які потрібні на ту політику, отримання тих коштів – теж за міністром», - пояснює Тимощук.

Те, що повноваження розподілятимуться на політичне і адміністративне керівництво, і вказує на те, що державний секретар – одна із найважливіших позицій у системі демократичного врядування, додає він.

Першими обиратимуть кандидатів у вісім відомств: Мінагрополітики, МВС, Мінекології, Міністерство інформації, Мінінфраструктури, Мінкульт, Міністерство енергетики та вугільної промисловості, а також Мінекономрозвитку та торгівлі. Найбільше кандидатів наразі – до Міністерства внутрішніх справ та Міненергетики. Найменше – до Міністерства інформації. Про це повідомила на своїй сторінці у facebook нардеп від Батьківщини Альона Шкрум, яка бере активну участь у реформуванні державної служби.

Особливістю конкурсного відбору є те, що конкурсні завдання будуть анонімними, тобто, комісія не знатиме, чиї саме тести перевіряє. Також буде проводитися онлайн-трансляція з комп’ютерної кімнати, де виконуються завдання.

 «В ідеалі має обратися людина, яка не  має політичних амбіцій, не замішана в партійному будівництві, не належить до якогось з політичних таборів. Дуже важливо буде протестувати ці позиції, щоб після зміни уряду, коли би вона не відбулася – через рік, півтора, швидше або пізніше, не було намірів поміняти і держсекретарів.  Хоча очевидно, що спроби будуть. Але якщо це будуть професійні, рівновіддалені від політичних сил люди, їх треба буде захистити на цих посадах», - коментує конкурсні умови Тимощук.

Важливо, аби обрані люди насправді відповідали поставленим критеріям – тільки тоді можливо зрушити з місця реформи в сфері державної служби, говорить експертка Реанімаційного пакету реформ Ірина Соломко.

«Якщо цей конкурс пройде погано і ми наберемо не тих, хто потрібен і не відповідає цим критеріям, все те, про що ми говорили, всі наші досягнення – це все буде нікому не потрібно, тому що в реальності нічого не зміниться», - додає Соломко.

Передбачається, що до кінця року мають бути призначені державні секретарі у всіх сімнадцяти міністерствах в українському уряді.

Наші інтереси: 

Роблять "косметичний ремонт" замість капітального. Цю державу не потрібно реанімовувати. І, здається, неможливо.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Василь Федорiв.
0
Ще не підтримано

Я можу виконувати таку роботу за сiм тисяч гривень на мiсяць без будь яких iнших "пiльг" та заохочень, наприклад у Мiнiстерствi освiти i науки й не тiльки.

Хай Буде!

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Це ще догниває жолудь чи вже сходить паросток нового дерева?

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Василь Федорiв.
0
Ще не підтримано

Я можу виконувати таку роботу за сiм тисяч гривень на мiсяць без будь яких iнших "пiльг" та заохочень, наприклад у Мiнiстерствi освiти i науки й не тiльки.

Хай Буде!

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Тому що держслужба – це "смітник, де працюють або злодії, або невдахи" - див. інтерв'ю http://www.ar25.org/node/33528