Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

28 серпня - Перша Пречиста, свято Матері Ісуса Хреста

В народі це свято ще називали Спожинки і дякували Землі-годувальниці за її дари. Пізніша назва - Успіння. У цей день закінчувалися жнива, і за народними традиціями під час цього свята не можна було проводити на землі роботи з гострими предметами, копати та обробляти землю. 

Прикмети на свято Першої Пречистої:

  • зустрічають осінь;
  • сонце СПАТИ лягає;
  • якщо тепло, бабине літо у вересні буде холодним.

«Прийшла перша Пречиста - одягла природа намисто, прийшла друга Пречиста - взяла комара нечиста, а прийшла третя Пречиста - стала діброва безлиста», - мовиться в народній приказці. 

28 серпня - Перша Пречиста (Успіння) Пресвятої Богородиці. Друга Пречиста - 21 вересня - це Різдво Пресвятої Богородиці, а Третя Пречиста - 4 грудня - Введення Пресвятої Богородиці. 

Від Першої до Другої Пречистої триває період теплих і погожих днів. Їх називають бабине літо. 

Вже після Першої Пречистої можна засилати сватів. Весілля ж справляли після Покрови.


Те, що Марію називали Дівою, свідчить про те, що вона протягом всього життя виглядала як молодиця: гелленське слово «παρθένος» (партенос) означає «діва, дівчина, молода жінка». У час відкритої діяльності Ісуса його матері було близько 50 років, але вона залишалася настільки енергійною, життєра­дісною і молодою, що поряд з Ісусом сприйма­лася як його сестра-одноліток (саме так їх і зображають на іконах). З цього можна зробити припущення, що Марія володіла принаймні супердовголіттям (уявним безсмертям).

Згідно з церковними переказами, її мертвого тіла не знайшли, подібно як і тіла апостола Івана, який здобув фізичне безсмертя. З цього можна зробити припущення, що Марія також мала безсмертне тіло. Тому вона зникла і продовжила земне життя в іншому місці під іншим іменем – так, як це зазвичай роблять безсмертні. Наприклад, Аполлоній Тіанський, який був ровесником Ісуса: під приводом якогось доручення він відіслав своїх учнів, а сам зник і більше ніколи відкрито не з’являвся; через це його послідовники були переконані, що він не вмер, і довгий час чекали його появи. Так само зник Ісус Хрестос: повідомлення про його «вознесіння» є фарисейськими вставками – див.: Куди подівся Ісус Хрестос? Послідовники Ісуса жили і живуть в очікуванні, що Господь може з’явитися будь-якої миті.    

Докладніше: Чи була безсмертною Діва Марія?

 

Наші інтереси: 

Знати народні традиції, розуміти метафізичні основи природнього календаря, усвідомлювати церковні маніпуляції у використанні народних свят і вміти аналізувати сутність церковних свят.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Схоже, що Успіння стосується не Діви Марії, а Сонця, яке восени йде спати.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ора Світла.
0
Ще не підтримано

Авангард Авіації :
Процес Навчання
Прискорюємо !
Пізнання
Сили Творця
Вдосконалюймо !

Усе проминає, за винятком Бога і Любові.
Григорій Сковорода

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Схоже, що Успіння стосується не Діви Марії, а Сонця, яке восени йде спати.

Все, що робиться з власної волі, – добро!