Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 2
  • Переглядів: 2

Інститут Міжмор’я – вільний простір для самореалізації постіндустріальної еліти

Багаторівнева динамічна мережа Intermarium.institute розробляється на основі лідерської моделі, яка надає пріоритет свободі творчості і персональній відповідальності. Окрім того, це те, що ми сьогодні можемо собі дозволити з погляду  наявних фінансових ресурсів.   

170220-lider.jpg

Демос
Демос

Попередня стаття

Згідно з соціологією, лише 5% населення спроможні до самостійного, критичного мислення. З них лише 1% поєднує здатність до творення нового з волею його реалізувати. Це, так би мовити, творчі нонконформісти. Саме вони і рухають прогрес.

Проте за існуючої політичної системи рішення ухвалюють представники решти 95% населення, неспроможного до критичного мислення і самостійних рішень. Відтак існуюча система ігнорує думку 5% активної творчої меншості, натомість орієнтована на обслуговування пасивної конформної більшості.

А що як створити систему, орієнтовану на активну меншість? Систему, яка заохочуватиме лідерів і захищатиме їх?

Саме такою є соціальна мережа Intermarium.institute. Розгляньмо її особливості й новації.

Демос – первинний соціальний організм

Первинними оргструктурами («соціальними клітинами») Інституту є демоси – спільноти чисельністю від 5 до 20 осіб, у яких всі учасники персонально знайомі між собою. Керування в демосах здійснює старшина з 5 осіб з чітко розписаними ролями: голова, радник, правник, захисник, господар.   

Лідерська модель

Є два способи формування організації – колективна і лідерська. Колективна – це коли весь колектив обирає старшину, а лідерська – це коли всі призначення здійснює лідер – засновник демосу. Відповідно, він повністю керує діяльністю демосу і несе за нього персональну відповідальність.

Як створити демос

Започаткування демосу починається з того, що ініціатор реєструє свій дипломний проект на здобуття звання магістра. Для його захисту здобувачу потрібно організувати демос, який допомагатиме в підготовці диплому і оцінюватиме його під час захисту. Завдяки такому «академічному» підходу діяльність демосу матиме чітко визначену мету і більш-менш надійну раціональну основу.

Переваги лідерської моделі

Лідерська модель технологічно простіша, ніж колективна, хоча від голови лідерського демосу вона вимагає більшого напруження.

По-перше, управлінська простота дозволяє застосувати відносно простий софт, адже лідеру надаються всі адміністративні права, які він реалізує на власний розсуд під власну відповідальність. Простота моделі прискорює і здешевлює розробку мережі.

По-друге, управління демосом стає оперативнішим, хоча перед ухваленням важливих рішень відповідальний лідер зазвичай здійснює консультації і навіть опитування (міні-референдуми).  

По-третє, полегшуються комунікації, адже завжди зрозуміло, до кого звертатися і хто за все відповідає.

Вільний простір для творчості

Лідер на власний розсуд обирає напрямок роботи, формує демос і розпоряджається його майном. Єдине зовнішнє обмеження – щоб діяльність демосу не шкодила іншим демосам і мережі в цілому. Внутрішнім обмеженням є спроможність лідера знайти однодумців, долучити їх до групи і сформувати управлінське ядро (старшину).

Соціальні ліфти

Мережа Інституту Міжмор’я надає всі можливості для стрімкого просування вгору мережевою ієрархією. Так, голова первинного демосу може збільшувати кількість його членів і структурувати їх на демоси нижчого рівня, підвищуючи свій статус до рівня сотника, полковника, кошового. З другого боку, до нього можуть долучатися інші демоси, наприклад, чотири чи більше сотників можуть заснувати полковий демос.

Захист лідерів у мережі

Ніхто не може усунути лідера з посади голови демосу – хіба що він сам, якщо добровільно складе з себе обов’язки або втратить старшину. Тобто у лідерських демосах відбувається «голосування ногами» – ті, яким не подобається голова демосу, просто виходять з демосу, засновують власні демоси або приєднуються до існуючих. Якщо між головою і членами демосу виникають непорозуміння, то їх допомагає вирішити правник місцевого демосу або правник демосу вищого рівня.   

Захист майна

Якщо для діяльності демосу потрібне обладнання чи інші матеріальні ресурси, то вони зазвичай надаються лідеру як дарування. Якщо ж лідеру у тимчасове користування надається якесь значне майно, то його передачу можна здійснити під розписку, засвідчену третьою особою або нотаріусом. У розписці має бути вказано, що вона набуває чинності тільки після того, як отримувач виключений з реєстру Інституту.

Відтак членство в мережі захищає лідера від примусового дострокового повернення отриманого під розписку майна, адже воно може бути критично важливим для роботи. При цьому всі майнові конфлікти всередині мережі вирішуються правниками мережі, тобто внутрішнім третейським судом, сформованим з правників демосів мережі.

Ті учасники конфлікту, які не визнають рішення внутрішнього суду, вилучаються з мережі Інституту з перспективою потрапити у «палкі обійми» державної судової системи.     

Перша черга системи Intermarium.online

Соціальна мережа Інституту Міжмор’я задумана як реалізація лідерського компоненту ширшої системи Intermarium.online, що передбачає взаємодію як лідерських, так і колективних демосів. Оскільки у нас поки що нема ресурсів для програмування колективного компоненту, то обмежуємось лідерським компонентом мережі. Проте цілком можливо, що на первинному етапі розгортання нашого стартапу лідерська модель нас задовольнятиме на всі 100%.

Творимо!    

  

Наші інтереси: 

Ще один крок до практичної самоорганізації творців нового світу. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Незабаром у нас буде зустріч на Intermarium.TV за участю Ігора Каганця і Віктора Макаренка. Розглядатимуться теми розвитку мережі, загальної структури проекту, символіки, співдружності Міжмор’я, Живого Слова та інші. Тому ставте запитання. Вони будуть зачитані, постараємось на них відповісти.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Незабаром у нас буде зустріч на Intermarium.TV за участю Ігора Каганця і Віктора Макаренка. Розглядатимуться теми розвитку мережі, загальної структури проекту, символіки, співдружності Міжмор’я, Живого Слова та інші. Тому ставте запитання. Вони будуть зачитані, постараємось на них відповісти.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!