Аватар пользователя Альберт Саїн
Альберт Саїн
  • Visits: 0
  • Хиты: 0

Місто, куди не повернутись неможливо: 12 причин відвідати Чернівці

Світ:

Чернівці | Ненароком

Зазвичай, коли мої друзі починають розмову про бажання відпочити «десь на заході України», я ледве стримуюсь, щоб розповісти їм про Чернівці без зайвого фанатизму. Моя дівчина, при знайомстві зі мною, чула про Чернівці мабуть більше ніж про мене… Хоча сам я живу, навчаюсь та працюю в Києві, але коріння мене не відпускає – Чернівці моя батьківщина у всіх сенсах цього непростого слова. Тому, хочу поділися з Вами своїм баченням необхідності відвідати це чудове місто

  1. Багатоманітна культура, яка так, майже недоторканно, збереглась в місті. Вже виходячи із залізничного вокзалу і бачачи невисокі будинки, розумієш, що ти потрапляєш в місто фарб – там червоне, там зелене, там австрійське, там румунське, єврейське, радянське і українське – все разом, в одному місті. Ці культури пронизують все місто і не виникає відчуття «наляпаності», навпаки все виглядає дуже гармонічно і яскраво.
  2. Друге, що зазвичай зауважує людина, – це Темп міста. Люди, які приїжджають з урбаністичних міст чи столиць помічають, що їм доводиться ходити повільніше. По-перше: хочеться йти повільно аби все розгледіти, не пропустити жодного флюгера чи барельєфа на будинку. По-друге: самі мешканці начебто не поспішають. Звичайно, маршрутки-«богданчики» розмивають цю картину – вони всюди і завжди поспішають, чи то в Києві, чи то у Чернівцях. Але пішки люди ходять точно повільніше, і це надає відчуття спокою і зваженості.
  3. 1-ий пункт мирського характеру – Смачнюча їжа не буде зайвий раз заглядати вам у гаманець – ціни на поїсти в Чернівцях невисокі (в принципі, як і на все інше). Лиш треба знати, куди піти. Адже в будь-якому місті є заклади не для смертних. Не буду радити заклади, по-перше, не хочу робити рекламу, а по друге, тому, що смаки у всіх різні. Тому просто даю пораду – якщо хочете поїсти, слідкуйте за молодими людьми, в які заклади вони заходять, зазвичай у молоді не дурні смаки і відсутні бажання «понтонути», коли вони справді голодні:)
  4. 2-й пункт мирського характеру – Ціни на житло дозволяють відвідати Чернівці без особливих затрат. Чесно кажучи, тут все знову залежить від особистих запитів: комусь готель, а комусь квартиру. Але так чи інакше, ціни не підіймаються на травневі чи будь-які інші свята, як в деяких містах. Знаючи по собі, студент-бюджетник може спокійно собі дозволити зняти квартиру подобово, якщо приїжджає з друзями на декілька днів.
  5. Багата історія міста не дасть  вам відпочити від себе ні на хвилинку. Чернівці пережили немало добрих і поганих часів, і місто нічого не забуло. Є багато тематичних музеїв, які із задоволенням поділяться з вами своїми згадками.
  6. Історія розкаже вам детально про Релігійний плюралізм Чернівців. Оскільки за всю свою історію, місто перебувало у складі Молдови, Австрії, Румунії, Радянського Союзу і, нарешті, України (це не враховуючи постійні навали і перебування польських, російських, румунських і татарських військ, які частенько або щось крали або будували від XVIII до XX ст.). Оскільки частенько змінювалась релігійна більшість, то і будували все: православні, католицькі, вірменські (тепер і протестантські) церкви, костели та синагоги. Окремі релігійні споруди – це окремі пункти «необхідності відвідування Чернівців», так що до цього ще повернемось:)
  7. Окремим пунктом виведу Культурні пам’ятки (повірте мені, я б окремі пам’ятки виводив би окремими пунктами, але поставив собі на меті вписатись у 12 пунктів). Перебуваючи у Чернівцях, ви зобов’язані відвідати декілька місць, аби мати право сказати: «Я був у Чернівцях!». Перелічую:  вул. Кобилянська, Університет Федьковича та його парк (колишня резиденція митрополитів), відвідати площі міста (Театральна площа, Площа Філармонії, Центральна Площа, Соборна Площа, Турецька Площа, Площа Святого Хреста), парк Т.Г. Шевченка. Для більшого відчуття міста, звичайно пропоную не оминати жодної культурної пам’ятки. У кого буде час, раджу відвідати Музей народної архітектури та побуту (таке собі «Чернівецьке Пирогово»).
  8. Місто знаходиться близько до Хотинської та Кам’янець-Подільскої фортець. Якщо матимете можливість присвятити день для виїзду за місто, виділіть один день для поїздки до фортець – це буде пізнавальна і цікава подорож, дорога не далека і коштує недорого.
  9. Якщо вже виїхали і вам сподобалось, можете вже ризикнути і на ще один день для поїздок по області:) Місто пропонує багато екскурсій з виїздом за місто (монастир Банчени, Джуринський водоспад, Поріг Карпат, до Яремчі і Коломиї, і т.д.).
  10. Люди. Так, просто люди. Якщо ви проведете весь день гуляючи по Чернівцям і з вами ніхто не заговорить – то ви значить не по Чернівцям гуляли. Бо люди в Чернівцях дуже чуйні. Дуууже!  Тут я міг би описати десятки, якщо не сотні історій про доброзичливість чернівчан, але не буду вас грузити:)
  11. Великий плюс в тому, що Чернівці можна відвідати в будь-яку пору року, вони привітні і зимою і влітку, і по-своєму красиві. Якщо в теплу пору можна весь день гуляти по парку, то в холодну вас до себе запросять безліч кав’ярень, де вас зігріють і розважать.
  12. Якщо ви вирішили відвідати декілька міст Західної України чи Східної Європи, то Чернівці досить зручні для зупинки подорожуючих. В місті ще з 1866р. зручна транспортна лінія Відень-Краків-Перемишль-Львів. На сьогоднішній день до Чернівців (і з Чернівців) можна їхати сполученням Чернівці-, – Київ, – Харків, – Ужгород, – Одеса (це не враховуючи зарубіжних сполучень).

Використано фото користувачів інстаграм: mogilevskayainna, astets48, baranarini, julia_brodetska, cvua,

 

Наші інтереси: 

Подорожуймо Україною!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...