Олена Каганець's picture
Олена Каганець
  • Visits: 0
  • Hits: 0

Україна вдосконалює оборонні технології

На думку військових експертів і посадових осіб, захисні модулі швидкого розгортання, що виготовляються на Заході, допоможуть знизити втрати українських збройних сил. 

Україна шукає шляхи впровадження передових військових технологiй для посилення потенціалу своєї армії і зниження втрат в зоні антитерористичної операції (АТО).

Одна із західних компаній, яка незабаром може з'явитися на українському ринку, - британсько-американська фірма Hesco Bastion, провідна компанія з випуску захисних систем швидкого розгортання на блокпостах і вогневих позиціях для захисту солдатів і озброєння від стрілецької зброї та мінометного вогню. Габіони (клітини, заповнені камінням або бетоном) можна встановити за кілька годин, а спеціальне зварювання і тканини забезпечують надійність і довговічність цієї конструкції.

2 лютого зразки виробів фірми були випробувані на полігоні під Києвом у присутності міністра внутрішніх справ України, заступника командувача Національною гвардією, представників Міністерства оборони та добровольчих батальйонів. Результати випробувань підтвердили, що ці захисні модулі можуть приблизно на третину знизити втрати особового складу. За словами представників командування, напади на блокпости є однією з основних причин втрат української армії.

«Вважаю, що кожен боєць буде глибоко задоволений таким високим рівнем захисту, - повідомив журналістам міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. – Це саме те, що нам потрібно: захистити та укріпити блокпости та ключові позиції для танків, капонірів, артилерії. Це надiйний засіб».

Hesco Bastion постачає фортифікаційні споруди міністерствам оборони США і Великобританії, НАТО і силам ООН. Захисні модулі та загородження широко застосовувалися в ході бойових дій в Афганістані, Іраку, Боснії і Косово і, на думку військових експертів, вони є однією з найбільш вдалих розробок останні роки. Партнер HESCO Bastion в Україні – будівельна компанія ТММ – обіцяє налагодити виробництво таких захисних споруд протягом трьох-чотирьох місяців. Обсяг випуску може скласти до 100 погонних кілометрів габіонів на місяць. Фірма Hesco Bastion погодилася передати технологію і право випуску виробів під власним брендом. Поки що йдуть переговори щодо визначення точних обсягів виробництва і цін, повідомив консультант проекту «Hesco Bastion-ТММ» Євген Лауер, додавши, що Українi треба налагодити масове виробництво цих конструкцій.

«Потреба в них досить висока, і не тільки в зоні ATO, де вона очевидна, - повідомив Лауер в інтерв'ю SETimes. – Ми впевнені, що габіони знадобляться для державного проекту «Стіна» по зміцненню українсько-російського кордону. Крім того, габіони можуть бути корисні в разі надзвичайних ситуацій, таких як повінь».

Hesco Bastion - не єдина компанія, яка може постачати такі фортифікаційні споруди для українських збройних сил. Минулого літа добровольці звернулися до кількох підприємств, які розробляють захисні бар'єри на основі західного досвіду.

Віталій Бруханський – директор компанії «Ортосвіт», однієї з перших, що почала випуск габіонів, – повідомив, що вони випускають захисні комплекси «Заграда» для українських військ, які вже доставлені на передову. Всі вони були придбані добровольцями за собівартістю, сказав він.

Компанія Бруханського володіє власним патентом, і він провів демонстраційний показ для представників збройних сил України. Він також сподівається привернути інтерес міністерства оборони, так як виробничі витрати у його компанії нижче.

«Звичайно, для керівництва міністерства оборони основним критерієм є якість, - повідомив Бруханський в інтерв'ю SETimes. – Крім того, необхідний відкритий конкурс, що дозволяє замовнику вибрати розумну ціну. Я вважаю, що ми задовольняємо всім цим вимогам».

Вироби Hesco Bastion досі не прийняті збройними силами України. Через конфлікт на Донбасі міністерство оборони спростило процес приймання західних озброєнь і техніки, сказав військовий аналітик і директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець. Він додав, що протягом останнього року спостерігалося значне зростання зацікавленості іноземних компаній у випуску озброєнь та іншої військової техніки для України.

«Процедура приймання [виробів військового призначення] досить тривала і складна, - повідомив Згурець в інтерв'ю SETimes. – Проте, слід пам'ятати, що мова йде про ефективність озброєння та військової техніки, а це повинно бути підтверджено випробуваннями. Тому довгострокові випробування можуть бути виправдані».

Бруханський не проти того, щоб продукція Hesco Bastion була прийнята мiністерством оборони і вийшла на український ринок.

«Нехай це буде HESCO, - сказав Бруханський. - Зараз головне – захистити наших солдатів. Ми всі хочемо, щоб все це закінчилося якомога швидше».

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Кращий коментар

Юра Корольчук's picture
0
No votes yet

Є такий карб - "Козак рожден не на те, щоб одбиватися". В цьому контексті блокпости, барикади (тактика позиційної боротьби чи окопної війни) не відповідають ні українському військовому звичаю ні поколінням військових дій ХІ століття і відповідно не може ефективно протистояти гібридній війні в котру веде проти нас Росія. Іновація звичайно хороша (не враховуючи мішків з піском) та з розумом звичайно може використовуватись.

Волю не здобувають на одинці

Comments

Юра Корольчук's picture
0
No votes yet

Є такий карб - "Козак рожден не на те, щоб одбиватися". В цьому контексті блокпости, барикади (тактика позиційної боротьби чи окопної війни) не відповідають ні українському військовому звичаю ні поколінням військових дій ХІ століття і відповідно не може ефективно протистояти гібридній війні в котру веде проти нас Росія. Іновація звичайно хороша (не враховуючи мішків з піском) та з розумом звичайно може використовуватись.

Волю не здобувають на одинці

Арсен Дубовик's picture
0
No votes yet

Та й мішки з піском вочевидь дешевші!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Аватар Арій's picture
0
No votes yet

Це дивлячись де і в кого купувати. ;)

<b>За добро заплатимо добром,</b>
<b>а за зло — по-справедливості.</b>

Арсен Дубовик's picture
0
No votes yet

Саме так, Арію :), саме так!
Завжди треба спостерігати і розважати - де, що, коли і в кого купувати.

;) Щоб не сталося як у того цигана ;) (Степан Руданський, "Циган з хроном", 13 квітня 1858 р.).
Ось основне:

...«Плачте, плачте, дурні очі,
Щоб повилізали!..
Бачили ж ви, препогані,
Що ви купували!..»...

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)