Альберт Саїн's picture
Альберт Саїн
  • Visits: 19
  • Hits: 23

Дев'ять типів інтелекту

Дев'ять типів інтелекту

1. Природний інтелект
Визначає здатність людини відчувати тварин і рослини. Ця здатність вважалася даром в нашому еволюційному минулому. Великі первісні мисливці і збирачі володіли цим даром. Зараз цей тип інтелекту продовжує відігравати важливу роль у деяких галузях і без нього неможливо стати професійним ботаніком або агрономом. Сучасне суспільство вже звісно мало зацікавлене у цьому типі, тому що ми все більше віддаляємося від природи.

2. Музичний інтелект
Музичний інтелект - це здатність розрізняти крок, ритм, тембр і тон. Цей тип інтелекту дозволяє нам відчувати, створювати, відтворювати музику. Без нього не змогли б композитори, диригенти, музиканти, вокалісти та слухачі з тонким слухом.

Цікаво, що тільки музичний інтелект + схильність до математики можуть народити таких людей як барабанщики. Вони, як правило, дуже добре фільтрують зовнішній звук і вміють добре та швидко рахувати.

3. Логіко-математичний інтелект
Логіко-математичний інтелект допомагає рахувати, вирішувати складні математичні та логічні задачі. Логічний інтелект, як правило, добре розвинений у математиків, науковців та детективів.

Молоді люди з цим типом інтелекту не схильні до спілкування, зазвичай вони замкнуті. Їм цікавіші цифри, експерименти і логічні задачки.

4. Екзистенційний інтелект
Інтелект, який потенційно допомагає індивідууму у боротьбі з глибокими питаннями людського існування. Наприклад, такі люди можу висунути нові теорії про сенс буття, можливості безсмертя і як люди з'явилися на нашій планеті.

5. Міжособистісний інтелект
Міжособистісний інтелект - це здатність розуміти й ефективно взаємодіяти з іншими людьми. Вона включає в себе ефективні вербальні та невербальні комунікації, можливість швидко помічати відмінності між людьми. Також ці люди мають добре відчувати настрій і темперамент інших.

Вчителі, соціальні працівники, актори та політики за визначенням повинні володіти цим типом інтелекту, але ... Молоді люди з розвиненим міжособистісним інтелектом часто стають лідерами серед своїх однолітків, не тому, що вони сильніші, а тому, що з ними цікаво спілкуватися, і, здається, що вони розуміють почуття кожного.

6. Тілесно-кінестетичний інтелект
Тілесно-кінестетичний інтелект - це здатність маніпулювати фізичними об'єктами і використовувати різні фізіологічні навички. Такі люди добре орієнтуються в часі і просторі. Спортсмени, танцюристи, хірурги повинні володіти добре розвиненим тілесно-кінестетичним інтелектом.

7. Лінгвістичний інтелект
Лінгвістичний інтелект - це здатність мислити і чітко інтерпретувати свої думки, навіть дуже складні, в зрозумілі для всіх слова. Лінгвістичний інтелект важливий для поетів, письменників, журналістів та громадських діячів.

Молоді люди з таким інтелектом люблять писати, читати, розповідати історії і розгадувати кросворди.

8. Особистісний інтелект
Особистісний інтелект - це здатність розуміти себе, а також свої думки і почуття, і використовувати ці знання в процесі планування життя. Цей тип інтелекту дозволяє людині тверезо оцінювати свої можливості і грамотно планувати витрати.

Очевидно, що такі люди хороші психологи. Але попри це ці люди можуть бути дуже сором'язливими.

9. Просторовий інтелект
Просторовий інтелект - це здатність мислити в трьох вимірах. Такі люди, добре усвідомлюють місце, подумки можуть уявити, що їх чекає за рогом. Вони з легкістю згадують картину, саме картину, того місця, про яке їх запитують чи про який вони згадують у даний момент.

Моряки, льотчики, скульптори, художники та архітектори - носії розвиненого просторового інтелекту. Люди з таким інтелектом люблять лабіринти і пазли. Вони можуть годинами сидіти за малюнком.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Кращий коментар

Леонід Українець's picture
0
No votes yet

Тести?

https://t.me/ETEPHET

Comments

Леонід Українець's picture
0
No votes yet

Тести?

https://t.me/ETEPHET

Альберт Саїн's picture
0
No votes yet

Відсутні!
Іноді не обов"язково проводити їх)

Володимир Майборода's picture
0
No votes yet

Хтось нещодавно писав у коментарях, що інтелект не так важливий, як знання і духовність... От тільки не можу зараз згадати, хто і де...

І в одному з фільмів "ДНК:...." є яскравий приклад оберненої кореляції - маючи дуже високий рівень IQ (інтелект) рівень духовності і дієвості чогось низькі...

Чому у цій "веселці" інтелектів "дев'ять кольорів"?

І чи не найкраще не розкладати інтелект на кольори спектру (окремих особистостей чи ТІМів), а саме розглядати як складові білого кольору - єдиної людини, Боголюдини?

Хто шукає - той знаходить, бо: 1. Завжди стається те, чого ми хочемо. 2. Ми ніколи не знаємо шляхів реалізації наших задумів.