Зоріна Небокрай's picture
Зоріна Небокрай
  • Visits: 121
  • Hits: 121

Чому козаки носили чуби та чуприни?

Давні воїни, відрізаючи волосся у переможених, слідували принципу: "Постригти, щоби підпорядкувати". Прощаючись з волоссям, людина залишає своє минуле, втрачає свою індивідуальність, свою силу, нею простіше управляти, вона піддається зовнішньому впливу, перебуває під контролем суспільства.

Питалися козака:
«Що то за причина,
Що в вас гола голова,
А зверху чуприна?»

«А причина то така:
Як на війні згину -
Мене ангел понесе
В небо за чуприну» (Степан Руданський)

До волосся завжди ставилися бережно, бо воно має фізичну і енергетичну пам"ять. Обрізати волосся - щось змінити в своєму житті, так вважали в давнину. Коси є своєрідними природними антенами нашого організму, які проводять невидиму живильну силу Всесвіту до тіла. Через волосся також іде обмін інформацією з навколишнім світом. Трубчата структура волосини нагадує хвилепровідники, по яких без втрат передається високохвильова тонка енергія.

Якщо волосся є джерелом нашої духовної космічної сили, то все, що з ним відбувається, змінює невидиму річку біоенергетичних хвиль, що омивають нас. Таким чином, всякий вплив на волосся може змінити не тільки зовнішній вигляд, а й решту життя особи. Сум і потрясіння заставляють людей прощатись з волоссям.

Волосини є провідниками, які приймають життєву енергію з космосу, а також носіями специфічної емоційної і ментальної інформації. Його називають ще космами, косами. Довгі коси - мир в душі, плетене волосся - накопичування енергії, оберіг від  негативу. Довга коса лежить вздовж хребта (паралельно чакрам), в ній з"єднуються три життєві сили світу, які проникають і захищають тіло. Коса є складником трьох енергій - віра, надія, любов. Гоління голови - втрата зв"язку з небом і  духовної та фізичної стійкості.

Народні традиції - не стригти волосся вагітним жінкам, дітям до року, мають своє пояснення. В першому випадку майбутня дитина забезпечується запасом життєвої енергії і мама зберігає свої сили, в другому - дитя підживлюється енергією у ранньому періоді життя, створюється світлове захисне поле. Обрізане волосся зберігає таке поле десятки років, воно підтримує таємничий зв"язок зі своїм господарем навіть на відстані. Не дивно, що волосся коханої особи носили в медальйоні.

До речі, шоста чакра людини має дві пелюстки (дві повіки) і міститься між бровами, "третє око", а сьома чакра людини знаходиться на тім"ї голови і має тисячу  пелюсток (наша чуприна). У верхній короні-чакрі безконечно розкриваються пелюстки, і таке ж відбувається в наших мінливих, енергетично-поновлюючих косах. Довге жіноче волосся є символом родючості, його ще називають багатством. В міфології богом родючості та достатку був Велес (Волос). Колись молоді жінки з довгими розпущеними косами бралися  за руки, утворюючи  коло, ходили по полю і співали пісні.

Носити козацький чуб чи чуприну - отримувати силу від Сонця: волю і активність, рішучість і рискованість, здатність раціонально логічно мислити та мужність. Чуб вважали Ангелом-Хоронителем козака. Існує думка, що вуса є провідниками чоловічої активної енергії.

До речі, чуб і чуприна - це дві різні речі. Чуприну носили молодь та інші українці, а досвідчені воїни-козаки  носили чуба. В основі цих двох чоловічих зачісок лежало коло.

Чуприна підстригалася так: від лоба на висках і на потилиці волосся голилося чи стриглося при тілі, і тільки зверху голови залишали круг волосся завширшки з долоню. Те кругле пасмо довгого волосся розчісували на всі боки і підстригали по кругу — вище над лобом, а нижче на потилиці. Голені місця прикривалися чуприною і здавалося, що вся голова покрита волоссям; тільки порив вітру відкривав оголені місця. "Стригтися під макітру" походить від невігласів, бо зачіска "носити чуприну" в вигляді кола (символом вічності та самодостатку) спрямована на зв"язок з енергією Всесвіту.


Інакше підстригався чуб. Всю голову голили чи стригли при тілі, а над лобом, на тім"ї залишали кругле пасмо волосся, шириною у три пальці. Волосся те відростало у довгу косу, яку можна було зачесати на лівий бік, або обвести кругом голови і замотати за ліве вухо, або просто довести до нього і замотати. Часто чуб був не дуже довгий, тільки спускався на вухо і кінець його теліпався на плечі. Яворницький Д.І. стверджує, що чуба неодмінно носили за лівим вухом, як усі відзнаки і нагороди. 

Для воїна-козака чуб був важливою ознакою. Тож у зимовий період на шапки нашивалися своєрідні полотняні "коса", "косак", які спадали на плечі. Ця традиція проіснувала до початку XX ст., про що свідчать численні зображення воїнів УНР у 1918-1919 роках.
Слово "оселедець" з"явилося не так давно, відповідь отримуємо, аналізуючи радянську літературу. Отже, "оселедець" - слово зневажливе, козаки так свої чуби не називали. Зазвичай казали "чуприна", "чуб".

    Є і відповідний варіант походження слова "козак": коса – косак. Їх коса містилась рівно на тім"ї, де є верхня чакра і, оскільки, все решту  вибрито, то це підсилює енергетичний струм через чуб та активує верхню чакру. Це надає голові підвищенний енергетичний тонус, що посилює "моторність" тіла і витончує реакції. У звичайних українців склад психіки є більш вдумливий, спостережливий, тоді як українські козаки були "заведені", вони були сама дія, палання в дії і належали, безумовно, до козацької еліти.  В літописах сказано, що княжі дружини складали присягу двом богам -Перуну і Волосу.


Звичай стригти рабів, в'язнів, новобранців, новачків, послушників має інший зміст, цим підкреслюється соціальний статус, підпорядкування, залежність. Корінь цієї традиції сягає в далеке минуле. Давні воїни, відрізаючи волосся у переможених, слідували принципу: "Постригти, щоби підпорядкувати". Прощаючись з волоссям, людина залишає своє минуле, втрачає свою індивідуальність, свою силу, нею простіше управляти, вона піддається зовнішньому впливу, перебуває під контролем суспільства.

Людина з волоссям, як би поза системою, незвичайна. Українські козаки залишали волосся на голові в вигляді кола і це поєднується з давнім богом багатства-родючості Велесом-Волосом-Власом. Його основною дією було те, що він привів світ до руху: колообертання, сонцеобертання (свастика), слідування Правилам- це вічність, безкінечність кола.

Сьома чакра сприяє вищій проникливості свідомості. Це  є енергія абстрактного мислення високого рівня, тут міститься точка четвертого виміру, де зливаються час і простір, настає єдність форми і суті, повна самореалізація людини.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Кращий коментар

Доктор Смалець's picture
0
No votes yet

Це досить конструктивна ідея, по-моєму. Представники одного відомого етносу під час дискусій (в тому числі, мережевих) мають фатальну звичку відповідати на запитання запитанням. Якщо перед їхніми "відповідями" стоятиме знак питання, можна цю дурню далі не читати, зберігаючи свій час і нерви :-))

Comments

Оксана Лутчин's picture
0
No votes yet

Гарна стаття, цікава. Дякую!
Зауваги: ?Чому козаки носили чуби та чуприни?
“Давні воїни, відрізаючи волосся у переможених слідували” - зворот, виділяємо:Давні воїни, відрізаючи волосся у переможених, дотримувались принципу...
“Прощаючись з волоссям людина залишає своє минуле...” - Прощаючись з волоссям, (зворот) людина залишає своє минуле...
“находиться під контролем суспільства”. - перебуває під контролем. Пропоную переглянути:"Зустрічаються", "стрічаються" чи "трапляються"?
“завжди відносилися бережно”- завжди ставилися бережно
“зовнішній вигляд, але й решту життя особи” - зовнішній вигляд, а й решту життя особи...
“втрата зв"язку з небом і втрата духовної та фізичної стійкості”.- не треба повторювати двічі одного слова: втрата зв"язку з небом та духовної і фізичної стійкості.
“мають свою рацію” - краще: мають своє обґрунтування або пояснення.
“підживлюється енергією в свій тендітно- вагомий період життя” - підживлюється енергією у ранньому періоді життя...
“воно тримає таємничі відносини зі своїм господарем навіть на відстані” - воно підтримує таємничий зв’язок зі своїм господарем навіть...
“волосся коханої особи клали і носили в медальйоні”. - волосся коханої особи носили в медальйоні.
“і знаходиться поміж бровами”- міститься між бровами... (знаходитись може те, що згубилось).
Безкінечно — безконечно.
“Довге жіноче волосся є символом родючості, в міфології богом родючості та достатку був Велес” - такі речення кращеділити на два короткі: Довге жіноче волосся є символом родючості. В міфології богом родючості та достатку був Велес.
“косами бралися в коло, ходили ...” - косами бралися за руки, утворюючи коло, ходили полем...
“отримувати силу від Сонця - волю і активність, рішучість і рискованість, здатність раціонального логічного мислення та мужність”. - отримувати силу від Сонця: волю і активність, рішучість і рискованість, здатність раціонально логічно мислити та мужність.
“Чуприна вважається Ангелом-Хранителем”- Чуприну вважали Ангелом-Хоронителем...
“Чуби носили молодь та інші українці, досвідчені воїни-козаки носили чуприни”. - Чуб носили молодь та звичайні українці, а досвідчені воїни-козаки — чуприну.
“зверху голови залишався круг”- зверху голови залишали круг...
“Вся голова голилася чи стриглася при тілі...”- голова сама не стриглася, тобто: Всю голову голили чи стригли...
“Часто, чуприна”- зайва кома.
“відповідь виринає з аналізу радянської літератури”.-виринати може те, що втонуло: відповідь отримуємо, аналізуючи радянську літературу.
“Їх коса находилась рівно на тім"ї, де находиться верхня чакра і, оскільки, все решта є вибрито, то” - Їх коса містилась рівно на тім’ї, де є верхня чакра і, оскільки все решту вибрито, то..
“енергійний тонус” - енергетичний тонус.
Корень — корінь.
відрізаючи волосся у переможених — зворот, виділяємо з двох сторін.
“тут знаходиться точка”- тут міститься точка.
“настає єдинство форми і суті” - настає єдність форми і суті.

Творімо разом мову Сенсар!

Зоріна Небокрай's picture
0
No votes yet

Дякую, Оксано! Все поправила.
Тільки не розумію, навіщо ставити знак запитання ще й напочатку питального речення? Здається, що забагато, не думаю, що це якесь попередження про небезпеку.

Від Землі, сили народження, святою водою благословляю!

Оксана Лутчин's picture
0
No votes yet

Прошу ознайомитись із цією темою ось тут:https://www.ar25.org/article/rozdilovi-znaky-znak-oklyku-i-znak-pytannya.html

Творімо разом мову Сенсар!

Доктор Смалець's picture
0
No votes yet

Це досить конструктивна ідея, по-моєму. Представники одного відомого етносу під час дискусій (в тому числі, мережевих) мають фатальну звичку відповідати на запитання запитанням. Якщо перед їхніми "відповідями" стоятиме знак питання, можна цю дурню далі не читати, зберігаючи свій час і нерви :-))

Воїн Світло's picture
0
No votes yet

Знак запитання напочатку питального речення, особливо коли воно довге, дозволяє ще на початку зрозуміти те, що це питання.

Пройти будь-яке випробування - піти на випробування. Це неминуче.

Вакула Коваль's picture
0
No votes yet

Як на мене.
Ставити знак питання на початку (та ще й у кінці) - це легкий спосіб виділитися, щоб було помітно щось "своє, нове".
Але, це пусте і не економно для сенсару - писати зайвий знак.
Так роблять іспанці, бо в них рівень інтелекту статистично нижчий і вся мова простіша.
Якщо читати вголос задовге запитальне речення, то під кінець цього речення вже видно знак питання. І якраз у кінці речення треба змінювати інтонацію. Тож ніякої потреби у подвійності знаку нема.
Якщо знак питання ставити тільки на початку речення, то при задовгому реченні можна й забути, про знак цей - пустій голові нічого не допоможе.
Краще розвиватися, вчитися читати, ніж тягнутися до іспанців. Є курси скорочитання, там взагалі звичайна людина навчається зчитувати усю сторінку загалом, не те щоби знак питання побачити у кінці речення.
Якщо треба зробити реформу, то краще ввести букви, наприклад, "дз", як було у глаголиці.

VAKULA

Воїн Світло's picture
0
No votes yet

!Зоріна, і тут теж козаки: http://zerx.ru/30623-avatar-dzhejmsa-kyemerona.html

Пройти будь-яке випробування - піти на випробування. Це неминуче.

Миро Продум's picture
0
No votes yet

Дякую! Мене найбільше зацікавила технологія підстригання. Треба спробувати.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Арсен Дубовик's picture
0
No votes yet

Прочитавши цю статтю, можливо Вас зацікавить і ця - Сила волосся

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Анатолій Висота's picture
0
No votes yet

Дякую, Зоріно, за цю статтю. То чого в жінок волосся міцніше й пишніше?

Зоріна Небокрай's picture
0
No votes yet

Віди кажуть, що жіноче волосся носить думки, тому жінка є спокійніша за чоловіка в діях; що розпущене волосся збирає всю навколишню інформацію, тому його краще мати заплетеним в громадських місцях. Помити голову- звільнити від записів. Ще віди кажуть, що жіноче енергетичне тіло в шість раз "тонше", тобто чутливіше. Це значить, що жінка має свою місію на землі, а чоловік свою. Жінка думає, а чоловік діє. А ви помітили, що запахи найсильніше притягує і утримує волосся.? Це не спроста. І чому в церкві жінці кажуть покривати голову?

Від Землі, сили народження, святою водою благословляю!