Арсен Дубовик's picture
Арсен Дубовик
  • Visits: 0
  • Hits: 0

Весняні заморозки в саду, шкода від пухкого мульчування

Світ:

Всі знають про користь пухкої мульчі. Вона захищає ґрунт від бур'янів, посухи та промерзання. Але під час весняних заморозків пухке мульчування шкідливо! Переконалася я в цьому на "власній шкірі" багато років тому, коли тільки починала осягати ази садівничої науки.

Була у мене грядка з білими ліліями. Їх на зиму рекомендують мульчувати, щоб не промерзли цибулини. Так вийшло, що половину грядки я замульчувати товстим і пухким шаром кленового листя, інша ж половина залишилася неукритих.

Зима була м'якою, цибулини однаково добре перезимували і дружно зійшли на обох половинах грядки. Коли рослини виросли до 10-15 сантиметрів, в перших числах червня стався нічний заморозок. І була ж то температура всього мінус 1 градус, але вже вдень результати було видно: лілії підмерзли. Листочки і верхівки почорніли, похилися.

Яке ж було моє здивування, коли я виявила, що замерзли тільки рослини, замульчовані пухкими листям! На голому ґрунті пошкоджених не було. Мульчування посилило пошкодження рослин пізньовесняними заморозками (не плутайте з зимовим промерзанням ґрунту без мульчі!).

Стала шукати пояснення цьому явищу в книгах і підручниках. Найбільш просте пояснення знайшлося в книзі академіка В. Едельштейна "Овочівництво " (Сельхозгиз, 1951).

Наводжу його в короткому переказі.

Ґрунт - це своєрідний акумулятор тепла. Вкрита смітної рослинністю або пухкої мульчею, він повільно нагрівається і так само повільно вихолоджується. Вночі роль ґрунту в тепловому режимі повітря можна порівняти з роллю грубки в кімнаті. Уявіть: ви вирішили "утеплити" піч повстю. Тепліше стало в кімнаті? Безумовно, що ні. Піч втратила можливість охолоджуватися, і, отже, тепла не віддає.

Так само і в природі. Трава і мульча грають роль тієї самої повсті. Тому вночі температура повітря над ґрунтом, покритої рослинністю або мульчею, завжди нижча, ніж над оголеною поверхнею. Різниця ця може становити 6 градусів і більше (за товщини мульчі всього - 2 сантиметра). Чим товстіший шар, тим менша теплопровідність і тим ймовірніша небезпека нічних заморозків.

Висновок: в період пізньо-весняних заморозків не рихліть, і не покривайте ґрунт соломистим гноєм, сухим листям та іншими подібними матеріалами.

Аналогічні відомості є і в садівничій літературі. Так, швейцарський вчений професор Ф. Кобель наводить такі спостереження ("Плодівництво на фізіологічній основі". - Сельхозгиз, 1957). На висоті близько метра від землі, тобто в зоні нижньої частини крони дерев, різниця температур може сягати більше 3 градусів.

Якщо врахувати, що мінус 2 градуси для квіток вже є критичною температурою, звідси і наступний висновок: за небезпеки заморозків треба скосити траву під деревами якомога нижче. Це підвищить випромінювання тепла від землі.

Особливо важливий такий прийом для сланцевих і низькоштамбових дерев. Крона у них розташована в біля ґрунтового шарі повітря, а ось там от під час заморозків і бувають найбільш низькі температури.

Н. Єфімова, завідуюча відділом аматорського садівництва ВСТІСП

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Кращий коментар

Леонід Українець's picture
0
No votes yet

Яка температура є критичною для огірків?

https://t.me/ETEPHET

Comments

Леонід Українець's picture
0
No votes yet

Яка температура є критичною для огірків?

https://t.me/ETEPHET

Арсен Дубовик's picture
0
No votes yet

Дякую за цікавість до теми, пане Леоніде.
Я Вам відповів у статті Тепловий режим для росту і розвитку рослин овочевих культур.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)