Леонід Українець's picture
Леонід Українець
  • Visits: 57
  • Hits: 61

Тигр - символ грації та честолюбства

Світ:

Пропоную вашій увазі витяг зі статті про тигра - одного з найбільших і найспритніших хижаків сучасності.

Тигре, сяйвом весь облитий,

В хащах, темрявою вкритих,

Хто задумав вогневий

Гармонійний образ твій?

Уільям Блейк

Загальні відомості

Слово «тигр» означає ревіння чи зойк наприкінці радісного вітання. Еволюційним центром походження і сучасного ареалу є Азія. Будучи найбільшим представником родини котячих, тигр в усіх екосистемах є верхівкою харчової піраміди. Найчисельнішим з підвидів тигра є бенгальський тигр, чисельність якого становить близько 80 % загальної кількості виду. Він розповсюджений на території Бгарати, Бангладеш, М'янми, Бутану та Непалу. За способом життя тигр є одинаком.

Характеристики

Тигр — найважча з диких кішок, але різні його підвиди сильно різняться масою. Великі самці амурського тигра можуть досягати 3,5 метрів в довжину без хвоста та важити більше ніж 300 кілограмів. Найважчий бенгальський тигр, маса якого була достовірно встановлена, важив 389 кг. Острівні підвиди тигрів менші за материкові.

За деякими даними, тиграм частково притаманний кольоровий зір (вони здатні розрізняти деякі яскраві кольори).

У виду тигр існує відома мутація, що проявляється у суцільно білому забарвленні. Таке забарвлення дуже рідко зустрічається серед диких тварин, але є відносно розповсюдженим в популяції, що утримується в неволі. Також існують підтверджені дані про існування мутацій, що надають тиграм димчастого або повністю чорного забарвлення.

Спосіб життя

Дорослі тигри суворо захищають свою територію. Статевої зрілості тигри досягають у віці 3-4 років.

Тигри можуть жити в широкому спектрі ландшафтів, від вологих тропічних лісів і сухих саван до напівпустель і бореальної тайги. Тигри віддають перевагу більш щільно зарослій місцевості, для перебування в якій пристосоване і їхнє камуфляжне забарвлення. Також, на відміну від левів, тигри ведуть поодинокий спосіб життя (за винятком самиць з молодими тигренятами). Тигр, разом з ягуаром, єдині два види великих котів, які здатні до тривалого плавання: часто спостерігають тигрів, що перепливають великі річки (навіть такі, як Ганг, Амур та Меконг), або просто перебувають на мілководді в озерах та болотах.

Харчування

Для амурського тигра основними харчовими об'єктами є олень благородний, олень плямистий, сарна азійська, дикий кабан та кабарга. Також тигри можуть полювати на великих травоїдних, таких як індійський буйвіл, гаур, та лось. Окрім того, час від часу тигри харчуються і нетиповими об'єктами, такими як мавпи, фазани, зайці, і навіть риба. Відомо, що тигри можуть вбивати інших хижаків, а саме леопардів, удавів та іноді навіть крокодилів. Амурські тигри та бурі ведмеді являють досить серйозну небезпеку один для одного; є численні повідомлення про те, що тигри вбивають ведмежат, і навіть нападають на дорослих ведмедів. Загалом бурі та гімалайські ведмеді становлять 5-8% харчового раціону амурського підвиду тигра. Подекуди малайські тигри цілеспрямовано полюють на ведмедів. Рослинну їжу - горіхи, фрукти, траву вживають тільки влітку.

Також відомий щонайменше один випадок, коли тигр вбив дорослу самицю індійського носорога.

На всій території свого ареалу тигр є вершиною харчової піраміди, і майже не зазнає конкуренції з боку інших хижаків (часом таку конкуренцію можуть складати представники родини псових, що полюють великими зграями — наприклад, індійські червоні вовки.

Особливості полювання

Тигри полюють виключно одинаком, вичікують свою здобич в засідці, а при наближенні роблять швидкий ривок на коротку дистанцію. При цьому, тигр може розвинути швидкість до 60 км/год практично на будь-якій місцевості.

Тигр здатний стрибати на висоту до п'яти метрів, і на 9-10 метрів в довжину, тому неможливо втекти від нього на короткій відстані.

Тигр – пластичний боєць. Творець створив тигра як найкраще поєднання швидкості і сили. Будучи фізично слабшим, ніж деякі його жертви, він усе одно може їх здолати. У нього надзвичайно швидка реакція і хороша координація рухів. Його кігті сягають до 100 мм – більші, ніж у лева. Його мета не боротися з жертвою, а одразу перемогти. Для цього тигр володіє сильним ударом лапою, котрою може убити здобич середнього розміру. Нападаючи на здобич приблизно таких розмірів, як він сам, тигр не сподівається на удар лапою. Натомість він її хапає і кусає загривок. Олені – звичайна здобич для тигра. Еволюційно тигр розрахований і на більші навантаження. Жертви розміром, як бик, тигр душить, бо це є єдиний шанс для нього здолати таку здобич. Але якщо, жертва чинить відчайдушний спротив, тигр може втратити до неї інтерес. Він може відступити, навіть, якщо вигравав «по очках». Для тигра важливо здолати жертву з мінімальними втратами для себе. Можливо, він вважає, що справжня перемога має бути легкою? Такої ж думки дотримувався відомий китайський військовий стратег Сунь-Цзи. Найбільша із зареєстрованих жертв тигра – індійський слон (масою приблизно 3 тони). Цей випадок описав Кесрі Сінґх. Тигр застрибував слону на спину і гриз його, іноді відпочиваючи на ньому. А слони дуже чутливі до втрат крові. Поєдинок тривав усю ніч і слон не зміг завдати жодної шкоди тигру. Після перемоги тигр покинув мертвого слона, навіть не скуштувавши його м’яса. Можливо, він напав на нього не з бажання їсти, а з бажання довести свою перевагу. Але такі енергозатратні поєдинки – рідкість для тигрів.

Тигр проти ведмедя

Але найважчим суперником для тигра є бурий ведмідь. Він більше і масивніше тигра, добре витривалий, хоча не такий спритний. Із 44 відомих сутичок між ведмедем і тигром 22 закінчились загибеллю ведмедя, в 23% випадків звірі розійшлись не виявивши переможця. Зазвичай, тигр є більш активним і атакує першим. Якось тигр убив, навіть великого ведмедя, м’ясо котрого він їв протягом наступних 10 днів. Цей випадок описаний Раковим в 1965 році. Через це тигр є повноправним господарем амурської тайги.

Та все ж ведмідь є найбільшим за масою хижаком суші. Окремі особини можуть мати масу до 800 кг, а найбільший білий ведмідь важив 1 тонну. Сутички тигра з такими великими ведмедями не зафіксовані. Але, якщо вони відбудуться, то найбільше шансів у тигра вийти переможцем – це убити ведмедя на самому початку, поки масивний і витривалий ведмідь його не виснажив. Цікавим є відношення цих звірів до своїх нащадків: ведмідь іноді схильний поїдати своїх дитинчат, а тигр - ніколи. [1]

Міфологія

Тигр є одним з головних персонажів у міфах народів країн Азії, переважно тих регіонів, які є природною зоною його проживання. Він часто постає як цар звірів, символ сили і монархії.

У Китаї вірили, що тигр є символом сили і здоров'я, що відганяє злих духів та хвороби. Тигр вважався також третім із дванадцяти звірів китайського 12- річного календаря.

З тигром був також пов'язаний культ плодовитості. Деякі народи Індії виводили свій родовід від подружжя жінки і тигра, називаючи себе «людьми-тиграми». У багатьох місцевостях, де поширенні подібні уявлення на полювання і вбивство тигрів були накладені обмеження або повні табу.

Тигр був пристрасним об'єктом уваги багатьох письменників і поетів світу. У індійській і китайській літературі традиційно оспівувалась сила тигра. Ця тварина виступала захисником праведності, мудрості, а інколи палкого кохання.

Символіка

Через свою красу та поведінку тигра часто асоціюють з грацією та честолюбством. Тигр був або є національною твариною в наступних країнах:

   Бангладеш — Бенгальський тигр
   Китай — разом з драконом і великою пандою тигр є неофіційним символом країни
   Індія — Бенгальський тигр
   Південна Корея — Амурський тигр

Тигр присутній в геральдиці:

   Герб Приморського краю
   Герб міста Владивосток

ДЖерела

1) Усурійський тигр проти бурого ведмедя, хто цар?

2) Тигр

Линки в тему

Як полює Амурський тигр

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Кращий коментар

Арсен Дубовик's picture
0
No votes yet

Дякую, пане Леоніде!

А як це?!
Тварина - тигр, але ЕІЕ - Сангвінік...

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Comments

Леонід Українець's picture
0
No votes yet

У іноземців навіть є тигрячі імена: Тигран, Тайгер.

https://t.me/ETEPHET

Арсен Дубовик's picture
0
No votes yet

Тварина - тигр мовиться у характеристиці соціотипу ЕІЕ.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Леонід Українець's picture
0
No votes yet

У психоінформатиці символ тигр може мати своєрідну інтерпретацію. Але справжні тигри - це холерики. Вони швидко і вправно атакують. Але, якщо їх атака була невдалою або зустріла відчайдушний опір, то відступають. Їх перевага - це спритність і несподіваність для супротивника.

https://t.me/ETEPHET

Арсен Дубовик's picture
0
No votes yet

Дякую, пане Леоніде!

А як це?!
Тварина - тигр, але ЕІЕ - Сангвінік...

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Леонід Українець's picture
0
No votes yet

Арсен Дубовик wrote:
Дякую, пане Леоніде!
А як це?!
Тварина - тигр, але ЕІЕ cангвінік...

Я ж і кажу, що в психоінформатиці має місце інша система означень, котра не відповідає тваринному світу.

https://t.me/ETEPHET