Леонід Українець's picture
Леонід Українець
  • Visits: 0
  • Hits: 0

Середньовічна мазь виявилася ефективнішою

Співробітники Ноттінгемського університету відтворили рецепт мазі з "Лікарської книга Бальда", датованої дев'ятим століттям Хрестової ери. 

Виявилося, що мазь ефективно знищує штами золотистого стафілокока, котрі стійкі до дії метицилліну.

Для приготування мазі потрібні цибуля, часник, вино і бичача жовч. Учені протестували мазь на різних бактеріальних штамах. Згідно з отриманими даними, препарат знищив до 90% антибіотикостійких бактерій. Причому такий ефект досягався лише за наявності всіх компонентів мазі. Окремо взяті інгредієнти володіли слабко вираженими антибактеріальними властивостями.

"Ми вважали, що мазь Бальда може бути слабким антибіотиком, але нас вразив антибактеріальний ефект при поєднанні всіх складових", - повідомила співавтор дослідження Фрейя Гаррісон.

За словами вчених, існують інші давні медичні тексти, в яких є інформація про склад препаратів, ефективних проти інфекційних захворювань. Вони вважають, що лікарі проводили наукові дослідження за багато століть до відкриття самого існування бактерій.

Результати, отримані співробітниками Ноттінгемського університету, будуть представлені на щорічній мікробіологічної конференції в Бірмінгемі.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...