Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Допомога на відновлення Україні має надаватися після перезавантаження влади та реформ – Павло Себастьянович

Категорія:

Повоєнне відновлення України обійдеться у сотні мільярдів доларів, при чому левова частка коштів буде спрямована не стільки на будівництво інфраструктури, скільки на трансформацію нашої економіки. Єдиного плану модернізації та відбудови України наразі не існує. Різні моделі відновлення були представлені та обговорювались на майданчиках у Лугано, Берліні, Давосі, Люксембурзі та Парижі, а у 2023 році конференція із відбудови України пройде у Лондоні.

Павло Себастьянович, член координаційної ради платформи «Нова Країна», підприємець і письменник каже, що усе виглядає так, що наш правлячий клас хоче просто отримати кошти від Заходу і залишити усе як є.

З 2014 до 2022 року Україна отримала 47 мільярдів доларів у допомозі та кредитах. Але результат використання цих коштів – 4 тисячі доларів ВВП на людину та 130 місце в індексі економічних свобод. За цей час Україна майже не просунулась у різних економічних індексах, а також у рейтингах неприйняття корупції. 

Мета існування більшості українських чиновників сьогодні – це персональне збагачення, зазначив Себастьянович. Тоді як люди, які хочуть модернізувати країну, не можуть дістатись до влади та впливати на державне управління.

Підтримка Заходу не допомогла українській економіці

Павло Себастьянович зазначив, що наша Україна протягом 30 років співпрацює із Міжнародним валютним фондом, Європейським банком реконструкції та розвитку, Світовим банком, а також різними американськими і європейськими донорами та організаціями. Однак попри цю співпрацю Україна досі лишається корупційною автократією. І це підтверджують різні західні економічні та інші індекси.

Головне питання у темі відновлення України – яку країну у майбутньому ми хочемо будувати. Досить цікавою є ситуація, коли з одного боку західні індекси ставлять Україні точний діагноз Україні – відстала корумпована країна. Але з іншого боку  західний світ продовжує надавати фінансову допомогу нашому уряду, але ніколи не вимагає поліпшення цих індексів.

“Нам дають такі ж самі рецепти й ті ж самі поради, які давались 5-10-15 років тому, не зважаючи на той факт, що ні за 5, ні за 10, ні за 15 років ці рецепти не спрацювали”.

Попри відсутність реальних зрушень Захід продовжує нам давати підтримку через те, що тамтешні експерти вважають, що в Україні достатня кількість нормальних, серйозних чиновників, прокурорів, суддів, і окремо від них існує корупція, із якою ці “добрі бюрократи” борються.

Але насправді метою усієї нашої бюрократії, чиновників та держапарату  є персональне збагачення. Що яскраво показали події останніх тижнів – розслідування та обшуки в офісах топ-посадовців.

“Корупція презентується Заходу як іграшка на різдвяній ялинці, і достатньо потрясти цю ялинку і корупція розсиплеться. Але проблема у тому, що сутність цієї ялинки, сутність нашої держави й бюрократичного апарату – це корупція. Мета існування більшості чиновників – це персональне збагачення”.

В Україні протягом років незалежності був  нерезультативний, негативний відбір чиновників. І якщо нічого не зміниться сьогодні, то уся західна допомога, яку нам хочуть надати на відбудову країни після війни, осяде на приватних банківських рахунках можновладців.

“Українські еліти, які зараз при владі, не зацікавлені у модернізації країни. Зараз у нас режим, який захищає власне збагачення. І люди, які хочуть змінити ситуацію та модернізувати, не можуть дістатись влади та впливати на урядування. Доступ до медіа зараз монополізований. А YouTube та соцмережі можуть бути заблоковані завдяки проурядовим силам".

Павло Себастьянович вважає, що аби Україна стала ліберальною демократією після війни, Захід має надавати нам кошти на відбудову лише після проведення низки реформ.

Перше – це зміна еліт. Захід має допомогти Україні провести вибори за демократичними правилами, із низьким бар’єром участі, рівним доступом до медіа та захистом соцмереж кандидатів.  

Друга умова – впровадження реформ із фокусом на міжнародних індексах. Так, нинішній уряд декларує нульову терпимість до корупції, прихильність до свободи, але індекси показують зовсім іншу картину. Тому важливо, щоб реформи були підтвердженні рухом України в цих індексах.

“І тільки після перезавантаження влади, після проведення усіх важливих реформ, можна надавати економічну допомогу. Українці повинні змінити автократію на ліберальну демократію. І українці потребують допомоги для встановлення справедливості, верховенства права та економічної свободи. Але ця робота має бути зроблена до виділення коштів на відновлення”.

Джерело

Наші інтереси: 

Україна має вийти з війни оновленою, економіка має стати на передові рейки, залишивши соціалізм та патерналізм позаду. Як було, не повинно бути.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи