Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 2

Україні потрібне не відновлення, а модернізація – Андрій Длігач

Категорія:

В основу трансформації України після війни має бути покладена економічна свобода. Так вважає український економіст, співзасновник Центру економічного відновлення Андрій Длігач. Через війну український бізнес втратив понад 60 мільярдів доларів (прямі втрати). Третина українських підприємств зупинили діяльність чи призупинили активність.

“Український бізнес зіштовхнувся із багатьма проблемами, які витікають не тільки із повномасштабного вторгнення РФ, а й стосуються нашого уряду та поведінки чиновників і їх стратегії протягом цієї війни”, – сказав він.

План Лугано із відновлення України – головний великий та інтегрований документ, який репрезентує українське бачення відновлення. Але ключова проблема цього плану, попри залучення 3 тисяч експертів до роботи над ним, – відсутність спільного бачення, недостатньо аналітики.

Цей план – скоріше портфоліо проектів, аніж план із політиками, вважає Длігач.

Тому було розпочато інший проект разом з урядом, суспільством та експертами – план Української модернізації.

У Лондоні на Ukraine Reconstruction Forum у травні 2022 року, де Україна була представлена міністром економіки та членами уряду і Верховної Ради, було укладено угоди з нашими міжнародними партнерами із різних іноземних установ щодо 4 ключових відправних точок модернізації України

  •     Процес української модернізації має початись одразу
  •     Йдеться не про відновлення, а саме про модернізацію (інфраструктури, урядування, економіки)
  •     Українське лідерство у плані, тобто українське бачення має бути базовим
  •     Інклюзивний процес, який зараз не працює. Причина у тому, що хоч і є відкрита дискусія і плюралізм думок  щодо моделей і політик відновлення країни. Проте система прийняття рішень залишається закритою.

Андрій Длігач наголосив, що Україні потрібно не відновлення, а саме модернізація, на базі якої відбуватиметься відбудова країни після війни.  І в її основу має бути покладена економічна свобода. 

Контроль за коштами на модернізацію України: тристороння модель

Ще одна проблема полягає у тому, що іноземні партнери не хочуть говорити чи аналізувати можливості створення спеціального фонду, який буде використаний українською владою для відбудови, через корупцію. Андрій Длігач запропонував тристоронню модель контролю використання коштів на модернізацію країни:

“Наша пропозиція іноземним партнерам – змінити цю модель на тристоронню модель, де суспільство та міжнародні партнери будуть реалізувати антикорупційну стратегію. І суспільство разом з українським бізнесом та владою будуть відстоювати українське бачення як пріоритетне”.

Україна майбутнього: бачення бізнес-спільноти

Економіст зазначив, що Україна у 2013 році вирішила рухатись від патерналізму та закритості й статусу кво до відкритої системи, інновацій та розвитку. І ми підтвердили це рішення у 2022 році.

Тому не варто сьогодні говорити про демократичність чи стійкість України, адже ми уже є такою країною зі стійкою економікою та інфраструктурою. Натомість слід обговорювати те, як нам реалізувати наше багатство та йти до процвітання, як просувати своє бачення та нашу свободу.

За словами Андрія Длігача, українська бізнес-спільнота має таке бачення нашого майбутнього у контексті моделі відновлення:

  •     Більш привабливе економічне середовище для інвестицій, інновацій та ведення бізнесу
  •     Економічне зростання через інновації, підприємництво, інвестиції та розвиток людського капіталу
  •     Модернізація української економіки
  •     Стійка економіка, яка здатна відповідати на військові виклики та інші
  •     Найкраще середовище для реалізації креативного потенціалу ідей та персонального розвитку.

В травні ми публікували уривки статті Андрія Длігача Україна – місце народження сенсів для нового світу

Наші інтереси: 

Україна має вийти з війни оновленою, економіка має стати на передові рейки.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи