Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 2

Уроки післявоєнної Німеччини для України. Благодійна допомога та плани Лугано не допоможуть

Категорія:

Книга «Добробут для всіх» Людвіга Ерхарда, автора німецького післявоєнного економічного дива, є зараз надактуальною. Існує міф, що план Маршалла допоміг Німеччині та всій Європі відновитися з руїн Другої світової. Але це всього лиш занадто розкручений міф.

23011701.jpg

Ludwig Wilhelm Erhard

Цей міф небезпечно проникає в наші очікування у формі дива, що повинне до нас завітати ззовні. Створюється хибна ілюзія, що головне для нас зараз – це отримати побільше благодійної допомоги, побільше планів Лугано, пише у своєму дописі на Фейсбук Володимир Поперешнюк.

Насправді жодна благодійна допомога не здатна зробити людину і навіть країну заможною. Це під силу лише вільній ринковій економіці, за яку несамовито боровся Ерхард. І хоча йому протистояли американська окупаційна адміністрація, соціалісти-опозиціонери, профспілки, олігархи, журналісти та зовнішні політики, він цілеспрямовано вів політику відкритого ринку, дерегуляції, приватизації та зміцнення дойчмарки.

Уроки післявоєнної Німеччини вкотре нам доводять, що ніхто крім власних підприємців не створить економічного процвітання. Тож нам потрібно негайно звільняти економіку від регулювань, державних підприємств та чиновників, які гальмують створення ресурсів, і що важливо, обороноздатність!

Книга, яку видав Володимир Поперешнюк, сприятиме економічній та історичній обізнаності.

Про книгу:

Економічні реформи 1948 року у Західній Німеччині круто повернули долю країни: знецінені паперові гроші перетворилися на бажану всіма валюту; запаси підприємств за кілька днів перекочували на полиці магазинів, спекулянти зникли. За два роки виробництво товарів широкого вжитку збільшилося вдвічі, досягнувши «досоціалістичного» рівня. І почалася переможна хода Західної Німеччини як передової країни Західної Європи, яка обганяє у господарському відношенні своїх переможців.

Як відбудувати країну з попелу

В історичній літературі це явище отримало ім’я "німецького дива". Архітектором цього “дива” був проф. Людвіг Ерхард, директор Управління господарства об’єднаних західних зон окупації у 1948 році, міністр народного господарства новоствореної Федеративної Республіки Німеччини з 1949 по 1963 рік і канцлер республіки після смерті Аденауера у 1963-66 роках.

Книга є мемуарами Людвіга Ерхарда, що вийшли в 1957 році під назвою Wohlstand fur Alle (Добробут для всіх).

 

Наші інтереси: 

Готуватися до післявоєнної відбудови України, проводити економічні реформи вже зараз, брати з історії приклади, ЯК треба робити. Усунути чиновників, які вже сидять і мріють, скільки вони зможуть хапнути з потоків, які потечуть в Україну, від процесу відновлення України. «План Відновлення України», який чиновники представили в Лугано, – це не відновлення економіки, це повернення старих порядків.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи