Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Глибинна трансформація українського господарства – перехід від сировинної моделі до продовольчої

Категорія:

Війна, спричинені нею руйнування, логістичні перебої показали фундаментальні проблеми української економіки. Однією з них є її орієнтація на експорт сировини, тобто габаритних товарів з низькою доданою вартістю. Але є й гарна новина – Україна нарощує продажі товарів з високою доданою вартістю.

До початку війни, коли мова йшла про український експорт, у першу чергу мали на увазі зерно, руду, металопрокат. Частка продукції з високою доданою вартістю була доволі мала, пише Останній капіталіст.

Проте, бізнес швидко зробив висновки, і український АПК почав швидку трансформацію. Її мета – диверсифікувати свій асортимент товарів та наростити продажі товарів з високою доданою вартістю.

На фоні невивозу частини зерна і його здешевлення в Україні почало зростати поголів'я промислового свинарства, птахівництва. Окрім цього, зростає експорт молочної продукції – у серпні ця галузь показала рекордне зростання за останні 2 роки з трендом на подальший ріст.

Паралельно з продовольчою сферою в АПК активно формується сфера біоенергетики. Нещодавно було приватизовано Марилівський спиртзавод. Стартова ціна лоту складала близько 54 мільйонів гривень, під кінець аукціону ціна зросла майже у 3 рази, до 150 мільйонів гривень. Спиртзавод придбала заснована у 2018 році фірма "Вітагро Енерджі".

Для України, що має купу зерна, розвиток спиртовиробництва – стратегічна потреба. Це можливість не лише збільшити енергетичну незалежність нашої держави, а і наростити експорт продуктів з доданою вартістю на фоні "зеленого" тренду у ЄС. Навіть не віриться, що у нашій країні буквально донедавна була державна монополія на виробництво спирту.

Міністерство агарної політики також звітує про початок інвестиційних проектів з нарощення потужностей з глибокої переробки зернових культур, а саме збільшення виробництва борошна, макаронних виробів. І якщо борошно нема сенсу експортувати, то ось макаронні вироби – непоганий товар. Навіть зараз в Україні можна побачити литовські макарони.

Наші інтереси: 

Війна штовхає Україну на зміни. Зміни відбуваються в усьому. В першу чергу – в економіці. Потрібно припинити сировинний експорт. Переробка сільськогосподарської продукції має бути в Україні. Україна має експортувати макарони, а не імпортувати їх з Італії, Польщі чи навіть з Литви!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Правильно! Тут більше: https://www.ar25.org/article/harchuvannya-postindustrialnogo-suspilstva-bilshe-pryrodnosti-menshe-shtuchnosti.html

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Коментарі

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Правильно! Тут більше: https://www.ar25.org/article/harchuvannya-postindustrialnogo-suspilstva-bilshe-pryrodnosti-menshe-shtuchnosti.html

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !