Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Комітет з розвідки Сенату США проти Facebook

Категорія:

У понеділок, 6 лютого, сенатори Марко Рубіо (Marco Rubio, республіканець, Флорида) та Марк Уорнер (Mark Warner, демократ, Вірджинія), відповідно голова та заступник Спеціального комітету з розвідки Сенату США, спрямували листа засновникові та генеральному директору компанії Meta Марку Цукербергу, де порушили низку неприємних для нього питань.

Члени Комітету з розвідки Сенату навели нові докази, оприлюднені в рамках судового процесу, які показують, що Facebook було відомо про те, що десятки тисяч програмістів з Китаю, Росії, Ірану та Північної Кореї (!) мають доступ до особистої інформації користувачів Facebook.

Законодавці заявили, що документи були оприлюднені в рамках триваючого судового процесу, пов’язаного зі збереженням та обробкою Facebook персональних даних користувачів. Сам цей процес почався після відкриття, що компанія Cambridge Analytica свого часу за допомогою додатка до Facebook отримала доступ до особистих даних кількох мільйонів американських користувачів Facebook. У грудні Facebook погодився виплатити 725 мільйонів доларів для врегулювання колективного позову у цій справі.

Але під час цього судового процесу з’ясувалося, що доступ до особистих даних мали не тільки Cambridge Analytica.

Ще у 2018 році Facebook вимушений був визнати, що надавав доступ до ключових інтерфейсів прикладного програмування виробникам пристроїв у Китайській Народній Республіці (КНР), зокрема Huawei, OPPO, TCL та іншим.

А зараз відкрилися внутрішні документи Facebook, з яких слідувало, що вже тоді в керівництві компанії розуміли, що надали доступ до особистої інформації сотням тисячам програмістів у «юрисдикціях високого ризику». Зокрема ймовірно мали такий доступ 90 тисяч програмістів із Китаю, 42 тисячі програмістів із РФ, тисячі програмістів з Ірану і навіть Північної Кореї.

Сенатори висловлюють серйозну стурбованість щодо того, якою мірою цей доступ міг сприяти діяльності іноземних розвідувальних служб, починаючи від зловмисного зовнішнього впливу до контррозвідувальної діяльності.

Тому вони бажають знати, який доступ, коли й протягом якого часу могли мати програмісти та виробники пристроїв з отих самих територій «юрисдикції високого ризику». Як саме Facebook перевіряв потенційних програмістів і за якими критеріями оцінував ризики співпраці з ними. Які запобіжні заходи вжив Facebook і коли. У внутрішньому документі Facebook згадується публічне зобов’язання «провести повну перевірку будь-якого додатка з підозрілою активністю». Як саме Facebook характеризує «підозрілу активність» і скільки програм ініціювало цей повний процес аудиту?

Сам текст листа сенаторів можна прочитати тут.

Наші інтереси: 

Інтернет-гіганти стали потужним фактором ризику та шахрайства в сучасному світі. Настав час вивести на чисту воду цих монополістів. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи