Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Вплив соціальних мереж на дії урядових структур

Категорія:

Позавчора Інститут енергетичної політики Чиказького університету опублікував доволі цікавий звіт. Група американських та китайських дослідників вирішили дослідити та довести те, що ми інтуїтивно й так знаємо. А тепер вони це підтвердили цифрами.

Вони вирішили перевірити, як залучення громадян через соціальні мережі може впливати на реакцію урядових структур у питаннях забруднення навколишнього середовища. Саме дослідження автори назвали так: «Чи отримає скрипуче колесо більше мастила? Прямі та непрямі наслідки участі громадян в екологічному врядуванні в Китаї».

Ось посилання на це дослідження, тож ті, хто добре володіє англійською мовою зможуть прочитати його самі.

Тут же я тільки коротко розкажу про саме дослідження та головні висновки.

Дослідники вирішили використати Китай як випробувальний полігон. Хоча Китай і не є демократичною державою, проте суспільна думка там все ж таки має вагу. Китай був обраний тому, що сьогодні це найбільший виробник і одночасно найбільший забруднювач у світі. В Китаї існує Міністерство екології та навколишнього середовища, котре підтримує систему постійного моніторингу викидів, яка автоматично збирає дані про викиди щогодини для 24 620 основних заводів-забруднювачів по всій країні. На ці заводи припадає понад 75% загальних промислових викидів Китаю. Ці дані доступні в режимі реального часу як регуляторам, так і громадськості через провінційні вебсайти. Попри широку доступність цих даних, відповідність екологічним нормам залишається недосконалою: у 2019 році понад 33% фірм допустили порушення щодо забруднення.

Так ось. Дослідники зібрали групу громадян-добровольців і попросили їх надсилати як публічні, так і приватні повідомлення із закликом до дій після того, як ставалися порушення на якомусь із цих промислових підприємствах.

Але про одні порушення ці добровольці писали приватні листи як до порушників, так і до державних регулюючих органів з проханням ліквідувати ці порушення, які погано впливають на екологію. А про інші порушення всі ці добровольці писали публічні заклики до дій, надіслані через китайську соціальну мережу Weibo, схожу на Twitter. Саме дослідження тривало 8 місяців.

Так ось публічні заклики до дій, надіслані через соціальну мережу Weibo, зменшили кількість порушень більш ніж на 60 відсотків.

При тому такі звернення призвели до зменшення забруднення повітря на 12,2 відсотка та води на 3,7 відсотка.

А от приватні звернення, надіслані через державну гарячу лінію або платформу для обміну онлайн-повідомленнями, також призвели до покращень, але вони досягли значно меншого успіху.

Як сказав співавтор дослідження директор Інституту енергетичної політики Майкл Грінстоун (Michael Greenstone):

«Ми з’ясували, що соціальні медіа є новою «публічною вулицею», яка стимулює зміну так само як акції протесту чи марші, і чим популярнішими є публікації в соціальних мережах, тим ефективніше вони спонукають урядові структури до дій»

«Більш конкретно, це демонструє, що надання громадськості інформації про викиди окремих забруднювачів може призвести до зменшення забруднення».

А ще дослідження показало, що коли видимість дописів у соціальних мережах зростала завдяки «лайкам» і «поширенням», що збільшувало видимість громадської підтримки, то на 40 відсотків зростала імовірність реакції державного регулятора на конкретний заклик, і на 65 відсотків частіше перевірялися саме ті заводи, про які йшла мова у цих зверненнях.

«Наше дослідження показало, що соціальні медіа можуть бути дуже ефективним і простим інструментом для залучення громадян до урядового процесу та притягнення регуляторів до відповідальності», — сказав у своїй заяві Шаода Ван (Shaoda Wang), заступник директора китайського відділення Інституту енергетичної політики.

Хоча дослідження вивчало вплив соціальних мереж тільки на дії державних регуляторних органів у галузі екології, проте насправді соціальні мережі зараз можуть впливати й на інші ділянки державного та суспільного життя.

Тому ще раз повторю слова пана Грінстоуна: Соціальні медіа є новою «публічною вулицею». Тому коли ви в фейсбуці, твіттері, Інстаграмі, телеграмі тощо постите не тільки котиків, а порушуєте серйозні теми, про які або пишете самі, або перепощуєте, або хоча б лайкаєте – ви тим самим надаєте цій серйозній темі більшої видимості й соціальної підтримки, що своєю чергою впливає на державні й недержавні органи, які вимушені враховувати «суспільну думку». Не забувайте лайкати та перепощувати заклики небайдужих людей на серйозні теми.

Наші інтереси: 

У сучасному світі соціальні мережі стали таким собі замінником соціального життя, «вуличної активності». Звичайно, живе спілкування та справжня вулична активність нікуди не ділися, але теми, що набувають популярності в соціальних мережах, починають реально впливати на реальне життя. Сьогодні саме в соціальних мережах народжуються «лідери громадської думки». А в демократичному (і навіть напівдемократичному, або бажаючому стати демократичним) суспільстві державні та недержавні організації та установи вимушені рахуватися з «суспільною думкою».

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Микола Погорілець.
0
Ще не підтримано

Бач, є користь від соцмереж. Тобто, від публічності.

Коментарі

Зображення користувача Микола Погорілець.
0
Ще не підтримано

Бач, є користь від соцмереж. Тобто, від публічності.

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Цікаве й потрібне дослідження.

1. Воно показує, що соціальні мережі пробують діяти навіть у тоталітарній державі-імперії,

2. але діють, бо екологія - питання виживання. А її покращення тільки підсилить імперію. 

3. Сподіваймося, що соціальні мережі зможуть «впливати й на інші ділянки державного та суспільного життя» - до розпаду самої імперії. 

Врешті-решт, усі вмперії з часом розпадаються. 

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !