Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

У що вкладають гроші українці та скільки треба мати для старту

Світ:

Привабливими залишаються нерухомість, фінтех та проекти, які збирають big data. В Україні все більше розвивається краудфандинг (колективне інвестування). 

depositphotos127537970s-2019.jpg

Фото: depositphotos

Одним із яскравих прикладів колективного інвестування є інноваційний центр "Промприлад. Реновація" в Івано-Франківську. Завдяки близько 1000 інвесторам, які вклали в проект понад 9 мільйонів доларів, "Промприлад" тепер розвиває підприємництво, неформальну освіту, сучасне мистецтво та урбаністику, пише Delo.ua.

"Промприлад" і досі відкритий для інвестицій. Мінімальна сума, з якою сюди можна зайти, складає 50 тисяч гривень. Прогнозована дохідність інвестиції після завершення проекту для інвесторів становить 8-9% річних, з прив'язкою до долара. Почати виплачувати дивіденди обіцяють після завершення всіх етапів ревіталізації заводу.

Готовність українців інвестувати у чийсь бізнес подеколи стає несподіванкою навіть для самих власників цього бізнесу.

"Для того, щоб відкрити виробництво байків в Україні, нам потрібно було 3 млн доларів. З самого початку ми орієнтувалися на американського інвестора: гроші шукали там і навіть на Fundable зробили ролик англійською мовою. Того, що таку суму можна зібрати краудфандингом в Україні, навіть не припускали. І яким було наше здивування, коли трохи більше, ніж за 3 місяці, ми зібрали 3,4 млн доларів, і 297 нашими інвесторами із 300 стали саме українці", — розповідає співзасновник компанії Delfast Данило Тонкопій.

Наразі надійність і перспективність своїх вкладів інвестори Delfast можуть постійно відстежувати. Створили дашборд для інвесторів, де показують всі показники. 

Найбільш популярним інвестуванням є нерухомість — тут високий рівен захисту інвестицій і висока прибутковість.

"Особисто я інвестував у ID Finance (міжнародна фінтех-група, що спеціалізується на data science, кредитному скорингу та цифрових фінансах. — Delo.ua), в нерухомість і у власний бізнес. Поки що найцікавішим є власний бізнес. Це — сенсорні кіоски самообслуговування: виробництво, продаж, встановлення. Я як власник бізнесу маю тут 20% річних. В цілому, якщо мова йде про захищені (мають забезпечення) інвестиції, то дохід 20-25% з прив'язкою до долара є цілком прийнятним", — розповідає один з учасників "УкрІнвестКлубу" Дмитро Мощний.

Ще один учасник "УкрІнвестКлубу" Руслан Дерев’янко каже, що наважитися самостійно у щось інвестувати, було важко. "УкрІнвестКлуб" дав поштовх для диверсифікації власних заощаджень.

"Я уже зайшов в одну угоду. Компанія залучала інвесторів під 18%. Вхідний поріг — від 5 тисяч доларів. Свій перший дохід уже отримав. Планую тепер ще у два проєкти інвестувати. Це "Український Ощадний Центр" (кредитна спілка, що пропонує кредити та залучає вклади на депозитні рахунки у членів кредитної спілки. — Delo.ua) і DroneUA (дрони, сенсори, обробка даних, GIS аналітика, дистрибуція технологій. — Delo.ua). У "Український Ощадний Центр" можна інвестувати уже зараз, а DroneUA планують відкритися для інвестицій десь у жовтні-листопаді. Це ж не просто так: прийшов, кинув гроші у скарбничку — і все. Кошти залучаються під певні цілі", — розповідає він.

Як починати інвестувати

Знайти об’єкт для інвестування українці можуть самостійно за допомогою певних платформ. Найпопулярнішими платформами для вибору об'єкта інвестицій на сьогодні є Fundable, Crowd Supply, Kickstarter, IndieGoGo, Startup.Network тощо. Для того, щоб починати інвестувати, достатньо зареєструватися на обраній платформі (можна одразу на кількох).

Шукати об'єкти для інвестування можна виключно у галузях, які були наперед визначені для себе як цікаві, і саме "під свій гаманець".

Скласти інвестиційний портфель під індивідуальні можливості потенційного інвестора можуть і в спільнотах, які об’єднують приватних інвесторів. Це той же "УкрІнвестКлуб", Syndicate Club, Клуб Приватних Інвесторів тощо. Щоправда, не безплатно. Наприклад, три місяці участі в "УкрІнвестКлубі" для інвесторів-початківців коштує близько 200 доларів. За це обіцяють навчальний курс (25 уроків по 5-10 хвилин), допомогу в супроводі інвестиційних угод, допомогу в захисті прав інвестора, спеціальні умови від інвестиційних компаній і закритий telegram чат, де уже самі інвестори-учасники клубу можуть обговорити наявні інвестиційні проекти та доцільність інвестування у них.

Іще одним варіантом інвестування може бути віддати гроші, щоб проінвестували за вас. На ринку є компанії, які допомагають клієнтам заробляти, вкладаючи їхні гроші в малий і середній бізнес.

Наші інтереси: 

Цікаво і пізнавально про гроші. Думати, як заробити на пенсію.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Цікаво, а який найменший офіційний поріг інвестицій?

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Коментарі

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Цікаво, а який найменший офіційний поріг інвестицій?

Якщо прагнеш чуда - створюй його!