Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Верховна Рада прирівняла електронні паспорти до звичайних: у світі це вперше

Верховна Рада України проголосувала за закон, який надає електронній версії паспорту у смартфоні статус повноцінного документа. Закон набуде чинності з 23 серпня. 

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у Telegram привітав українців з "історичною подією", пише Економічна правда.

"Вітаю українців з історичною подією. Ми – перша країна, де електронні паспорти мають таку ж юридичну силу, як їхні фізичні аналоги. Ми створили світовий кейс для побудови цифрової держави".

Згідно з даними у пояснювальній записці, закон почне діяти з 23 серпня і вносить наступні новації:

▪️ закріплює визначення термінів "е-паспорт", "е-паспорт для виїзду за кордон";

▪️ встановлює, що е-паспорт і е-паспорт для виїзду за кордон формуються безплатно та можуть пред’являтися на території України для посвідчення особи та підтвердження громадянства, крім випадків перетинання державного кордону та лінії розмежування з окупованими територіями.

 ▪️ передбачає наявність в е-паспортах інформації про місце проживання та код платника податків.

Федоров також пояснив, що тепер можна використовувати цифрові паспорти нарівні з паперовими та не хвилюватися, якщо забув паперовий документ вдома. Завжди можна використовувати паспорт в додатку "Дія".

"Відкриття банківського рахунку онлайн, касові операції в банку, подорож поїздом або літаком всередині країни, заселення в готель, отримання посилок на пошті, підтвердження віку в супермаркеті", - перерахував Федоров зручності від е-паспорта.

Зараз цифрові паспорти (ID-картка та біометричний паспорт) – доступні в додатку "Дія".

Нагадаємо, днями міністр цифрової трансформації Михайло Федоров сказав, що МОЗ і Мінцифри стежать за вакцинованими від ковіду і зроблять «паспорти вакцинації», коли буде необхідно.

Наші інтереси: 

З одного боку, зручний сервіс (якщо забув паперовий документ), з іншого боку, "що занадто – то не здраво" (виносити всі свої дані у відкритий цифровий простір, чим можуть скористатися недоброзичливці).

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи