Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Ми хочемо, щоб 99% жителів України користувалися усім електронним – Яніка Мерило

Стрімку модернізацію України пообіцяв своїм виборцям Володимир Зеленський. Одним з елементів цієї модернізації та демократизації уряду має бути впровадження системи електронного уряду. Одна з перших заяв на його твіттері: «І можете вважати мене наївним мрійником, але ми хочемо зробити державу у смартфоні, уряд у смартфоні», – написав Зеленський.

19053001.jpg

Jaanika Merilo

Ще раніше він запросив до співпраці експерта у справі електронного уряду, в минулому радницю міського голови Дніпра та Львова, колишню радницю міністра інфраструктури України Яніку Мерило. З її допомогою президент Зеленський планує здійснити свою мрію – вибори президента в інтернеті.

Що думає про це сама Яніко Мерило, чи збирається стати «міністром ІТ-промисловості України», Радіо Свобода запитала у неї самої.

– Багато вже було зроблено, є позитивні приклади. Багато зроблено у галузі електронної медицини, 50% людей підписали декларацію з сімейним лікарем. З них ще половина записується до лікаря через інтернет. Це є дані з Дніпра, це результат нашої роботи там. Протягом року 50% дніпрян почали записуватися до лікаря через інтернет, через планшет, смартфон, просять внуків допомогти.

Ці позитивні приклади поширюються, інші міста хочуть підключитися до цього, і міністерства також, бо про такі довідки, як довідка про склад сім’ї, держава не повинна запитувати, вона може подивитися в базу даних, якщо їй це потрібно. Таким чином створюється позитивна конкуренція. Між містами це дуже відчувається.

Це – один з позитивних прикладів реформи децентралізації. Це – передача повноважень. Наприклад, ухвалили постанову про електронний квиток, і тепер міста самі можуть запускати електронний квиток. Це спонукало міста запроваджувати електронну картку мешканця, створювати свої реєстри мешканців, бо без цього не знаєш, кому надавати послуги, кому надавати пільги. Але поки 99% мешканців України не користуються всім електронним, наша робота ще не зроблена.

– Новий президент також каже, що хотів би «державу у смартфоні», наскільки це реальні плани?

– Хотілося б, щоб було вивчено, що зроблено, зробили б висновки, чого не зроблено і створити плани на майбутнє. Якщо буде політична воля президента і уряду і керівників міст, то вони можуть сказати: «Ми хочемо, щоб 99% жителів України користувалися електронними послугами, і ось наш план дій на три роки, враховуючи те, що вже було зроблено, і ось, у нас є коло фахівців, які скажуть, що зробити, і будь ласка, давайте працювати».

Добре, щоб президент сам показав приклад дигіталізації, бо якщо зверху не користуються, знизу не інформують, то як людина має навчитися цим користуватися. Він міг би бути драйвером цього процесу, враховуючи експертні оцінки, які вже є.

Вже 50 різних громадських організацій об’єдналися в «Коаліцію електронної держави». Ми зробимо єдиний план дій, брати кращий довід, враховувати те, що вже було зроблено, бо, наприклад, із 10 позицій зроблено 4 і їх не треба відхиляти.

– Ви готові піти в уряд, якщо президент вам запропонує?

– Наскільки я розумію, він пропонував співпрацювати. Я з радістю буду співпрацювати. Я дуже сподіваюся, що в нас вийде діалог. Поки що виглядає, що вийде. І в «Коаліції електронної держави», де у нас є експертний центр і в команди президента. Разом можна більше зробити. Не треба одного радника, треба 30 радників.

– А «міністром ІТ-промисловості України» ви готові бути?

– Не треба посад, будь ласка. Моя мета – 100% електронного урядування, ну нехай 99%. Будь-яка посада, яка дасть можливість це зробити – це добре.

Я з радістю допомагаю містам, областям, міністерствам. І чесно, я не про посаду, і це вже видно з 2015 року. І я не маю посади. Не тому що не пропонували. Давайте, я буду корисна, як можу.

 

Наші інтереси: 

В Україні вже багато чого зроблено в цьому напрямку. Треба продовжувати. Благо, що в нас є гарні спеціалісти та експерти з електронного урядування.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

«І можете вважати мене наївним мрійником, але ми хочемо зробити державу у смартфоні, уряд у смартфоні», – написав Зеленський у Твіттері.

Перша стадія експерименту вже здійснена - населення вибрало телевізійний персонаж!

Експеримент продовжується...

Цитата:
...президент Зеленський планує здійснити свою мрію – вибори президента в інтернеті.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

«І можете вважати мене наївним мрійником, але ми хочемо зробити державу у смартфоні, уряд у смартфоні», – написав Зеленський у Твіттері.

Перша стадія експерименту вже здійснена - населення вибрало телевізійний персонаж!

Експеримент продовжується...

Цитата:
...президент Зеленський планує здійснити свою мрію – вибори президента в інтернеті.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

«У нас буде Світовий Уряд, хочемо ми того чи ні. Єдине питання: чи буде він створений насильно або добровільно».

(Джеймс П. Варбург /James P / Warburg/, 1900-і рр.)

«Наша кінцева мета - домогтися того, щоб всі були «чиповані». Щоб контролювати все суспільство, щоб банкіри і еліта контролювали світ".

(Ніколас Рокфеллер /Nicholas Rockfeller/, січень 2007 р.)

Цитується по:
Ярче тысячи солнц. Взгляд из Третьего тысячелетия на создание и применение атомной бомбы. НМТ, 5/2010, с. 37.

«У нас будет Мировое Правительство, хотим мы того или нет. Единственный вопрос: будет ли оно создано насильно или добровольно».
(Джеймс П. Варбург (James P/ Warburg/, 1900-е гг.)

«Наша конечная цель – добиться того, чтобы все были «чипированы». Чтобы контролировать все общество, чтобы банкиры и элита контролировали мир".
(Николас Рокфеллер /Nicholas Rockfeller/, январь 2007 г.)

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Вони запозичили ідею з НО.
Хіба не голосування галами стало прототипом?

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Технології етично нейтральні. Це лише підсилювачі. Вільний стає ще вільнішим. Раб стає ще залежнішим.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

Я так думаю що тут треба створювати корисні речі, і фінансувати їх в першу чергу.
Недавно почав створювати прототип онлайн школи майбутнього на базі Веселкової Школи. Долучайтесь, користуйтесь, і по можливості поширюйте інформацію.

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.