Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Facebook створює «Верховний Суд» для модерації контенту

Цього тижня Facebook оголосив імена 20 членів так званого «Верховного Суду», який буде вирішувати, яку інформацію можна поширювати через мережу, а яку зась.

20200509facebook.jpg

Фейсбучна "вподобайка" у Менло Парк, Каліфорнія. Josh Edelson / AFP - Getty Images
Фейсбучна "вподобайка" у Менло Парк, Каліфорнія. Josh Edelson / AFP - Getty Images

До списку входять дев'ять професорів права, лауреат Нобелівської премії миру з Ємену, журналісти, захисники свободи слова та письменник з лібертаріанського Інституту Катона. Але немає жодного фахівця – дослідника дезінформації. Хоча саме на "боротьбу з дезінформацією та маніпулюванням" нібито і спрямований цей орган.

Колишня прем'єр-міністр Данії, співголова цього «Верховного Суду» Гелле Торнінг-Шмідт (Helle Thorning-Schmidt) заявила, що врахують таке упущення при наборі нових членів «Верховного Суду», кількість котрих планується збільшити до 40. За її словами при створенні цього органу намагаються врахувати думку найрізних громад, і навіть запросити людей, які раніше критикували Facebook.

Facebook відчайдушно шукає, яким чином відійти від постійних звинувачень у незрозумілих «стандартах спільноти», незрозумілих блокуваннях та цензуруванню контенту звичайних користувачів, в той час, як армії тролів вільно поширюють свою інформацію, а потужні гравці (зокрема тоталітарні країни) використовують незрозумілі правила фейсбуку для маніпулювання масами.

Для роботи цього «Верховного Суду» фейсбук виділяє 130 мільйонів доларів і обіцяє, що не втручатиметься в його роботу, натомість рішення цього «Верховного Суду» будуть обов’язкові для виконання фейсбуком. А також інстаграмом, який належить фейсбуку.

«Ми не Інтернет-поліція», - каже співголова цього «Верховного Суду», колишній Федеральний суддя Майкл  МакКоннелл (Michael McConnell), – «Не думайте про нас як про якусь групу швидкого реагування, яка розв’язує швидкоплинні процеси. Це не наша робота. Наше завдання полягає в тому, щоб слухати оскарження рішень, які Facebook вже ухвалив».

Кожну справу буде розглядати група із п’яті учасників цього «Верховного Суду», в найбільш неоднозначних випадках – більша кількість «суддів». Ці судді, серед іншого, повинні вивчати місцеві умови та місцевий контекст у мовних оборотах.

Поточну модерацію і цензурування продовжує здійснювати комбінація із комп’ютерних алгоритмів та груп модераторів.

 

Наші інтереси: 

Фейсбук поступово стає все більш врегульованим, але і менш вільним.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
Фейсбук
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

був заблокований у фейсбуці за расистські та націоналістичні висловлювання.зараз фейсбук наполегливо запрошує повернутися.зуськи!можливо, коли його власником стане володимир щербина...радію!

Коментарі

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

був заблокований у фейсбуці за расистські та націоналістичні висловлювання.зараз фейсбук наполегливо запрошує повернутися.зуськи!можливо, коли його власником стане володимир щербина...радію!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Можливо, це спосіб уникнути відповідальності за зловживання цензурою. В США починаються розслідування, Цукербергу також доведеться відповідати.

Все, що робиться з власної волі, – добро!