Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Всесвітній карантин створив потужний запит на інструментарій для дистанційного спілкування

Різко зросла популярність вже існуючих сервісів, а також з’явилась потреба в інших програмах дистанційного спілкування, «заточених» під різні задачі.

Сучасним «відеотелефоном» зараз вже нікого не здивуєш. Ми користуємось сервісами Skype, Viber, Messenger тощо. Є опція відео розмови в gmail та деяких інших сервісах.

Проте з введенням у багатьох країнах карантину різко зріс попит на інструментарій для дистанційного групового спілкування. Маловідомий до того сервіс Zoom, «заточений» спеціально для проведення відео конференцій, зробив подарунок для школярів і студентів. Відеоконференції до 100 учасників тривалістю до 40 хвилин стали безкоштовними. За лічені дні популярність Zoom у світі зросла просто неймовірно – Zoom виявився більш зручним ніж Skype для проведення нарад. А тим більше для проведення он-лайн уроків у школі.

Проте такий стрімкий стрибок популярності мав і «темну сторону». Сервіс почали активно атакувати хакери. Чимало потужних корпорацій офіційно заборонили своїм співробітникам використовувати Zoom, побоюючись «витоку» комерційної таємниці. В Швеції міністерство освіти на кілька днів зупинило використання Zoom, після того, як на «урок» в школі вломився ексгібіціоніст, а недостатньо досвідчений учитель не зміг його одразу заблокувати.

Намагаючись повернути собі втрачену популярність, Microsoft запустив новий сервіс Skype Meet Now.  Фактично, це веб-версія Skype з додатковими можливостями, яка дозволяє більш зручно проводити дистанційні наради. Для невеликих колективів цей сервіс зроблено безкоштовним.

Несподівано зросла популярність Discord. Цей сервіс був створений компанією Hammer & Chisel для спілкування геймерів. Сервіс працював і як месенджер, і як інструмент відео конференцій. До недавнього часу кількість учасників безкоштовних відео конференцій обмежувалось 10, проте з початком всезагального карантину у березні 2020 компанія збільшила кількість учасників для безкоштовних відео конференцій до 50. Хоча сервіс «заточений» для спілкування геймерів, проте його почали використовувати і окремі вчителі, і - несподівано - нелегальні спільноти.

Кілька днів тому поширились чутки, що ось-ось вийде оновлення популярного месенджера WatsApp, в яке буде вбудовано функцію відео конференцій. Інформації про ліміт учасників у групі WhatsApp поки немає, але припускають, що буде обмеження до 50 учасників.

За час карантину доволі багато працівників побачили, що купу офісної роботи можна робити не в офісі, а дистанційно. Тож можна очікувати, що після зняття карантину частина офісної роботи не повернеться назад у задушні кабінети, а буде здійснюватись дистанційно. Тому можна очікувати вибухоподібну появу нових сервісів для дистанційного спілкування, «заточених» під різні задачі – проведення технічних нарад, шкільних уроків, медичних консиліумів, засідань рад директорів, тренування команд геймерів тощо.

 

Доповнення 28.04.2020

Вже коли статтю було написано і опубліковано, режисер Віталій Корніяка познайомив мене з тим, як він у своїй театральній студії використовує сервіси дистанційного спілкування для проведення репетицій з акторами для майбутніх вистав. Він висловив допущення, що у візуальному ігровому акторському мистецтві може зʼявитися новий підвид відеовистав. Сам  він зараз працює над створенням дистанційного варіанту театральної постановки із записом дублів і подальшим монтажем.

Отже, можемо очікувати появу нового виду мистецтва, яке буде відрізнятись і від звичного нам театру, і від так званих телевізійних вистав.

 

 

Наші інтереси: 

Дистанційне спілкування стає таким само звичним, як і спілкування «вживу».

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Розвиток дистанційного спілкування приведе до розвитку спілкування в реалі - у різноманітних групах за інтересами. Це імпульс до формування демосів.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Розвиток дистанційного спілкування приведе до розвитку спілкування в реалі - у різноманітних групах за інтересами. Це імпульс до формування демосів.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Мені здається, що до формування демосів може привести лише велика потреба у підвищенні ефективності суспільсва. На кшалт якоісь великої кризи. Та наявність великоі волі з потужною інтуіцією у кандидатів на керівні посади. Бо демоси створити досить важко. Хоча, теоретично, такий вид ієрархії є найдієвішим.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!