Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 8
  • Переглядів: 9

Цивілізаційна розвилка і головний конфлікт XXI століття: постіндустріальне та ультраіндустріальне суспільство (+аудіо)

Технології завжди етично нейтральні – вони лише підсилюють уже існуючі процеси. Суттєве збільшення інформаційного компоненту свідчить про перехід до інформаційного суспільства. Воно може бути постіндустріальним або ультраіндустріальним.

190902svoboda-2.jpg

Свобода - символ вільного світу
Свобода - символ вільного світу

Аудіоверсія статті: Цивілізаційна розвилка і головний конфлікт XXI століття

Найголовнішою реальністю нашого часу є прискорене розділення світу на два ворожі табори – два типи цивілізації, два світогляди, два способи життя. Причиною такого розділення є системна криза нинішньої індустріальної суспільно-економічної формації.

Нагадаємо, що індустріальна формація – це масове виробництво і масове споживання. Центральними фігурами індáстріалу є «великий конвеєр» і безликі аморфні натовпи, які його обслуговують. У переважній більшості люди самі живуть як машини, тобто мислять і діють як запрограмовані автомати, причому на всіх рівнях соціальної ієрархії – від найвищих чиновників до простих роботяг.

Криза індустріальної формації спричинена не лише її загальним «зношенням» і паразитичним зараженням, а й появою нових технологій, передусім у сферах інформації, фінансів, енергетики та виробництва. Неможливість жити по-старому поєднується з привабливими перспективами жити по-новому.  

Розв’язання індустріальної кризи має два варіанти – або перехід до якісно нової формації, або суттєва модернізація існуючої. Звідси два важливі терміни:

1) постіндáстріал (від лат. post – після) – принципово нова формація, яка є діалектичним запереченням індустріальної формації;

2)  ультраіндáстріал (від лат. ultra – понад, надмірно) – вища фаза індустріальної формації, її суттєва модернізація.

Постіндáстріал – це звільнення

Ключовою ідеєю постіндустріальної формації є звільнення людини від світоглядного, організаційного і економічного рабства «великого конвеєра». Головними ознаками постіндастріалу є:

  • формування адекватного світогляду, відмова від брехні й маніпуляцій – як засобів негідних і непродуктивних;
  • невимушене долучення людини до різноманітних самокерованих громад, проектів, ініціатив – територіальних, ділових, духовних, за інтересами;
  • формування державних органів управління знизу догори (республіканізм), тотальна виборність, перетворення народу на свідомий соціальний організм – націю;
  • економічна та енергетична самодостатність сімей і громад, неонатуральне господарство, міні-фабрики, малосерійне та індивідуалізоване виробництво;
  • безперервна самоосвіта, культ саморозвитку і самозцілення;
  • висока соціальна мобільність, динамічне висування еліти у своїх громадах та їх об’єднаннях;
  • легкий доступ до інформації, глобальний Інтернет;
  • формування мережі напівавтономних поселень за межами міст, розвантаження мегаполісів;
  • розвиток легкомоторної авіації та дирижаблів, доступних для приватного і громадського володіння;
  • головна продуктивна сила – правда, знання і вільна творчість;
  • зростання етнічної, соціальної, релігійної різноманітності,
  • головна ідеологія – націоналізм (республіканізм, національний солідаризм, консерватизм, традиціоналізм).

Прихід постіндастріалу означає, що попередня індустріальна формація буде знесена разом з усіма її інститутами – корумпованою бюрократією, маніпулятивними ЗМІ, екологічно шкідливими заводами і мегаполісами, монополізованою економікою, продажними політиками, отупляючою освітою, культом грошей, тотальною брехнею і лицемірством.

Ультраіндáстріал – це комп’ютеризоване рабство

Ключовою ідеєю ультраіндустріальної формації є остаточне перетворення людини на гвинтик соціальної мегамашини – як у кінофільмі «Матриця» (1999). Головними ознаками ультраіндастріалу є:

  • державна індустрія ефективного промивання мізків, придушення будь-якого вільнодумства;
  • повне домінування державного апарату;
  • формування органів управління згори донизу (етатична диктатура), відсутність реальної виборності;
  • повна залежність людини від індустріальної «матриці»;
  • стандартизована освіта;
  • мінімальна соціальна мобільність, анонімна правляча верхівка,
  • обмежений доступ до інформації, ізоляція від глобального Інтернету, контрольований державою інтранет;
  • концентрація населення в мегаполісах;
  • обмеження неконтрольованих транспортних та інформаційних комунікацій;
  • головне джерело сили – дисциплінований «людський мурашник», стандартизація, централізоване керування;
  • примусове зменшення етнічного та соціального розмаїття, культурна уніфікація, псевдорелігійність або атеїзм;
  • головна ідеологія – етатизм (від соціал-демократії до соціалізму і відвертого комунізму).

Перехід до ультраіндастріалу означає глибинну оптимізацію індустріальної формації та доведення її до логічного завершення у формі комп’ютеризованого рабства, формування нового типу людини з мисленням «живої гайки» і готовністю всіма силами захищати свій тоталітарний «мурашник». 

Технологія – це лише підсилювач

Технології завжди етично нейтральні – вони лише підсилюють уже існуючі процеси. Технології підсилюють добро і зло, правду і брехню, лад і хаос. Скажімо, зброю можна використати і для захисту життя, і для його знищення. Інтернет можна використати і для просування правди, і для поширення брехні. Корисне чи шкідливе застосування технології залежить не від технології, а від того, в чиїх руках вона перебуває, хто нею керує, одне слово, яку людину чи групу вона підсилює.

Подібним чином інформаційні технології не є визначником постіндустріального чи ультраіндустріального суспільства. Суттєве збільшення інформаційного компоненту в сучасних соціальних та економічних процесах говорить про перехід до інформаційного суспільства. Інформаційне суспільство може бути постіндустріальним або ультраіндустріальним.

Глобальний конфлікт XXI століття

Тисячолітня війна між волею і поневоленням нині розгортається у протистоянні постіндустріальних та ультраіндустріальних тенденцій. Найвиразнішим проявом є загострення конфлікту між США в союзі з Новою Європою  і Континентальним блоком Китай–Росія–Стара Європа – про це ми вже говорили у статті Екзистенційний ворог Сполучених Штатів Америки – Росія, Китай чи Євросоюз?

З другого боку, згадане розділення проходить через самі США. Наприклад, Гугл, Фейсбук, CNN – це ультраіндастріал. Їм протистоїть Дональд Трамп зі своєю політикою націоналізму, опорою на власні сили, ліквідацією паразитичних процесів. Це ще не є чистий постіндастріал, але це вже рух у правильному напрямку.

Місцем, де постіндустріальні тенденції реалізуються в цілісності і повноті, є Україна. Сьогодні вона стоїть на самому початку постіндустріальних перетворень і їй ще далеко до США. Проте динаміка настільки висока, що вже за 10 років ми не впізнаємо самих себе. Україна стане планетарним центром постіндустріальної формації. Головним прискорювачем є США, головною антитезою – агресія Мордору.

В ідеальному варіанті Рай – це необмежена зовнішня загроза плюс необмежені зовнішні ресурси. Саме такий «ідеальний шторм» починається в Україні. Про це у статті Український Рай: офіційне відкриття.

Продовження: США проти Китаю: це не торгова війна, а початок конфлікту постіндустріальної та ультраіндустріальної цивілізацій.

Наші інтереси: 

Розуміти фундаментальні основи цивілізаційного розвитку і міжнародних конфліктів. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

У всіх дослідженнях майбутнього, з якими я досі ознайомився, автори не розрізняють інформаційного і постіндустріального суспільства, відтак не розуміють, що таке ультраіндастріал. За такого підходу майбутнє виглядає суцільним хаосом.

Насправді інформаційні технології - це лише підсилювач соціальних процесів.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

У всіх дослідженнях майбутнього, з якими я досі ознайомився, автори не розрізняють інформаційного і постіндустріального суспільства, відтак не розуміють, що таке ультраіндастріал. За такого підходу майбутнє виглядає суцільним хаосом.

Насправді інформаційні технології - це лише підсилювач соціальних процесів.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Додано аудіоверсію цієї статті. Варто послухати!

Все, що робиться з власної волі, – добро!