Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

АероМобіль 5.0 – Словаки створюють літаючий автомобіль з вертикальним зльотом

Словацька компанія, яка вже прославлавилась у цілому світі завдяки своєму літаючому автомобілю АероМобіль 4.0, представила зразок нової моделі 5.0, який на відміну від попередника буде використовувати вертикальне злітання та приземлення. Йдеться про перевізний засіб типу VTOL (Vertical Take-Off and Landing).

АероМобіль 5.0 буде зовсім інший, як усі дотеперішні моделі компанії. Крім того, що АероМобіль 5.0 буде для чотирьох пасажирів а не для двох, як у попередній версії, новинка буде повністю елетрична та зможе злітати та приземлятися без аеропорту, прямо з місця.

Однак АероМобіль 5.0 VTOL є тільки зразком, над яким хоче виробник працювати далі. Новинка буде мати два електроприводні ротори, які мають забезпечувати перпендикулярне злітання та приземлення. Над подібними проектами працюють уже роками фірми як Uber, Airbus, Terrafugia, Napoleon Aero або німецька Lilium.

Система приводу доповнена лінійним приводом, який забезпечує черговий повітряний гвинт. Крила нового АероМобілю мають бути адаптовними для максимальної ефективності польоту. Задня хвостова частина буде теж телескопічною.

Подорожувати в ній зможуть чотири пасажири, яким пропонує подібний комфорт, як сучасний люксовіший автомобіль. Кожен пасажир має мати в розпорядженні дані про політ або передові комунікаційні засоби та медія. Тим має бути забезпечено, щоб пасажири залишились на зв’язку в повітрі й на дорозі.

В обладнанні не мають бракувати навіть подушки безпеки. На основі зразка моделі 4.0 STOL буде п’ятірка обладнана й деформаційними зонами та балістичним парашутом.

Детальніші інформації про AероМобіль 5.0 VTOL виробник залишає таємницею. Узагалі не відомі інформації про потужність, дальність їзди/польоту, ємності батерей і. т. п.

Але виробник розказав, що АероМобіль 5.0 не зникне. Компанія над ним далі працює. АероМобіль 5.0 в рамках її продуктової програми має бути водночас першим електричним літаючим транспортним засобом длярозділеної мобільності (shared mobility).

Стратегія виробництва більше моделів транспортного засобу означає, що будемо знати повністю забезпечити подорож у містах з АероМобілем 5.0 VTOL а між містами і з АероМобілем 4.0 STOL. Значить, наша стратегія вирішує головні обмеження альтернативних концепцій VTOL, які є більш зв’язані на виділені злітно-посадові смуги, ніж на використання існуючої дорожньої інфраструктури, говорить Юрай Вацулик, співзасновник та головний виконавчий директор АероМобілю.

 „Завдяки АероМобілю 4.0 STOL та моделі АероМобілю 5.0 VTOL усвідомлюємо літаючі автомобілі як багатосторонні транспортні засоби, які здібні їздити та літати. Плануємо поставляти транспортні засоби з досяжністю потрібною для міських та міжміських відстаней, здатні транспортуватись за якої-небудь погоди. Так максимізуємо їх використання для організаторів майбутніх літаючих таксі, “ говорить головний інженер АероМобілю Даглес МекЕндрю (Douglas MacAndrew).

Реальне виробництво АероМобілю 5.0 VTOL почне аж після виходу на ринок АероМобілю 4.0 STOL. Виробник приблизно підраховує, що той вийде на ринок у 2020 році. Водночас додає, що електричні транспортні засобиVTOL будуть доступні приблизно через 7-10 років. Причиною має бути відсутність інфраструктури та законодавства.

Наші інтереси: 

Нові можливості авто.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи