Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Справжня причина кампанії проти Уляни Супрун пов'язана з її антикорупційними зусиллями

Світ:

За підсумками періоду з 2015-го до літа 2017 року закупівля ліків через іноземні організації (а не через МОЗ, як раніше) заощадила до 40% бюджетних коштів, виділених на медикаменти. Деякі з них вдавалося купувати в 26 разів дешевше, ніж раніше.

suprun.jpg

Уляна Супрун

Про це у матеріалі "У чому суть медичної реформи Уляни Супрун і чому це комусь не подобається" на НВ.

Відтоді як влітку 2016 року Супрун приступила до виконання обов'язків міністра охорони здоров'я, вона підтримала зусилля своїх попередників щодо викорінення корупції в медицині. Перш за все мова йде про ліквідацію непрозорих схем закупівлі ліків.

Ще в 2015 році МОЗ почав закуповувати медикаменти через міжнародні організації – зокрема, ЮНІСЕФ, ПРООН та Crown Agents. Супрун жорстко слідувала цій тактиці і її результати виявилися більш ніж показові: згідно з даними Рахункової палати, за підсумками періоду з 2015-го до літа 2017 року закупівля ліків через іноземні організації (а не через МОЗ, як раніше) заощадила до 40% бюджетних коштів, виділених на медикаменти. Деякі з них вдавалося купувати в 26 (--!) разів дешевше, ніж раніше, підкреслювали в МОЗ за підсумками звіту Рахункової палати. Заощаджені гроші дозволили закупити додаткові медикаменти для українських пацієнтів.

"Це в черговий раз доводить, що, незважаючи на опір фармацевтичних ділків, які роками заробляли на закупівлі ліків для українців, ми рухаємося в правильному напрямі, а українці отримують більше якісних ліків", - відзначала раніше Уляна Супрун.

Крім того, вже при Супрун в 2017 році, завдяки рекомендаціям міжнародних організацій з держзакупівель усунули застарілі препарати, замінивши їх сучасними і ефективними.

В.о. міністра також запустила комплексну електронну систему обліку ліків в регіонах, що дозволило ефективно розподіляти залишки ліків, закуплених за бюджетні кошти.

Головний проект Супрун – медреформа – всього за рік кардинально змінив ландшафт охорони здоров'я в Україні. Українці отримали більш системний доступ до первинної медицини, медики – можливість збільшення зарплат залежно від кількості пацієнтів і якості своїх послуг.

У успішних і затребуваних лікарів за підсумками 2018 року зарплата зросла в 2-4 рази. За даними відомства, рекорд був зафіксований у Хмельницькій області, де зарплата одного з медиків перевищила 30 тис. грн.

"Супрун прийшла з ясною і безальтернативною ідеєю: що гроші повинні ходити за пацієнтом, -  каже нардеп Єгор Соболєв. - Що платники податків повинні фінансувати лікарні незалежно від того, скільки там лікарів і ліжок, а залежно від того, скільки людей туди звернулося, скільки реально отримали лікування".

При цьому інститут сімейних лікарів отримав для українців реальні й відчутні обриси: декларації з ними підписала більше половини населення країни. Причому цей процес започаткував переходу на електронний документообіг: угоди з лікарями підписують тільки через електронну систему охорони здоров'я е-Helth.

До кінця 2019 року сімейні лікарі повинні повністю перейти з паперового на електронний документообіг: в електронному вигляді буде вестися медична картка пацієнта, виписуватимуться рецепти, листки непрацездатності й направлення до інших лікарів.

МОЗ сподівається, що скасування інших паперових медичних документів мінімізує шахрайські та корупційні схеми у цій сфері. Щоб відкрити лікарняний, лікарю потрібно буде внести дані в спеціальну програму. При цьому роботодавець відразу отримає інформацію про співробітника, який вийшов на лікарняний.

Замість паперових карток також заведуть електронні. У них лікарі вноситимуть всі дані про здоров'я людини і призначатимуть лікування.

В електронний формат також перейдуть рецепти за програмою Доступні ліки. Якщо лікар призначить препарат, який входить в державну програму, то за електронним рецептом в аптеці його видадуть безкоштовно.

Наші інтереси: 

Зміни відбуваються. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Медична мафія тероризує населення через постійну рекламу ліків на телеканалах!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Медична мафія тероризує населення через постійну рекламу ліків на телеканалах!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!