Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

За проїзд у метро в Стамбулі можна розрахуватися пластиковими пляшками

У метро Стамбула запровадили альтернативний спосіб поповнення транспортних карт. Якщо на рахунку не вистачає коштів на проїзд, можна здати пластикову пляшку або алюмінієву банку в спеціальний автомат, пише The New York Times. 
 

Ініціатива спрямована на популяризацію переробки сміття, яка досить слабо розвинена в Стамбулі.

Автомат нараховує суму на транспортну карту таким чином: за пластикову пляшку об'ємом 0,33 літра ви отримаєте 2 турецьких цента, за 0,5-літрову – 3 центи, а за 1,5-літрову – шість.

Проїзд в стамбульському метро коштує 2,60 турецькі ліри (близько 40 американських центів). Таким чином, щоб проїхати на метро безкоштовно, потрібно здати приблизно 28 півторалітрових пляшок.

За алюмінієві банки дають більше – по 9 турецьких центів за півлітрову банку. Після того, як тара опиниться в автоматі, вона сортуватиметься і подрібнюватиметься.

Мер Стамбула Мевлют Уйсал заявив, що машини будуть відслідковувати кількість пляшок, зданих кожним пасажиром, а містян, які особливо відзначилися, винагороджуватимуть безкоштовними квитками в театр або знижками на відвідування різних заходів.

За даними британського консалтингового агентства Expert Market від 2017 року, Туреччина займає третє місце в Європі з виробництва домашніх і комерційних відходів та є одним з найгірших регіонів у сфері переробки сміття. 

«У більшості домашніх господарств відходи не переробляються, тому що люди не знають про те, наскільки це важливо для навколишнього середовища або ж просто лінуються цим займатися, – розповів Еліф Ченгіз, менеджер проекту з переробки сміття Zero Waste. – Нові автомати дадуть жителям мотивацію і розкажуть про переваги утилізації».

За словами Ченгіз, влада міста поставила розв’язання проблеми зі сміттям своїм пріоритетом на найближчі роки.

Минулого року в країні було перероблено більше половини всіх пластикових пляшок, а за минулий рік і перші три місяці 2018 року на утилізацію було віддано понад 1,7 мільйона тонн паперу і картону.

Перший автомат для поповнення транспортних карт за допомогою відходів був встановлений на станції I.T.U.-Ayazaga. Уряд Стамбула планує до кінця року розмістити як мінімум ще 100 таких автоматів в 25 точках міста, наприклад, поруч зі школами та університетами. Транспортною картою в Стамбулі можна оплачувати не тільки проїзд на метро, ​​але і поїздки на автобусі і трамваї та навіть прохід в громадські туалети. 

Наші інтереси: 

Прогресивна ініціатива.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи