Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 2
  • Переглядів: 2

Гострі пазурі голуба миру Курта Волкера

Категорія:

Спецтема:

Україна дуже швидко рухається в самий верх списку країн, з якими Сполучені Штати готові вести всебічне співробітництво в сфері оборони і не тільки в ній. Нині постало питання про допомогу Україні у відновленні військово-морського флоту, авіації і ППО.

Минулого року, резюмуючи призначення Волкера на посаду, ми прогнозували наступне:

«Загалом, роль Волкера проглядалася з самого початку. Він повинен був показати бурхливу діяльність, в кінці якої можна сказати і американцям, і європейцям про те, що всі мирні засоби вирішення питання окупації Росією частини Донбасу і Криму повністю вичерпані, але Кремль так і не вийшов зі стану білої гарячки, залишившись на позиції, яку точно характеризує слово «абирвалг».

Тобто, в якийсь момент, Штати повинні сказати Москві: «ми вам пропонували інше вирішення питання, але тепер цю пропозицію знято». Знижки вже не діють. Але запропонувати треба було обов'язково, щоб підгодовані Кремлем європейські "товариші" не підняли виття, коли почне працювати Варіант «Б».

Що це за варіант - зрозуміло з самого початку, але Волкер про нього нічого не говорить, крім того, що США, нарешті, повинні почати поставки летального зброї в Україні. Тому ті, хто читає і слухає Волкера, маючи на увазі, що перед ними «голуб миру», який міркує про те, що і хто повинен виконати по Мінську, повинні придивитися уважніше. Тоді вони побачать знайомі дзьоб і кігті яструба».

За цей час сталося багато чого і Україна таки отримала безліч необхідного для збройних сил, але найголовніше - почалися поставки летальної зброї.

Це був важливий крок. Зброя  або поставляється, або ні. Адміністрація Обами чітко перестала постачати саме летальну зброю і цю ситуацію треба було переламати.

Як ми знаємо, першими ластівками стали переносні протитанкові комплекси третього покоління «Джавелін» і снайперські комплекси великого калібру. Після цього принципових перешкод поставок летальної зброї вже нема, і тепер все це регулюється чисто технічними аспектами - заявками самої України, можливістю оплачувати замовлене і бажанням США здійснювати поставки озброєнь за програмами військової допомоги, як це давно і успішно практикується Вашингтоном.

Програми допомоги виглядають однаково: безкоштовно поставляються системи озброєнь, а боєприпаси, комплектуючі та витратні вже купуються, але іноді й це поставляється безкоштовно. Все залежить від того, наскільки важливим Штати вважають військовий стан партнера і, звичайно ж, наскільки до нього високий рівень довіри.

Схоже на те, що ми дуже швидко рухаємося в самий верх списку країн, з якими Штати готові вести всебічне співробітництво в сфері оборони і не тільки в ній.

У будь-якому випадку, Курт Волкер знову нагадав про себе і повідомив пресі про те, що в результаті переговорів, проведених з керівництвом України, постало питання про допомогу їй у відновленні військово-морського флоту, авіації і ППО.

Тут логіка проста, Україна виходить з глибокої кризи, викликаної власне війною, і повною переорієнтацією своєї економіки на Захід. Це означає, що Україна виходить з російських ринків, і сама РФ йде з українського ринку. У цих умовах Україні дуже важко здійснювати закупівлі озброєнь в реально необхідних масштабах і при цьому - не покласти власну економіку на лопатки.

Оскільки флот і авіація - дуже дороге задоволення навіть в обслуговуванні, то закупівля істотної кількості кораблів і літаків найближчим часом - не реальна. З іншого боку, США мають на зберіганні просто колосальні обсяги цієї техніки, яка може бути передана партнерам і союзникам у вигляді військової допомоги.

При цьому Волкер зазначив, що майже весь флот Україна втратила в Криму, а з авіацією ще до війни було не дуже блискуче. Можливо, це і добре, оскільки не потрібно буде підлаштовувати один під одного різнотипні кораблі, наприклад.

Приблизно те ж саме і з авіацією. Тим більше, що, не особливо афішуючи, наші військові з'являються то на базах ВПС, то на базах ВМФ США, а то і ведуть спільні навчання, вбираючи досвід партнерів і впритул знайомлячись з новою для себе технікою.

Не дарма ж військових прямо зараз готують до необхідного військовикам рівня володіння англійською мовою. Ну і всі ми пам'ятаємо торішнє фото генерала Муженко, що літав на Ф-15 в Штатах.

Схоже на те, що на найближчому параді ми можемо побачити в небі незвичні обриси бойових машин, а одесити зможуть милуватися чимось не менш великим, ніж флагман ВМФ України «Гетьман Сагайдачний».

Принаймні, Волкер привчив усіх до того, що він слів на вітер не кидає і вкотре підтверджує, що у цього голуба миру - гострі кігті і міцний дзьоб. 

Джерело

Наші інтереси: 

Україна виходить з глибокої кризи.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Ось за кого я би із задоволенням проголосував на виборах президента (сенатора) "штату" Україна :).

Вірю в те, що розумію.

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Ось за кого я би із задоволенням проголосував на виборах президента (сенатора) "штату" Україна :).

Вірю в те, що розумію.