Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Ультраіндастріал: як Китай перетворюється в країну тотального стеження

Категорія:

Більшість цивілізованих країн хоча б претендують на захист персональних даних користувачів і запобігання витокам інформації. Але найбільш населена світова держава взяла протилежний курс: в Китаї на повну йде розбудова поліцейської держави, в якій сховатися від всемогутньої руки влади буде практично неможливо.

Метафоричні порівняння з Хакслі, Орвеллом та «Чорним дзеркалом» вже доволі набридли. Поки журналісти лякають всіх романтичними заявами, цитуючи авторів відомих антиутопій, - могутній караван китайської влади планомірно наближається до своєї мети. Мети, яка, м'яко кажучи, не зовсім відповідає запитам сучасного світу. Хоча, про який світ можна говорити, якщо половина населення планети розташована саме на азіатському континенті.

Раніше ми вже писали про архітоталітарний задум Народної Републіки. «Рейтинг громадської надійності» та оцінка дій кожного громадянина й справді більш схожі на сюжети фантастичних фільмів, але, на жаль чи на щастя, частина цієї системи вже в дії, та згодом ідея масового контролю лише набирає обертів.

Всевидюче око

Три роки тому Міністерство громадського захисту Китаю оголосило про початок роботи системи розпізнавання осіб. Розумні веб-камери CCTV почали встановлювати по всій території Китаю для протидії та попередження злочинної діяльності. Сьогодні в Китаї вже встановили близько 176 млн камер, а до 2020 року кількість цифрових наглядачів перевищить цифру у 600 млн.

Планується, що система матиме архів з фотографіями кожного громадянина. Враховуючи майже півторамільярдне населення Китаю, це має бути найбільша та високотехнологічна база даних в світі. Сьогодні, база фотографій Китаю має в своєму розпорядженні до 13 терабайт, в той час як повний архів з детальною особистою інформацією не перевищує 90 терабайт.

Система під назвою «Орлине око» вже успішно використовується для затримання злочинців, відстеження порушень правил дорожнього руху та інших протизаконних дій. Камери з штучним інтелектом можуть розпізнавати обличчя, деякі знають навіть вік, расу і стать людини. Кожну особистість будуть ідентифікувати з її автомобілем, родичами, друзями та навіть з людьми, яких ви часто зустрічаєте.

За декілька років вся система спостереження має бути об'єднана не тільки з правоохоронними органами, але і з іншими громадськими інститутами, включно з банками, лікарнями, судам і т.і.

Згідно з майбутнім соціальним рейтингом, люди, які найчастіше будуть порушувати закон - ходити до туалету в недозволених місцях або навіть рідко відвідувати своїх батьків, - отримають низькі бали, що може заборонити їм брати кредити, займати високі посади на роботі, залишати межі країни та навіть мати обмежену кількість дітей.

Журналісти BBC привезли сюжет з Китаю, в якому вони запевняють: коли система розпізнає обличчя підозрюваного - поліція може знайти та затримати його протягом лише 10 хвилин.

Як говорить Зу Ян - поліцейська з повіту Гуян - ця система використовує особисту інформацію людей, тільки коли вони потребують допомоги. Якщо ж в цьому немає необхідності - дані будуть просто зберігатися в базі, чекаючи на екстрений випадок, тож звичайним громадянам немає про що хвилюватися.

Але не все так однозначно: попри заяви влади про те, що система контролю в надійних руках, дисиденти та політичні критики побоюються, що однопартійне керівництво може використовувати технологію проти них, всупереч усім правозахисним нормам.

Мільярди людей - мільярди доларів

Ще одна складова нової китайської системи стеження за громадянами - це компанії, з якими держава укладе угоду на розробку та встановлення розумних камер. Раніше, влада Китаю вже заявляла про свої наміри стати лідерами у розвитку штучного інтелекту до 2030 року. Партія очікує, що до цього часу їх комп'ютерна індустрія буде коштувати $150 млрд доларів.

А минулого тижня, світовий інтернет гігант Alibaba проінвестував $600 млн в свою дочірню компанію SenseTime, яка також підтримується державою та допомагає владі реалізувати проект покриття країни веб-камерами.

SenseTime оперує захисні системи та співпрацює з поліцією в регіонах Гуанчжоу, Юньнань і Шеньчжень. Через такий попит на їхні послуги, капіталізація компанії нещодавно подолала позначку у два мільярди доларів. Схоже, що завдяки доступу до державних баз даних, гонконгська компанія SenseTime володіє архівом з більш ніж двома мільярдами фотографій.

Наостанок, варто врахувати факт, що в кінці минулого року організація Захисту прав людини повідомила, що в регіоні Синьцзян крім фотографічних даних, влада встановила систему інтернет-моніторингу та зібрала біоматеріали місцевих жителів (зразки ДНК, крові та відбитки пальців). Важливо, що саме в цьому регіоні живуть Уйгури - автономне суспільство мусульман-сунітів всередині КНР.

Чи це одна з перших спроб обмежити права і свободи ісламського меншини в країні? Можливо. Але точно поки лиш це: найвища судова інстанція Китаю - Верховний народний суд КНР - не є незалежною установою та підпорядковується головному органу державної влади - Всекитайському збору народних представників.

Наші інтереси: 

Ультраіндастріал. Перші кроки. Держава перетворюється на тоталітарного монстра. Як завжди, спочатку стелить м’яко. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Привид бродить азіатським світом!
Привид сталінізму!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Привид бродить азіатським світом!
Привид сталінізму!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!