Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Як Китай будує цифрову диктатуру: «big data» і система соціального кредиту

Категорія:

За сучасним Китаєм надійно закріпився образ великої копіювальної машини, яка здатна тільки модифікувати і тиражувати чужі досягнення. Але зараз, здається, для китайців настав час подарувати світу власний винахід, який можна порівняти за своїм масштабом зі створеним ними колись папером, порохом і компасом. Китай винаходить цифрову диктатуру. Знайомтесь - реальний китайський ультраіндастріал!

Уявіть собі світ, де є вищий розум, всевидюче око, яке знає про тебе більше, ніж ти сам. Оцінюється кожен твій вчинок, навіть дрібні гріхи не залишаються непоміченими і записуються тобі в мінус. А добрі справи покращують твою карму.

Людство давно замислювалася про це: будь-яка  релігія має постулат, що ти можеш обдурити або бути обманутим, але небо все бачить, і тобі обов'язково буде по заслугах.

Така картина світу багато тисяч років існувала лише на рівні віри. Але тепер, з появою нових технологій, вона стає реальністю. Всевидюче око XXI століття прийшло в Китай. І ім'я йому - система соціального кредиту.

Хто ідейний натхненник?

Більш точний за змістом переклад цього терміна - система соціальної довіри. Про створення такої системи думали ще при колишньому голові КНР Ху Цзіньтао, який керував країною з 2002 по 2012 рік. У 2007 році були опубліковані «Деякі зауваження канцелярії Держради КНР про створення системи соціального кредиту».

Тоді проект був дуже схожий на розширену систему скорингу - оцінку платоспроможності позичальника, яку видає  компанія FICO в США. «Використовуючи міжнародний досвід, удосконалювати системи скорингу в  галузіі кредитування, оподаткування, виконання контрактів, якості продукції» - таке завдання було поставлене в документі.

Вже після приходу до влади Сі Цзіньпіна Держрада КНР в 2014 році опублікувала новий документ - «Програму створення системи соціального кредиту (2014-2020)». У ній система змінилася до невпізнання.

З програми випливає, що до 2020 року не тільки кожна компанія, а й кожен житель материкового Китаю буде відслідковуватися і оцінюватися цією системою в режимі реального часу. Рейтинг довіри фізосіб буде прив'язаний до внутрішнього паспорту. Рейтинги будуть публікуватися в централізованій базі даних в інтернеті у вільному доступі.

Володарі високого рейтингу будуть користуватися різними соціальними і економічними пільгами. А тим, у кого рейтинг буде поганий, доведеться страждати - на них впаде вся міць адміністративних санкцій і обмежень.

Головне завдання, і це прямим текстом вказується в «Програмі Держради», щоб «громадяни, що виправдали довіру, користувалися всіма благами, а ті, що її втратили –  не могли зробити ні кроку».

Звичайно, достеменно невідомо, кому саме у вищому керівництві КНР належить ідея створення такої системи. Але з огляду на той факт, що система перетворилася після приходу до влади нового покоління керівників, а також ту увагу, яку приділяє нинішній голова КНР боротьбі з корупцією, можна припустити, що ідейний натхненник всевидячої системи соціального кредиту сам Сі Цзіньпін.

Місто-казка

Система вже працює в пілотному режимі приблизно в тридцяти містах Китаю. Передовиком в цій справі стало місто Жунчен  в провінції Шаньдун.

Всім жителям міста (670 тисяч осіб) дається стартовий рейтинг 1000 балів. Далі в залежності від їх поведінки рейтинг або зростає, або падає.

Розрізнена інформація про життя і діяльність громадянина надходить з муніципальних, комерційних, правоохоронних, судових органів в єдиний інформаційний центр, де обробляється за допомогою технології big data, і рейтинг громадянина, відповідно, або підвищується, або знижується.

У Жунчені єдиний інформаційний центр аналізує 160 тисяч різних параметрів із 142 установ. Активно вітається і система доносів. Громадянину, що повідомив куди слід про всякі нехороші справи свого сусіда, приплюсовується як мінімум п'ять балів.

Якогось єдиного документа, де було б чітко прописано, що робити можна, а що не можна і що за це буде, система не передбачає. Відомо лише, що якщо твій рейтинг більше 1050 балів, то ти зразковий громадянин і маркуєшся трьома буквами А. З тисячею балів можна розраховувати на АА. Якщо балів 900 - на B. Якщо рейтинг впав нижче 849 - ти вже підозрілий носій рейтингу C, тебе виженуть зі служби в державних і муніципальних структурах.

А тим, у кого 599 балів і нижче, не минути лиха. Їх записують в чорний список з припискою D, вони стають вигнанцями суспільства, їх не беруть майже ні на яку роботу (навіть у таксі з чорною міткою D працювати не можна), не дають кредити, не продають квитки на швидкісні потяги та літаки, не дають в оренду автомобіль і велосипед без застави.

Сусіди від тебе сахаються як від вогню, адже не дай боже хтось побачить, як ти спілкуєшся з людиною D, на тебе відразу донесуть, і твій рейтинг теж стрімко піде вниз.

Ще кілька прикладів, як живеться в Жунчені людям з різними рейтингами. Тим, у кого рейтинг АА і вище, дають споживчий кредит до 200 тисяч юанів без застави та поручителів, за зниженою процентною ставкою. Той, у кого рейтинг А, може лягти в лікарню без застави, якщо вартість лікування не перевищує 10 тисяч юанів.

З рейтингами АА і ААА без застави сума збільшується до 20 і 50 тисяч юанів відповідно. Практично святих людей ААА з порога лікарні чи поліклініки буде безкоштовно супроводжувати молодший медперсонал, надавати їм всіляку допомогу. Якщо треба - дадуть інвалідний візок без застави, жінкам зроблять аналіз на раннє виявлення раку шийки матки та мамографію без попереднього запису.

Здоровим жителям Жунчена з рейтингом А + дадуть велосипед в оренду без застави, і перші півтори години можна буде кататися безкоштовно. Для порівняння: власникам рейтингу «С» велосипед дадуть тільки під заставу 200 юанів.

Виникає питання: як заробляти рейтинги або хоча б їх не втратити?

Влада Жунчена каже: це дуже просто. Досить жити за законом, вчасно погашати кредити, платити податки, дотримуватися правил дорожнього руху (за кожне порушення, крім адміністративного штрафу, також знімають від п'яти балів рейтингу), не порушувати моральні підвалини суспільства, і все буде в порядку.

Не прибрав у дворі за своїм собакою - мінус п'ять балів. Провів літнього сусіда до поліклініки - отримав п'ять балів, пояснює китайський інформаційний ресурс «Хуаньцюван».

Але проблема в тому, що коли чітко не обумовлено, що можна, а що не можна, то починається адміністративне свавілля. Практично невинні люди можуть постраждати.

Уявімо собі ситуацію: людина поставила нестандартні колеса на машину і поїхала з Жунчена в теплий Гуанчжоу. Показання спідометра злегка спотворюються, і по дорозі камери сфотографували номер раз п'ятнадцять за незначне перевищення швидкості. Всього: 75 балів - мінус з карми.

Після повернення з поїздки засмучений водій йде в аптеку купувати заспокійливе. Розплачується за допомогою мобільного додатку, який передає куди слід дані про покупки. Система оцінює його як психічно неврівноваженого і знову знижує рейтинг. В результаті зразковий патріот і громадський працівник уже навіть в таксисти не годиться.

Як працює система?

Для юридичних осіб правила гри сформульовані більш чітко. Компанії перевіряються на відповідність їх діяльності екологічним, юридичним нормам, інспектуються умови і безпека праці, фінансова звітність.

Якщо ніяких претензій нема - компанії присвоюється високий рейтинг і вона користується пільговим режимом оподаткування, хорошими умовами кредитування, по відношенню до неї спрощуються адміністративні процедури за принципом «прийняття неповного комплекту». Це означає, що якщо при зверненні в будь-яку інстанцію компанія представила неповний комплект документів, її звернення все одно приймається в роботу, а відсутні документи просто можна донести потім або навіть надіслати скан.

Тим, у кого низький рейтинг – дорогі кредити, підвищені ставки податків, заборона на емісію цінних паперів, заборона на інвестування в компанії, акції яких торгуються на біржі, а також необхідність отримувати державний дозвіл на інвестування навіть в ті галузі, доступ до яких в принципі ніяк не обмежується.

Але як саме буде функціонувати система оцінки соціальної довіри для фізичних осіб, досі залишається загадкою. Що відомо на сьогоднішній момент? Дані про людину будуть збиратися з різних державних структур, правоохоронних і муніципальних органів, з одного боку.

 З іншого боку, і це зазначено в програмі Держради, дані будуть збирати вісім приватних компаній.

Потім величезний масив даних буде надходити у Всекитайську об'єднану платформу кредитної інформації, яка, до речі, вже працює. Вона буде обробляти цей масив даних і формувати рейтинги. Рейтинги компаній можна буде подивитися в Національній інформаційній системі публічної кредитної інформації для компаній, а дані про фізичних осіб - на інформаційному порталі Credit China.

Контекст грає роль

Перші дві з восьми приватних компаній, які збирають інформацію, - Alibaba  і Tencent. Чому обрано саме ці компанії, зрозуміло.

Tencent - власник месенджера WeChat, яким користуються 500 млн осіб.

Alibaba - найбільша платформа інтернет-торгівлі, якою користуються 448 млн китайців, а обсяг продажів складає більше 23 млрд. доларів.

Причому і Tencent, і Alibaba активно освоюють Фінтех-індустрію: на сервіси мобільних платежів цих двох компаній – Alipay і WeChatPay – припадає 90% ринку мобільних платежів в Китаї, обсяг яких досяг  5,5 трлн. доларів.

Яку інформацію можуть зібрати ці компанії? Найціннішу.

Ринок мобільних додатків відкриває практично безмежні можливості. Відомо, що ти купуєш, де купуєш. За геолокацією можна відстежити, де буваєш, в який час. Можна оцінити твій реальний дохід, сферу інтересів, відстежити, з ким і про що ти спілкуєшся в чаті, що читаєш. Які пости в соціальних мережах пишеш, який контент тобі до душі.

Alibaba, якій  не тільки належить платформа Alipay, але і 31% в Weibo - найбільшого китайського сервісу мікроблогів з 340 млн користувачів, - знає про китайців, мабуть, більше, ніж Міністерство державної безпеки.

До речі, Alibaba вже запустила власний рейтинговий сервіс Sesame Credit. За яким алгоритмом вираховуються рейтинги, компанія тримає в секреті. Відомо лише, що на рейтинг впливає те, чи реальне ім'я ти вказав при реєстрації аккаунта в соціальних мережах, що ти пишеш, що читаєш і навіть те, хто у тебе в друзях. Якщо в друзях люди з низьким рейтингом - твій рейтинг теж падає. Отож, краще не водитися з неблагонадійними особистостями.

Також, за визнанням технічного директора Sesame Credit Лі Ін'юня, на рейтинг впливають покупки. В інтернеті широко розійшлася цитата з його інтерв'ю виданню Caixin, де Лі Ін'юнь заявив, що «ті, хто по 10 годин на день грає в комп'ютерні ігри, будуть вважатися неблагонадійними, а ті, хто регулярно купує підгузки, ймовірно, відповідальні батьки, і їх рейтинг буде зростати».

Під ковпаком

У компанії підкреслюють, що поки Sesame Credit - це пілотний проект і справа суто добровільна. Однак  користувачів активно підштовхують надавати особисту інформацію та заманюють в мережі рейтингів, граючи на найвищих почуттях. Наприклад, на любові. Китайський сервіс знайомств «Байхе», аналог Tinder, обіцяє одиноким серцям підняти їх анкети в результатах пошуку на перші рядки та частіше висвічувати їх профілі на головній сторінці, якщо у них буде високий рейтинг Sesame.

А судді хто?

Питань, навіть чисто юридичних, до системи соціального кредиту поки залишається чимало.

Наприклад, наскільки правомірно використання компаніями особистих даних клієнта на користь третьої сторони, якою в даному випадку є держава.

Звичайно, західні технологічні компанії також іноді використовують особисті дані у власних інтересах. Але тоді їм доводиться відповідати перед законом.

Наприклад, російське представництво Google не так давно було оштрафовано рішенням суду за читання електронних листів. Житель Єкатеринбурга подав позов до Google після того, як вирахував, що контекстна реклама, запропонована йому в поштовому сервісі, була підібрана після прочитання його електронної пошти. Суд постановив, що Google порушила права громадянина на особисту таємницю і таємницю листування. А в Китаї Alibaba і Tencent відкрито говорять про співпрацю з держструктурами і використання особистих даних в складанні рейтингів.

Друге питання: які заохочення і які санкції очікують людей з високим або низьким рейтингом? Офіційні документи чіткої відповіді не дають.

«Керівні рекомендації Держради КНР щодо становлення та вдосконалення механізмів заохочень осіб з високим рейтингом довіри і покарань осіб, які втратили довіру, для прискорення створення системи соціального кредиту» містять дуже розмиті формулювання. До тих пір, поки чіткі заходи не будуть вироблені нагорі, в кожному регіоні будуть свої правила, і обмежуватися вони будуть лише фантазією місцевої влади.

Уже зараз в Пекіні серйозно карають за перепродаж залізничних квитків; в провінції Цзянсу - якщо не провідують батьків досить часто (при цьому ніде не написано, як часто їх треба відвідувати); в Шанхаї - за приховування попереднього шлюбу або за необґрунтоване використання клаксона в автомобілі; в Шеньчжені  - за перехід дороги в недозволеному місці.

Нарешті, найголовніше питання: а хто судді?

  • Хто вирішує, що можна, а що не можна?
  • На якій підставі приватні компанії вираховують рейтинги?
  • Наскільки система достовірна?
  • А якщо акаунти в соцмережах будуть зламані, дані вкрадені або неправомірно виправлені?
  • Хто за це буде відповідати?
  • Може, суперкомп'ютер Sesame Credit дав збій і рейтинг підрахований невірно.

 Але ж на підставі цих даних ламаються долі людей, виносяться конкретні судові рішення.

На кінець 2015 року Верховний суд КНР, спираючись на дані Sesame Credit, наклав згадані в інструкціях Держради санкції на 5300 чоловік. До кінця червня нинішнього року таких людей було вже 7,3 млн.

Суспільство китайської мрії

На думку китайської влади, в умовах стрімкого зростання економіки КНР, де важливу роль відіграє кредитування, необхідність системи скорингу очевидна хоча б з економічних мотивів.

Втім, соціальні та політичні чинники для влади не менш важливі.

Відомий китайський політолог Ден Юйвень так писав про сучасну ситуацію в КНР: «Суспільство, в якому етичні межі постійно розмиваються, відбувається розпад особистості, нема навіть елементарних стримувань - що чеснота, а що безчестя, коли вся нація керується лише інтересами, таке суспільство деградує до рівня боротьби за існування, до тваринного рівня».

На думку ряду близьких до влади інтелектуалів, суспільство, де чесний вважається лузером, де часто-густо підробляються продукти харчування та інші товари, де навіть зустрічаються лжемонахи, що збирають пожертви, де на всіх рівнях процвітає корупція, де фінансові махінації стали нормою життя  - таке суспільство потребує термінового впорядкування та відновленні моралі. Інакше під загрозою опиняється громадська стабільність і в кінцевому підсумку влада партії.

Сі Цзіньпін це прекрасно розуміє. Він почав з жорсткої боротьби з корупціонерами в рядах партійців, а тепер має намір взятися за все суспільство. Мета була заявлена ​​вже в 2012 році, незабаром після призначення Сі генсеком - втілення китайської мрії.

А що таке китайська мрія, яким саме має бути гармонійне суспільство? Відповіді на ці питання китайське керівництво шукає, мабуть, в історичному досвіді.

Приблизно в 400 році до н.е. великий китайський реформатор Шан Ян наказав народу розділитися на групи по 5-10 сімей. Вони повинні були спостерігати один за одним і нести колективну відповідальність за злочини. Згідно із законом на дверях будинків повинні були висіти таблички з подушним описом сімей.

Про від'їзд і приїзд кожної людини регулярно доповідав своєму начальству соцький староста. Ця система мала назву «баоцзя».

Влада експериментального Жунчена вирішила застосувати перевірені тисячоліттями методи в новій системі соціального кредиту.

Тільки все населення міста поділено на блоки не з 5-10, а з 400 сімей. Вони також повинні стежити один за одним. Крім того, призначаються спеціальні спостерігачі, відповідальні за кожен блок, які його регулярно перевіряють, збирають фото- і відеодокази поганої поведінки і відправляють ці дані куди слід.

Політичні ефекти подібного механізму соціального контролю в Китаї описані давно. Класик китайської історіографії Сима Цянь, що жив в II-I століттях до н.е. , молодший сучасник Полібія, писав, що баоцзя з її круговою порукою і взаємним стеженням нерідко використовувалася владою з метою боротьби з опозицією і для вибивання податків з населення.

Звичайно, в офіційних документах згадується, що верховна влада повинна стати локомотивом і прикладом для наслідування в новій системі соціального кредиту.

Однак конкретні заходи і тестові проекти поки поширюються лише на партійних чиновників низового рівня.

Наприклад, партійна школа при Комітеті КПК провінції Сичуань недавно підписала з Університетом електроніки і технологій КНР угоду про створення першої в країні системи рейтингів і оцінки надійності для чиновників низового рівня. Система називається «Розумна червона хмара».

За допомогою технологій штучного інтелекту і big data система буде аналізувати такі дані про кожного чиновника, як відвідуваність партійних зборів, освіту, сімейний стан. Система буде співставляти дані про доходи чиновника і членів його сім'ї з даними про придбану нерухомість  і предмети розкоші. На підставі цих даних, а також інформації про активність чиновника в соцмережах буде оцінюватися ступінь його політичної благонадійності.

Відзначається, що таким чином можна буде набагато ефективніше передбачати поведінку чиновника, оцінювати його моральне обличчя і виявляти потенційних корупціонерів.

А хто буде обмежувати верховну владу? Інститут політичних досліджень Asan (Республіка Корея) назвав систему соціального кредиту «кошмаром Джорджа Оруела».

Час покаже, чи перетвориться система соціального кредиту в небачену раніше цифрову диктатуру XXI століття, всевидющого Великого брата, який невсипно стежить за тобою.

Неясно також, чи буде існувати якийсь контроль і обмеження для самого Великого брата.

Поки ж цілком резонною для жителів Китаю видається порада Оруела з «1984»: якщо хочеш зберегти секрет, треба приховувати його і від себе.

Наші інтереси: 

Маємо усвідомлювати, що Китай реально підійшов до ультраіндустріальних засобів організації "великого мурашника". Це загроза для всього світу. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Застосування можливостей ультраіндастріалу може підвищити ефективність китайського "великого мурашника".

Там, де нема природної творчості і совісті, доводиться застосовувати механічний колективізм і контроль.

Припускаю, що передовий досвід Китаю буде поширений на Росію - китайського союзника у війні проти США.

Континентальний блок - це ультраіндастріал.

Цивілізація Міжмор’я - це постіндастріал.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Застосування можливостей ультраіндастріалу може підвищити ефективність китайського "великого мурашника".

Там, де нема природної творчості і совісті, доводиться застосовувати механічний колективізм і контроль.

Припускаю, що передовий досвід Китаю буде поширений на Росію - китайського союзника у війні проти США.

Континентальний блок - це ультраіндастріал.

Цивілізація Міжмор’я - це постіндастріал.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!