Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

120-мм автоматизований мобільний мінометний комплекс UKR-MMС готується до відомчих випробувань

Категорія:

Мобільність, точність, інтуїтивність управління, модульність. Такі риси нового автоматизованого мінометного комплексу UKR-MMС від ДП «Укроборонсервіс».Державне підприємство «Укроборонсервіс» представило новий вітчизняний зразок озброєння на XIV Міжнародній спеціалізованій виставці «Зброя та безпека 2017» у Києві.

Вперше концепцію самохідного міномета на базі бронеавтомобіля «Барс-8» «Укроборонсервіс» продемонстрував рік тому, в рамках попередньої виставки «Зброя та безпека-2016». Сьогодні у держпідприємства з'явився закордонний партнер. Нова розробка - з'єднання досвіду і практики фахівців двох структур - ДП «Укроборонсервісу» та іспанської компанії Everis Aeroespacial у Defensa S.L.U.

Автоматизований мобільний мінометний комплекс UKR-MMС втілив в собі найбільш ефективні рішення у відповідь на потреби військових з урахуванням сучасних конфліктів. Це відсутність суцільних ліній фронту, підвищення ролі тактичних підрозділів на полі бою, необхідність боротьби з виявленими цілями протягом обмеженого часу.

Також було враховано зарубіжний досвід застосування рухливих мінометних комплексів - як в локальних конфліктах, так і при побудові мобільної оборони і захисту державного кордону за допомогою маневрених вогневих груп на базі мінометів з їх інтеграцією в систему розвідки і виявлення.

Комплекс повинен мати можливості вразити ціль, з високою точністю і в мінімальний час, швидко згорнутися і висунутися на нову позицію для виконання наступного вогневого завдання. Все це реалізовано в комплексі UKR-MMС, який, як і його прототип розміщується на мобільній броньованої платформі «Барс-8».

«Ми створювали UKR-MMС, в першу чергу, як високоточний засіб вогневої підтримки мотопіхотних підрозділів рівня рота-батальйон. Основними складовими елементами мобільного мінометного комплексу є система управління вогнем, апаратура управління, механізм приведення в бойове положення і наведення міномета, безпосередньо сам міномет - точніше, його ствол. Все це, включаючи боєкомплект, розміщується на бойовій машині, яка здатна самостійно виконувати бойові завдання», - пояснив заступник генерального директора ДП «Укроборонсервіс» Денис Шарапов.

Бойова машина оснащена автоматизованою цифровою системою управління вогнем:

  • Для наведення використовуються механізми і приводи, керовані системою управління вогнем (СУВ).
  • Час готовності до стрільби з похідного положення - 35 секунд.
  • Час переведення з бойового положення в похідне - не більше 25 секунд.
  • Максимальна дальність стрільби зі штатної міномета 2Б11 при використанні штатних боєприпасів - до 7,2 км.
  • Досвідчений розрахунок може забезпечити скорострільність до 12 пострілів в хвилину.
  • Екіпаж бойової машини складається з трьох осіб, один з яких - водій.

Швидкість застосування і точність влучення в ціль досягається технічними і програмними рішеннями. Комплекс оснащений комп'ютеризованою СУВ. Розрахунок на дисплеї бачить потенційні цілі. Наведення виконується автоматично з використанням комп'ютеризованого пристрою наведення. Таблиці для стрільби, дані від геоінформаційної системи і дані про цілі зберігаються в комп'ютері СУВ кожної бойової машини.

Після виходу бойової машини на вогневу позицію забезпечується її автоматична топографічна і курсова прив'язка, приведення системи в бойове положення; автоматичний розрахунок установок для стрільби; наведення міномета на ціль; відновлення параметрів наведення ствола після пострілу; коригування вогню за даними, отриманими від коригувальника або оператора безпілотного авіаційного комплексу (БпАК). Після чого окремий розрахунок або взвод швидко залишає позицію для запобігання ураження вогнем у відповідь.

Для управління комплексом розроблений простий програмний інтерфейс, більшість операцій здійснюються натисканням однієї кнопки.

У комплексі UKR-MMС, в порівнянні з попередньою версією мінометного «Барса-8», застосована зовсім інша конструкція розгортання міномета і конструкція опорної плити. Механізм приведення в бойове положення і наведення міномета та опорна плита, розроблені іспанськими партнерами ДП «Укроборонсервіс» - Everis Aeroespacial у Defensa S.L.U.

При транспортуванні міномет укладається в горизонтальному положенні, а для стрільби він за допомогою пневматичної системи розгортається назад. Кути горизонтального наведення становлять ± 60°, вертикального наведення від 45° до 90°, наведення міномета здійснюється за допомогою електромеханічних приводів.

Також є резервний режим ручного дублювання, який використовується в разі пошкодження системи в бою.

Опорна плита 120-мм міномета, що встановлюється на задній платформі машини, передає сили відкату на ґрунт. Після проведення пострілу за допомогою механізму міномет може бути згорнутий і підготовлений до транспортування за кілька секунд.

Механізм приведення в бойове положення і наведення міномета цікавий тим, що в ньому можуть встановлюватися стволи мінометів калібром від 81-мм до 120-мм. Але найбільш ефективні міномети калібру 120-мм, як вдалий компроміс між ваговими і габаритними показниками і вогневою міццю. Конструкція системи дозволяє встановлювати її на шасі вантажопідйомністю від 1,5 тонн без його посилення і значних доопрацювань. Це можуть бути пікапи 4х4, броньовані автомобілі 4х4, вантажні автомобілі, гусеничні і колісні бронетранспортери. У ДП «Укроборонсервіс» розроблено кілька версій таких рішень для експортних замовників.

Найбільш ефективно використовувати рухливі міномети в складі мінометної батареї, де забезпечується весь цикл бойового управління - починаючи від виявлення цілі. За підсумками консультацій з військовими в ДП «Укроборонсервіс» були розроблені пропозиції щодо штатної структурі мінометної батареї на базі комплексу UKR-MMС.

Мінометна батарея на базі комплексу UKR-MMС включає:

  • командування
  • взвод управління і розвідки
    • відділення розвідки з БпАК і засобами передового виявлення
    • відділення розвідки і коригування вогню
  • два мінометних взводи
    • три комплекси UKR-MMС
    • відділення підвозу боєприпасів

Загальна чисельність батареї - 24 особи. Всього - 11 машин, з яких 6 - безпосередньо бойовий комплекс UKR-MMС.

Комплексу UKR-MMС під силу вирішення всього спектру бойових завдань в умовах гібридних воєн і локальних конфліктів низької інтенсивності. Він може забезпечити підтримку мотопіхотних частин і підрозділів у наступі та обороні, придушити навісним вогнем засоби противника, розташовані за природними або штучними укриттями, підтримати артилерійським вогнем дії рейдових груп, знищувати диверсійно-розвідувальні групи противника, застосовуватися при боротьбі з мобільними терористичними групами.

Комплекс UKR-MMС, як очікується, знайде місце в бойовому порядку Сухопутних військ, Високомобільних десантних військ, Силах спеціальних операцій ЗС України. Також як замовника ДП «Укроборонсервіс» розглядає Національну гвардію і Держприкордонслужбу. Також паралельно ведуться переговори з рядом зарубіжних покупців.

 

Джерело

Наші інтереси: 

Техніка для перемоги.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи