Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 8
  • Переглядів: 12

6 наслідків Нової Реформації: самовдосконалення, раціоналізм, магія, мова, ієрархія, технології

Категорія:

Якщо на першому етапі Реформації люди активно застосовували технології книгодрукування, то на другому її етапі ми опановуємо Інтернет, програмування, аналіз даних і штучний інтелект.

150306ariyany.jpg

Апостоли в базиліці Хреста Спаса
Апостоли в базиліці Хреста Спаса, побудованій аріянським королем готів Теодориком (Північна Італія, Равенна, 504 р.) Аріянські святі завжди зображуються з книгами – символом знань.

500-річчя початку Реформації, яке відзначаємо 31 жовтня 2017 року, відбувається в атмосфері величезного прагнення соціальних змін – так, як це було в часи Мартіна Лютера. Проте перетворення відбудуться лише внаслідок духовно-світоглядного імпульсу – в цьому остаточно переконав досвід Майданів 2004 і 2014 років.

Нова формація

Ми вже говорили про те, що Реформація знаменувала перехід частини людства від аграрної до індустріальної формації. Для цього треба було скинути старий баласт, яким було зловживання церковного начальства, а також обряди, які давно втратили свою силу.

Ключова ідея Реформації полягала в тому, що церковне Передання не повинно суперечити Писанню. Все, що суперечить Святому Письму, має бути відкинене. Цей принцип переваги Писання над Переданням дістав назву Sola Scriptura – Тільки Писання.

Стартап Ґутенберґа

Масовий інтерес до Писання отримав технологічне забезпечення у вигляді масового книгодрукування. 30 вересня 1452 року в друкарні Йоганна Ґутенберґа вийшла в світ перша в Європі справжня солідна книга – Біблія. Далі процес поширення інформації отримав вибуховий розвиток: до кінця століття в Європі існувало вже біля тисячі друкарень у 246 містах, які випустили близько 40 тис. видань тиражем 12 млн. примірників.

Наслідки першого етапу Реформації

Масове поширення літератури різко підвищило інтерес до освіти, кількість шкіл зросла на порядок. Критичне ставлення до церковного спадку заохочувало самостійні дослідження і раціональне мислення.

Відкидання незрозумілих церковних обрядів і прямий доступ до Писання зробили непотрібною ієрархію посередників між людиною і Богом. Духовні громади самостійно висували релігійних лідерів, а самопроголошені лідери формували навколо себе спільноти однодумців. Відтак Реформація дала потужний імпульс громадській самоорганізації.

Поширення книжок національними мовами різко прискорило розвиток літературних мов і формування національної самосвідомості.

Головна проблема протестантизму

Відкинувши іудохристиянське Передання, Реформація залишила без змін іудохристиянське Писання, довірливо сприйнявши його за чисте Слово Боже. Проте у Біблії 91% обсягу припадає на іудейські тексти та іудохристиянські «діяння» і «послання». З решти 9%, які припадають на Євангеліє, понад половину становлять фальшиві фарисейські вставки. Відтак співвідношення євангельського та іудейського писання відповідає пропорції 5:95.

Цього занадто мало для відновлення зв’язку між людським і божественним, тобто для повернення до релігії (від «ре-лига» – відновлення зв’язку). Як наслідок, майже всі протестантські конфесії залишилися на ґрунті іудохристиянства. Натомість аріянські громади змушені були розвиватися у «нецерковних» формах, зокрема, у вигляді спільнот прихильників всіляких систем самовдосконалення та бізнесових тренінгів.

Повернення до внутрішнього бога

У результаті Реформації було скинуто тягар традиції, а звільнена від неї людина почала напряму спілкуватися з Богом. Проте це був зовнішній Бог.

Нова Реформація, яка розгортається на наших очах, відновлює зв’язок людини з внутрішнім богом – тим, який живе в душі кожної людини і є частинкою всезагального Бога-Творця. Очищена Добра Новина відкриває шлях для розуміння головної заповіді аріянства: Заповідь людині любити бога – це релігійна вимога ставати боголюдиною.

Подібно до реформаційного процесу півтисячолітньої давності, Нова Реформація також охоплює освіту, мислення, літературу, національну свідомість, технології. Проте результати її впливу будуть на порядок глибшими, масштабнішими і яскравішими.

Очікувані результати другого етапу Реформації

1. Якщо «стара Реформація» заохотила людей читати, то нова заохочує їх до активного самовдосконалення: П’ять рівнів розвитку Гомо сапієнс і три складники його структури – уточнення понять (+аудіо).

2. Усвідомлення тотальної фальсифікації історії і поточної реальності спонукає активно розвивати раціональне мислення, вміння ефективно розпізнавати істину і обман.   

3. Відновлення Доброї Новини відкриває шлях до творення нових дієвих обрядів: Конструктор ритуалів – релігійних технологій постіндустріальної ери.

4. Потреба індивідуального і колективного перетворення веде до вдосконалення літературної мови і формування нового Сенсару – магічного носія Сенсу і Сили.

5. Прагнення гармонійного життя з ближніми і необхідність захищатися від гібридної війни, яку веде стара індустріальна система, штовхають до формування нової соціальної ієрархії у вигляді багаторівневої динамічної мережі демосів.  

6. Якщо на першому етапі Реформації люди активно застосовували технології книгодрукування, то на другому її етапі ми опановуємо Інтернет, програмування, аналіз даних і штучний інтелект.

Depeche Mode - Personal Jesus

Wardruna - Hagal

Наші інтереси: 

Справжні перетворення відбудуться лише внаслідок духовно-світоглядного імпульсу. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Цікаво, в якій формі проявлятиметься інтерес до читання під час Нової Реформації?

Раніше люди вивчали абетку і вчилися складати з букв слова та речення.

Постіндустріальною супер-абеткою є цифрони, звукони та інші тексти Живого Слова.

Нова грамотність полягає в тому, щоб уміти складати з них ефективні магічні формули для матеріалізації думок і реалізації бажаних подій.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Цікаво, в якій формі проявлятиметься інтерес до читання під час Нової Реформації?

Раніше люди вивчали абетку і вчилися складати з букв слова та речення.

Постіндустріальною супер-абеткою є цифрони, звукони та інші тексти Живого Слова.

Нова грамотність полягає в тому, щоб уміти складати з них ефективні магічні формули для матеріалізації думок і реалізації бажаних подій.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

те, з чим неможливо взаємодіяти, зламане