Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

США та Європа відрізають фінансування Північного потоку - 2. Як санкції перестали бути смішними

Проект російського трубопроводу, який має пустити газ до Європи в обхід України, опинився під загрозою через брак фінансування. Російська пропаганда дуже любить сміятися над санкціями. "Нам від санкцій тільки краще" - один з її ключових наративів. Але на практиці все інакше.

Через новий закон США про санкції, підписаний президентом Дональдом Трампом у серпні, російський амбітний проект "Північний потік-2" стикнувся з проблемою нестачі коштів. А це вже зовсім не смішно, бо "Газпром" вбухав у проект чимало грошей, які можуть виявитися втраченими назавжди.

Дамоклів меч від американців

Фінансування великих російських проектів, таких як газопровід "Північний потік-2", "стало майже неможливим" після введення США закону про нові санкції проти Росії, сказав під час візиту в Москву голова австрійської нафтогазової компанії OMV Райнер Зеле.

Ці слова миттю розлетілися російськими, а потім і світовими ЗМІ.

Заяви Зеле, пише російська газета "Коммерсант", стали першим офіційним визнанням впливу американських санкцій на "Північний потік-2". Видання зазначає, що раніше планувалося отримати 70% коштів, необхідних для будівництва газопроводу, за рахунок кредитів від банків. Але тепер компаніям-учасникам проекту доведеться платити більше, ніж вони очікували.

Американський закон зазначає, що США продовжать перешкоджати реалізації проекту "Північний потік-2" через його "згубні наслідки для енергетичної безпеки ЄС, розвитку газового ринку в Центральній і Східній Європі та енергетичних реформ в Україні".

Він забороняє фізичним та юридичним особам фінансувати у російські енергетичні проекти у розмірі, що перевищує $5 млн на рік або ж $1 млн одноразово.

Санкції, власне, не введені в дію - закон лише надає Трампу і Конгресу інструмент для тиску на РФ. Проте можливість опинитися під санкціями відлякує американські та європейські банки від надання кредитів під проект "Північний потік-2". Це, власне, те, що мав на увазі Райнер Зеле.

Цей добродій, до речі, не випадково так опікується долею російського мегапроекту. По-перше, його австрійська компанія OMV - один з учасників "Північного потоку-2". А по-друге, Зеле також очолює Російсько-німецьку зовнішньо-торгівельну палату. Тобто він двічі зацікавлена особа.

Його німецькі колеги, які мають бізнес із Росією, відверто називають американські санкції дамокловим мечем, який над ними підвісили США.

Проте наразі Ангела Меркель не дуже схильна дослухатися до їхніх нарікань.

Шукати порятунок в Китаї

Райнер Зеле також сказав, що тепер участникам проекту доведеться більше працювати з російськими та азіатськими банками. Тобто, кредити, які б мали видати європейські або американські банки, тепер будуть просити в російських та китайських банках.

Про те, що Nord Stream 2 AG (створена "Газпромом" компанія-оператор для будівництва газопроводу) шукає гроші в Китаї, російська газета "Ведомости" писала ще у червні. Йшлося про консультації щодо можливості залучення довгострокового фінансування.

Але з того часу жодних повідомлень про успішність чи неуспішність переговорів не було. З чого можна зробити висновок, що китайці не поспішають вкладатися в ризикований проект. Можливо, вони вичікують, аби Росія зайшла в глухий кут із реалізацією проекту, а тоді можна буде нав'язати їй максимально жорсткі умови.

До речі, навіть лояльні Кремлю енергетичні експерти визнають, що китайське кредитування дорожче за європейське чи американське.

Данські коливання

Ще одну перепону на шляху реалізації проекту "Північний потік-2" може створити Данія. Труба має пройти по дну моря через територіальні води цієї країни. У квітні Nord Stream 2 AG подала заявку в данське енергетичне агентство про дозвіл на будівництво газопроводу.

Але наприкінці серпня данський уряд подав законопроект, який передбачає, що тепер згоду має давати не лише енергетичне агентство, а ще й МЗС. Міністерство може відмовити, якщо вважатиме, що трубопровід суперечить зовнішньополітичним або безпековим інтересам країни.

"Новим законопроектом уряд прокладає для Данії дорогу, яка дозволить відмовити "Північному потоку-2" в принципі", - повідомила данська газета Politiken.

Росія ж продовжує підбивати Європу - мовляв, покажіть американцям фігу, як вони сміють вас повчати. От, наприклад, член Ради Федерації Олексій Пушков плани уряду Данії прокоментував словами про те, що вони стривожились лише після санкцій США. "Джерело тиску очевидне", - зазначив він у своєму Twitter.

Кремлівські голоси, а слідом за ними й лояльні Москві представники німецького бізнесу, заявляють, що санкції США введені з метою витиснення Росії з газового ринку Європи. Американці, мовляв, хочуть посісти їхнє місце і постачати в ЄС свій скраплений газ.

Але, насправді вони маніпулюють, спеціально спрощуючи існуюче положення на світовому газовому ринку.

"Зараз ситуація виглядає так, що основним напрямком для експорту американського СПГ буде азійський та латиноамериканський ринки. Мексика, до речі, є найбільшим покупцем. На Європу буде припадати лише невеличка частка", - коментував нещодавно для сайту Еспресо.TV президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар.

Загалом проблеми з фінансуванням поки що не означають, що "Північний потік-2" опинився під загрозою зриву. Але його запуск в дію точно може пересунутися в часі. Зараз планується, що будівництво закінчиться у 2019 році, а вже у 2020-му по ньому піде газ.

І вже очевидно, що проект обійдеться російській казні дорожче, ніж планувалося. Але оскільки газопровід, щоб там не заявляли у "Газпромі", носить не економічний, а геополітичний характер, грошей на нього не шкодуватимуть. Все, що завгодно, аби лише зробити Україні гірше.

 

Наші інтереси: 

Проект "Північний потік-2" носить не економічний, а геополітичний і відверто антиукраїнський характер. США проявили себе як справжній партнер України.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи