Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

«Використані у ракетах КНДР компоненти надійшли з Росії», - німецький інженер

Компоненти ракет, використаних Північною Кореєю в останніх тестових запусках, були зроблені в Російській Федерації та потім завезені в КНДР. Таку сенсаційну заяву в інтерв'ю DW зробив досвідчений 74-річний німецький інженер-ракетобудівник Роберт Шмукер.

Роберт Шмукер раніше працював над двигуном для космічного корабля багаторазового використання "Спейс Шаттл", а сьогодні є професором Технічного університету в Мюнхені. Слід зазначити, що його думка узгоджується з висновками південнокорейської розвідки, згідно з якими складові елементи для північнокорейських ракет надходять з Росії.

На питання журналіста, якими є дані про те, що "без російської допомоги тут не обійшлося", співрозмовник пояснив, що в недавніх ракетних випробуваннях були задіяні принципово нові для Пхеньяна технології, які не могли бути винайдені ним самостійно "з нічого".

"Попередні ракети, які північнокорейці раз у раз запускають, є ракетами типу "SCUD","Нодон" і "Точка"- все це радянські розробки. За фотографіями з військових парадів, з запусків видно, що переважна більшість з них - старі радянські ракети .

Але нові ракети, запуски яких відбулися в останні 12-14 місяців, ґрунтуються на інший технології, яка вже не має відношення до "SCUD" і інших. Вони повинні були створити цю технологію буквально з нічого. Але і тут ми бачимо, що використані в цих ракетах двигуни абсолютно точно прибули з Росії ", - заявив він.

Фахівець підкреслив, що не виступає зі звинуваченнями на адресу російської влади, однак висловив упевненість, що "ракети або їх складові частини надходять з Росії, а також, можливо, з країн колишнього СРСР, в яких були такі ракети".

"Я свідомо не стверджую, що це справа якогось уряду. Це можуть бути недержавні структури, окремі люди або організована злочинність. Але повинні бути люди, які перевозять в Північну Корею окремі компоненти і потім допомагають корейцям управляти цими ракетами", - сказав інженер.

Пояснюючи свою думку, він вказав, що, якби Північна Корея розробляла ракети "з нуля", їй довелося б задіяти гігантські ресурси.

"Коли я розробляю ракету, мені потрібна певна кількість прототипів. Я їх запускаю, вимірюю траєкторію, роблю висновки про поведінку ракети, виправляю помилки, створюю балістичну таблицю випробувань. Без численних успішних тестів запуск ракети неможливий, включаючи всі можливі умови запуску. Нічого цього ми не бачили", - звучить коментар спеціаліста.

Співрозмовник видання пояснив, що приховати такі роботи неможливо, оскільки "за Північною Кореєю ведеться постійне спостереження".

"Витрати на них повинні були бути колосальні. Вам потрібно сім проектних груп, кілька заводів з виробництва ракет різного діаметру, для них необхідні різні матеріали, паливо і так далі. Вести таку роботу паралельно, та ще й так, щоб майже всі запуски з першого разу були успішними? Такого не зміг домогтися ще ніхто. Ну, або ж ракети прибули ззовні ", - резюмував експерт.

У той же час навіть ті ракети, які вважаються для КНДР новими, насправді є радянськими продуктами 60х років минулого століття, вказав ракетобудівник.

При цьому він допустив, що у режиму Кім Чен Ина "дуже мало таких ракет", які були запущені недавно, і висловив думку, що ці снаряди "даються йому на зберігання і для запусків", тобто не належать Пхеньяну.

Південнокорейська розвідка звинувачує Росію

Інформація про те, що південнокорейська розвідка викрила російські поставки компонентів для ракетної програми КНДР, з'явилася в лютому минулого року. 

За даними ТАСС , її озвучив директор Національної розвідувальної служби (НРС) Південної Кореї Лі Бьон Хо. Він зробив цю заяву 7 лютого 2016 роки після брифінгу для депутатів парламентського Комітету з розвідки. 

Відзначається, що після заходу, який пройшов в закритому режимі, до журналістів вийшли кілька членів комітету, щоб довести його основний зміст. Серед іншого вони розповіли і про російську участь в північнокорейській ракетно-ядерній програмі.

Це зробив один з депутатів комітету Лі Чхоль У. Він зазначив, що їм повідомили про можливе надання Росією допомоги КНДР в частині отримання необхідних технологій. 

За словами депутата, такі відомості глава розвідки надав у відповідь на питання про те, чи могла КНДР самостійно дійти до такого рівня ракетних технологій.

"Нам відповіли, що, на думку НРС, КНДР звичайно щось зробила і сама, але важливі деталі, швидше за все, були отримані з Росії, і на користь цього є велика кількість інформації", - представив Лі версію південнокорейської розвідки, посилаючись на слова директора НРС Лі Бьон Хо.

Віце-прем'єр Дмитро Рогозін негайно відреагував на заяву Сеула, назвавши його анекдотичним, говорилося в матеріалі " РІА Новини ".

"Заяви розвідки Південної Кореї по своїй анекдотичності останнім часом стали все більше нагадувати" вірменське радіо ", - написав чиновник у своєму мікроблозі в Twitter.

Держдеп звинувачує Москву в підтримці КНДР

Раніше Держдеп США звинуватив Росію в економічній підтримці ядерної програми КНДР.

"Будучи головними економічними спонсорами ядерної та балістичної програми Північної Кореї, Китай і Росія несуть особливу відповідальність за цю зростаючу загрозу регіональній і глобальній стабільності", - підкреслювалося в заяві Держдепу, випущеного слідом за тестовим запуском ще однієї міжконтинентальної ракети КНДР - "Хвасон-14" .

Снаряд пролетів 998 км за 47 хвилин. Максимальна висота польоту склала близько 3725 км. З цього аналітики зробили висновки, що тепер Пхеньян теоретично має можливість загрожувати великій частині США, в тому числі Лос-Анджелесу і Чикаго.

Мініатюризація ядерного боєзаряду?

У липні КНДР провела два запуски балістичних ракет, заявивши, що США перебувають в межах досяжності північнокорейських ракет.

 Експерти, однак, стверджують, що більшість північнокорейських ракет володіють вкрай низькою точністю і не можуть потрапити в ціль. 

У відповідь на випробування міжконтинентальних балістичних ракет Радбез ООН ввів проти Пхеньяна найжорсткіші санкції, покликані позбавити його від 1 до 2 млрд доларів валютних доходів.

"Найкраще для Північної Кореї - не погрожувати Сполученим Штатам. Вони будуть зустрінуті вогнем і люттю, яких світ ще не бачив", - заявив у вівторок президент США Дональд Трамп.

Незабаром послідувала реакція Пхеньяна, який через північнокорейське агентство пригрозив вдарити по американській військовій базі, розташованій на острові Гуам. 

Одночасно стало відомо про висновки американської розвідки, яка передбачає, що Північній Кореї вдалося мініатюризувати ядерний боєзаряд так, що стало можливим встановити його на МБР, що запускаються Пхеньяном.

Пентагон заговорив про "кінець" режиму КНДР

У свою чергу міністр оборони США Джеймс Меттіс заявив в середу, що КНДР повинна припинити ядерну програму і відмовитися від кроків, які "приведуть до кінця режиму і загибелі її народу", повідомляє телеканал CNN.

"Кім Чен Ин повинен взяти до уваги єдину позицію СБ ООН і заяви урядів по всьому світу, які погодилися, що КНДР становить загрозу глобальній безпеці і стабільності", - сказав глава Пентагону, додавши, що Північна Корея повинна зробити вибір на користь припинення самоізоляції і повинна відмовитися від прагнення володіти ядерною зброєю.

"КНДР слід перестати міркувати про будь-які дії, які приведуть до кінця її режиму і загибелі її народу", - заявив Меттіс, зазначивши, що дії режиму КНДР будуть "значно перевищені, і КНДР зазнає поразки в будь-якій гонці озброєнь або конфлікті, який вона ініціює".

Глава Пентагону наголосив, що незважаючи на те, що Держдеп США дипломатичними заходами докладає всіх можливих зусиль для усунення загрози у вигляді ядерної програми КНДР, об'єднані військові сили США і союзників у своєму розпорядженні мають самі  чіткі, натреновані  і надійні  оборонні та наступальні  можливості на Землі.

 

Джерело

Наші інтереси: 

Союз Росія-Китай-КНДР посилюється і є загрозою для всієї планети.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи