Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Брюссель готується вкусити США із-за санкцій проти Росії

"Заходи ризикують подолати трансатлантичну єдність та єдність "великої сімки", - йдеться у внутрішній записці Європейської Комісії. Європейська комісія планує вдарити по Сполучених Штатах, якщо будуть узгоджені можливі нові санкції проти Росії, що залишать європейські енергетичні та інші компанії вразливими від США.

17072503.jpg

Президент Єврокомісії Жан Клод Юнкер і президент США Дональд Трамп. Фото: Michael Kappeler/AFP via Getty Images

Проект закону про санкції США буде спрямований на енергетичні, фінансові, залізничні, судноплавні, металургійні та гірничодобувні галузі. Республіканці і демократи вже домовилися про санкції, а Палата представників має проголосувати за законопроект 25 липня, пише Райан Хіт у статті «Брюссель готується вкусити США за санкції проти Росії» в Politico.

Жан-Клод Юнкер особливо стурбований заходами, пов'язаними з енергетикою, які, на його думку, можуть бути несправедливо використані щодо європейських енергетичних компаній.

У внутрішній записці ЄС від 19 липня йдеться про те, що ці заходи ризикують зруйнувати трансатлантичну єдність і єдність G7 у питаннях трактування окупації Росією Криму. Проект санкцій надасть президенту США Дональда Трампа право накладати санкції на будь-яку компанію (включаючи європейську), яка вкладається у розробку або експлуатацію експортних трубопроводів у РФ або в Європі, або бере участь в нафтових підприємствах з російськими компаніями.

Найбільше постраждає газопровід «Північний потік-2» з Росії до Німеччини, який став джерелом політичних суперечок в ЄС, хоча в записці Комісії говориться, що «насправді вплив буде набагато більш масштабним».

Німеччина і Австрія накинулися на запропоновані санкції в червні, звинувативши США в політизації своїх економічних інтересів для продажу зрідженого природного газу в Європу, які будуть конкурувати з такими проектами, як «Північний потік-2» або «Південний газовий коридор» з Каспія.

Через участь російських компаній під загрозою також можуть виявитися нафтогазові проекти в Каспійському морі, транзит газу через Україну і родовище Зохра біля узбережжя Єгипту.

Підхід Європейської Комісії до пом'якшення наслідків буде розділений на три напрямки:

1) намагання використати заяву від адміністрації США, яку Президент США Барак Обама дав у 2014 році, що ці дискреційні повноваження не будуть використовуватися проти європейських компаній.

2) використовувати Статут ЄС про блокування, положення ЄС (Регламент Ради 2771/96), згідно з яким ніяке рішення, основане на екстериторіальних законах США, не може бути виконане в ЄС.

3) Можливі відбивні заходи Світової організації торгівлі.

Джерело Європейської Комісії розповіло Politico про зміни, які були зроблені наприкінці минулого тижня в проект закону, який тепер "виглядатиме набагато краще для інтересів ЄС".

Наші інтереси: 

Європа не є союзником України, про що треба знати і не "вестися на повідку" ЄС.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Хто дбає тільки про "хліб". втрачає і "хліб" і свободу.Чи в ЄС не знають проце?Краще б наводили порядок у своїх країнах

Коментарі

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Хто дбає тільки про "хліб". втрачає і "хліб" і свободу.Чи в ЄС не знають проце?Краще б наводили порядок у своїх країнах