Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Робот-фермер зможе обробляти від 300 га ріллі без втручання людини

Команда фахівців з Дніпра розробила концеп автономного сільськогосподарського робота AgroSmart L на сонячних батареях. 

Як зазначає керівник проекту Максим Тютюнников, діючий прототип моделі в масштабі 1:15 практично готовий.

«Комплекс має модульну систему і складається з системи безпілотних "міні-тракторів", мостової ферми і набору навісних маніпуляторів, які зможуть виконувати будь-які польові роботи і підбиратимуться в залежності від потреб сільгоспвиробників, - розповідає розробник. – Завдяки сонячним панелями і акумулятору робот зможе працювати цілодобово».

Бортовий комп'ютер "розумного" трактора можна буде запрограмувати на багаторічний період роботи: робот зможе сам заїжджати на поле, а транспортні модулі будуть підвозити насіння, добрива та тару, відправляючи на склад вже фасовану продукцію, кажуть фахівці.

«Згідно з концептом, з боків робота будуть розташовані вантажні модулі, які доставлятимуть витратний матеріал і забиратимуть урожай, - пояснюють розробники. – Комплекс зможе постійно знаходитися у полі, а за процесом роботи можна буде спостерігати онлайн - при цьому один оператор контролюватиме одразу декілька таких агрегатів». 

Робот здатен обробляти одночасно близько восьми культур, зауважує Максим Тютюнников.

«На відміну від існуючих аналогів, наш робот вміє адаптуватися під рельєф і працювати навіть на нерівній місцевості, - розповідає розробник. – Один AgroSmart L може обробляти від 300 до 3000 га в залежності від культури». 

Як запевняє керівник проекту AgroSmart L, у перший рік використання робот зможе підвищивши врожайність зернових на 15%, а плодово-овочевих культур до 65%. 

«Традиційна сільгосптехніка своєю вагою утрамбовує землю, порушуючи капілярний обмін і вбиваючи грунт, та ще й використовує велику кількість паливно-мастильних матеріалів. До того ж навіть сучасні точні технології землеробства не дозволяють уникнути великих монокультурних полів з бур’янами та шкідниками, для знищення яких потрібні ядохімікати, - пояснює фахівець. – Наша технологія агромоста дозволяє трактору рухатися по доріжкам, а не по ріллі, а точна посадка – вирощувати на одному полі разом різні рослини: приміром, ряд пшениці, конюшини, картотоплі та капусти».

Довготривале використання робота AgroSmart L дозволить збільшити дохід фермера на 50-80%, заначають розробники. 

Взимку "розумний" трактор буде ставитися на ТО, як будь-яка сільгосптехніка. 

"Використання нашого робота дозволить не лише підвищити врожайність і знизити витрати, а й вирощувати органічну продукцію, яка на європейських ринках коштує значно дорожче традиційної, - наголошує розробник Андрій Доненко. - Запропонована технологія розширить агроекспорт, який навіть у маленької Голандії в 6 раз більше українського, і можливо наша країна не буде втрачати до 3 тис. га родючих земель у рік».

Наразі ведуться роботи над промисловим зразком робота. Як зазначає Андрій Доненко, стартап AgroSmart L вже подолав «долину смерті».

«Зараз у нас є команда і початкова капіталізація - ми готуємося до створення діючої моделі у масштабі 1:10, для якої знадобиться близько 20 тис. доларів, — пояснив він. — Загальна вартість проекту - 10 млн доларів – це копійки у порівнянні із західними інвестиціями у подібні розробки індустрії 4:0».

Наші інтереси: 

Технології рятують людину від рутини. Це прекрасно!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

А я попереджав, що всюди будуть роботи :)

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

А я попереджав, що всюди будуть роботи :)

Все, що робиться з власної волі, – добро!