Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Литва знайшла загублену декларацію про незалежність 1918 року

В одному з німецьких архівів знайшовся оригінал декларації незалежності Литви. Документ написаний від руки у 1918 році. Декларація незалежності Литви зникла невдовзі після проголошення незалежності. Тоді, наприкінці Першої Світової війни у цьому регіоні Європи було дуже неспокійно.

Знайдена частина декларації незалежності Литви від 16 лютого 1918 р. Фото: Reuters

Знахідку зробив професор-політолог Ліудас Мажиліс, який присвятив цій роботі вісім місяців. Тепер він, мабуть, отримає мільйон євро – таку нагороду тому, хто знайде декларацію, оголосила MG Baltic, литовська бізнес-група.

Минулого місяця вона запропонувала нагороду в € 1 млн. тому, хто знайде документ. Власник групи, Даріус Мокус, сказав, що він заплатить одразу ж, як тільки документ буде доставлений в Литву.

Німці вже підтвердили автентичність документа, пише The Guardian.  Мабуть, незабаром його передадуть до Вільнюсу. Дуже вчасно: в наступному році литовці відзначають сторіччя своєї незалежності!

Литва планує відзначити свій 100-річний ювілей, прагнучи затвердити свою незалежність перед обличчям загрози, яка знову насувається з боку Росії. Спогади ще свіжі, адже Литва звільнилася від радянської окупації в 1990-х роках. Період, який російські історики називають "звільненням" Литви і приєднанням її до СРСР як Литовської радянської соціалістичної республіки, литовці називають окупацією.

Президент Литви Даля Грібаускайте, сказала: «Тепер у нас є накращий подарунок, найкраща пам'ятка до нашого столітнього ювілею».

Наші інтереси: 

Вітаємо наших братів-литовців! Немає нічого таємного, що б не стало явним.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
Литва
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи