Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Кіберкарателі проти російських окупантів. Чому Україна переможе Росію онлайн

Світ:

Інформаційна і кібервійна з Росією почалася ще задовго до анексії Криму. Перш ніж ввести війська, РФ створила інформаційно-пропагандистський вакуум, нав'язавши шизофренію всьому світу. Фантомний біль України через ампутирований Крим, "неіснуюча" російська армія на Донбасі, розіп'яті хлопчики і снігурі - лише видима частина війни. 

Військовий експерт, голова фонду Potomac Філіп Карбер навіть написав доповідь про "Російські війни нового покоління". У ній Карбер позначив головні елементи нової війни: політичні диверсії, інформаційні операції "агітпроп", корупція, озброєння і навчання повстанців, кібератаки, створення "Народної Республіки", викрадення людей, вбивства, і тероризм.

Нова війна - це не тільки танки. Там, де у держави зв'язані руки, на допомогу приходять українські хакери. Хактивізм - новий для України напрям. Хактивісти - це ідейні політичні хакери. Серед цінностей хактивізма: боротьба за права людини, свобода слова, свобода інформації. 

Кіберальянс України

В Україні є власне об'єднання хактивістів - Український Кіберальянс (UCA). Воно складається з чотирьох команд: "Falcons Fame", "Trinity", "ruh8" і "Кіберхунта". Спочатку хакери працювали поодинці, але загальні цілі і довіра змусила хакерів об'єднатися. 

Учасник команди "ruh8" під псевдонімом Sean Townsend погодився розповісти Еспресо.TV про український хактивізм. 

За словами хакера, всі хлопці з альянсу займалися IT-технологіями у минулому. У "ruh8" крім Sean, до групи входить ще один хактивіст Dahmer. Учасники "ruh8" знайомі між собою давно.

Перші злами були побічним продуктом досліджень в галузі інформаційної безпеки. Восени 2015 "ruh8" вирішили працювати над зламами більш методично і цілеспрямовано. Після зламу Оренбурзької адміністрації в Росії (навесні 2016), "ruh8" приєдналися до альянсу.

Хто під маскою

Маска Гая Фокса, вигадані псевдоніми і ніякої особистої інформації. Хакерам притаманна анонімність, все-таки їхні методи далекі від легальних.

“Є щось, що можеш зробити ти, не чекаючи створення відповідних партій, організацій, заяв чи прохань. Нашою метою є перемога України в кібервійні з Російською Федерацією", - розповідає Sean для Еспресо.TV

Коли до хактивістів потрапляє цінна інформація, вони одразу передають її військовим та спеціальним службам. Хакери не співпрацюють з державою, але намагаються їй допомагати.

Кіберальянс рідко публікує інформацію "як є". В базі перехоплених даних ВКонтакте близько п'яти мільйонів повідомлень, обсяги поштових скриньок вимірюються гігабайтами. Такий обсяг інформації складно швидко обробити і "причесати" в статтю. З аналізом їм допомагають аналітичні організації InformNapalm і Центр Миротворець. 

Sean зізнався, що найскладнішим у роботі хактивістів - байдужість людей. Суспільство не завжди сприймає інформацію, навіть якщо вона подана в доступній формі. 

“Ми, Український Кіберальянс, InformNapalm, Центр Миротворець - волонтери. Поки ми відчуваємо підтримку співгромадян - ми працюємо. Іноді від обсягів інформації опускаються руки, але ми не сумуємо", - розповідає Sean.

Подвійне життя вести нескладно, головне не розповідати про хакерську діяльність. А ось провокації відбуваються постійно. Іноді хактивістам надходять погрози. Сепаратисти не припиняють вибудовувати теорії змови, називаючи зливи інформації підступами ворожого блоку НАТО.

Найгучніші операції Кіберальянса 2016 року

На початку року, "ruh8" вдалося отримати доступ до смс сотні тисяч росіян. Крім інформативності (в базу даних могли потрапити й політичні діячі), хактивісти показали росіянам на що вони здатні. Дестабілізація російського суспільства - частина плану Кіберальянса.

У червні 2016 року Кіберальянс опублікував дані зламаних поштових скриньок російських журналістів і пропагандистів. Серед найбільш цікавих особистостей - Сергій Зенін, журналіст "Першого каналу" і "Russia Today". Завдяки отриманій інформації, вдалося ознайомитися з методами зйомки пропагандистських сюжетів. Особливо цікавою виявилася листування про збитий малайзійський "Боїнг" MH17. 

У листуванні наводилося безліч згадок зенітного ракетного комплексу "Бук". ЗРК повинен був вести атаку проти української військової авіації. Деякі деталі в листуванні з місцевими терористами вказують на те, що ЗРК міг "промахнутися" і випадково підбити малайзійський "Боїнг". Однак ця версія одразу вичищається і Зенін публікує відредаговане інтерв'ю.

Звіт роботи "Українського кіберальянсу" за 2016 рік

Крім постійного зламу акаунтів організаторів "Союзу добровольців Донбасу", хактивістам вдається виходити на більш високопоставлених осіб — генерала майора ФСБ Олександра Бородая, голову Ради Федерації Валентини Матвієнко. 

Також Кіберальянс зламує російські інформаційні сайти. Зі зламаних сайтів видаляється інформація, і замість неї хактивісти публікують відеозвернення. Така процедура в кіберпросторі називається "дефейс" - в буквальному сенсі позбавити обличчя.

Звіт роботи "Українського кіберальянсу" за 2016 рік

Крім постійного зламу акаунтів організаторів "Союзу добровольців Донбасу", хактивістам вдається виходити на більш високопоставлених осіб — генерала майора ФСБ Олександра Бородая, голову Ради Федерації Валентини Матвієнко. 

Також Кіберальянс зламує російські інформаційні сайти. Зі зламаних сайтів видаляється інформація, і замість неї хактивісти публікують відеозвернення. Така процедура в кіберпросторі називається "дефейс" - в буквальному сенсі позбавити обличчя.

У серпні хакерам вдалося зламати особисту переписку бойовика "ЛНР" з позвивним "Грім". У листуванні обговорювалася підготовка провокації до Дня Незалежності України в Одесі, яку вдалося вчасно попередити.
У тому ж місяці Кіберальянс зламує особисті дані Арсенія Павлова "Мотороли" і комбата терористів "ЛНР" Олексія Мозгового. 

#FrolovLeaks: В грудні 2016 Кіберальянс публікує інформаційну базу щодо Кирила Фролова, заступника директора Інституту країн СНД і релігійного діяча. Дані по Фролову показали, як Російська Православна Церква пропагує російські цінності. Робота щодо дестабілізації суспільства в Україні проводилась задовго до 2014 року і почалася вона з релігії.

#SurkovLeaks: У листопаді хакери отримали доступ до поштових скриньок адміністратора апарату помічника президента Росії Владислава Суркова. Інформаційно-аналітичні компанії Bellingcat і Atlantic Council підтвердили достовірність опублікованих зливів. Дані публікувалися і аналізувалися поетапно. 

Завдяки опублікованому листуванню вдалося з'ясувати особистості політиків і журналістів, які співпрацювали з Росією. У кореспонденції міститься докладна інформація про бізнес і медіа-інтереси Росії в Україні. Обговорювалися ризики економічної блокади "ДНР" і "ЛНР". 

 

 

Що такого важливого можна дізнатися про Суркова? Саме він займався розподілом кадрів на посади в "ЛНР". Також Сурков часто обговорював способи дестабілізації Харкова.

З Денисом Пушиліним (голова ради "ДНР") Сурков обговорює плани щодо федералізації України і зміни її Конституції. А з Віталієм Лейбіним (головний редактор журналу "Русский Репортер") Сурков обговорює "велике українське питання" і допомогу Ігорю Гужві (тоді головний редактор газети "Вести").

На питання, яка операція була найскладнішою, представник альянсу віджартовується: "найскладнішою операцією було створити Український Кіберальянс". 

Українські хактивісти часто починають з рядового сепаратиста або пропагандиста. Далі намагаються вийти на їх командирів або кураторів та з'ясувати, хто відповідає за прийняття рішень і поступово просуватися далі.

“В основному ми пропрацьовуємо зв'язки між людьми. Отримали одного, намагаємось знайти найбільш цікавих його або її кореспондентів. Від неписьменного "добровольця", що приїхав в Україну через тренувальний табір в Ростовській області, до Кремля", - пояснює Sean.

Хакери Росії=ФСБ

З російськими хакерами все набагато складніше. Пострадянський комп'ютерний андеграунд — один з найпотужніших у світі. Оборот кіберзлочинності в пострадянському просторі до $7 мільярдів в рік. Але "чорні капелюхи" - хакери, про яких зазвичай пишуть в новинах, не цікавляться політикою, їх цікавить тільки прибуток. 

ФСБ Росії з 2000 року намагається взяти під контроль кримінальний комп'ютерний світ в РФ. Наприклад, Fancy Bear - саме такий продукт.

Це не група, у них немає сайтів, заяв, чітких цілей. Це розгалужена мережа співробітників ФСБ, завербованих або найнятих хакерів. А політичний напрям диктує адміністрація президента Росії. 

“У нас є численні підтвердження того, що всі сепаратистські або хакерські мережі в РФ будуються за єдиним зразком. Вони можуть отримувати або гроші від кураторів, або погрози чи гарантії безпеки", - розповідає Sean.

Вербують російських хакерів зазвичай після того, як їх ловлять на неправомірному доступі до комп'ютерної інформації та створення шкідливого програмного забезпечення.

Хакери в Росії працюють не на уряд, а на куратора від ФСБ. Завдання для ФСБ не ставлять в "секретному штабі", а виробляються окремими чиновниками, близькими до Путіна.

Це феодально-корпоративна система тісно пов'язана з криміналом. "Їх політика завжди ситуативна, а точного плану немає", - розповідають українські хактивісти.

За заявою президента Петра Порошенка, в листопаді і грудні 2016 року Україна піддавалася кібератакам 6500 разів. Наслідки атак вдалося легко усунути, хоча жертвою стало підприємство "Укренерго", Міністерство фінансів і Пенсійний фонд. 

Така кількість безладних атак - приклад "феодальних" відносин в середині Росії. Окремий виконавець з ФСБ може спробувати вислужитися перед "придворним" і показати йому результати роботи своєї агентури. 

“На щастя, ми маємо справу з дуже архаїчним суспільством, якщо б це була цілеспрямована робота, то наслідки могли б бути набагато складнішими. Все-таки небайдужих людей у нас багато, і це радує. Я глибоко переконаний в тому, що перемога буде за нами", - каже Sean.

Наші інтереси: 

Перемога буде за нами. Потрібно тільки діяти на випередження!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи