Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Чому потрібна лідерська модель? – дискусія про ВУД

Особливість інновацій у тому, що вони майже завжди починаються з однієї людини – лідера, який захоплюється ідеєю і веде за собою прихильників.

151026-lider.jpg

Інновація починається з лідера
Інновація починається з лідера

Продовжуємо дискусію про устрій Вільної Української Держави, концепція якої викладена у презентації.

Попередні обговорення:
Друзі, створімо в Україні таку державу, яка нам подобається!
Вільна людина у вільній громаді – Іван Макар про заснування Вільної Української Держави
Вільні громади постіндустріальної України
Дискусія про ВУД: екодемократія, структура, Міжмор’я, символіка, легітимність - Іван Макар
Іван Макар: Є питання щодо відповідальності громад за своїх членів – дискусія про ВУД

 

У цій дискусії для нас дуже важлива думка політика і правника Івана Макара. Аналізуючи устрій демосів (самоврядних спільнот чисельністю до 150 членів), він написав:   

«Є питання щодо необхідності запровадження авторитарних «проектів» та «хопів», так звана лідерська модель, коли лідер засновує групу, долучає до неї бажаючих, виключає з групи її членів – на власний розсуд у будь-який час, а зміна керівника групи відбувається тільки за його згоди. Навряд чи така модель може вважатися одним із інститутів спільної справи і бути складовою частиною республіки. Очевидний характер авторитарності таких демосів як піддає сумніву необхідності їх конституювання, так і, очевидно, у випадку їх створення, можливості фінансування діяльності з бюджету».

Почнемо з загального міркування, що для заснування постіндустріальної інноваційної республіки «Вільна Українська Громада» нам треба зібрати якомога більше творчих людей з усього світу. Для цього республіка має гарантувати їм максимальну свободу творчості, без будь-яких непродуктивних обмежень. Гасло республіки: «Дозволено все, що не заборонено».  

Особливість інновацій у тому, що вони майже завжди починаються з однієї людини – лідера, який захоплюється ідеєю і веде за собою прихильників. Якщо ж ідея справді революційна і набагато випереджає час, то такого лідера може розуміти доволі вузьке коло людей. У будь-якому разі, носій ідеї найкраще її розуміє і, зазвичай, найкраще знає, що з нею робити. Тому такий носій ідеї є природним керівником інноваційної групи. Відтак для користі справи у нього має бути можливість діяти на власний розсуд, навіть якщо більшість членів групи його не дуже розуміє, проте вірить у нього.

Для таких випадків передбачені демоси лідерського типу. Для заснування первинного демосу – «рою» (чисельністю від 4 до 20 осіб) – лідеру треба знайти ще трьох прихильників і розподілити між ними функції скарбника (директора), судді (аудитора, юриста) і радника (наукового консультанта). Вони, а також усі інші члени демосу, добровільно зголошуються до участі в ньому і в будь-який момент можуть його покинути. У всіх питаннях остаточне слово завжди залишається за лідером. Зокрема, він може делегувати свої повноваження, а також за власним бажанням може змінити модель управління демосом з лідерської на колективну.  

Лідерська модель найкраще показала свою ефективність у стартапах – інноваційних компаніях. «Для команди, яка тільки формується, потрібна не різноманітність, а згуртованість. Розмаїття думок є необхідним тоді, коли ви ще нічого не знаєте про що-небудь важливе. Але якщо є відчуття, що все вже зрозуміло і правильно, то сперечатися нема чого» – стверджує «гуру стартапів» Пітер Тіль. Тож цілком можливо, що саме лідерські демоси будуть «кузнею» інноваційного потенціалу Вільної Української Держави.

– А чи захищені члени лідерських демосів від «самодурства» керівників?

Так, адже все робиться добровільно. Якщо лідер веде кудись «не туди», то людина просто виходить з такого демосу і переходить до іншого. Тож може статися, що вже на другий день після серйозної помилки невдалий лідер залишиться без демосу.

З другого боку, у нас міфологізовані уявлення про небезпеку авторитарних методів керування. Насправді лідерська модель передбачає високу персональну відповідальність керівника, адже у випадку невдачі йому нема кого звинувачувати окрім себе. Тому на практиці перед ухваленням «авторитарного  рішення» керівник сто разів порадиться зі своїм демосом і зовнішніми радниками.

Перевагами лідерської моделі є, зазвичай, вищий рівень швидкості ухвалення рішень, дисципліни, цілісності та цілеспрямованості демосу. Тож цілком можливо, що у демосі з гідним лідером люди почуватимуться краще, ніж у колективному демосі.    

– Але ж у лідерській моделі нема зворотного зв’язку. Як звільнити поганого керівника?

Якщо люди його покидають – це вже є звільнення («голосування ногами»). Інший прояв зворотного зв’язку реалізується на рівні міжгрупової взаємодії: якщо лідер поводиться негідно, то з ним не захочуть об’єднуватися голови інших демосів, тому він назавжди залишиться «самотнім ройовим».   

– А як щодо «фінансування лідерських демосів з бюджету»?

У постіндустріальній республіці будуть інші механізми фінансування на рівнях бюджетів полку, коша та республіки. Економічна модель ВУД потребує окремого розгляду, і ми до неї ще повернемося. Проте вже зараз можемо сказати, що фінансування окремих демосів відбуватиметься не за критерієм моделі управління, а за критерієм корисності для спільної справи.

На завершення зауважимо, що колективна модель орієнтована на стабільність та надійність, а лідерська – на інновації з елементами ризику. Поєднання стабільності й розвитку в сумі дає стабільний розвиток.

Тому лідерська модель не менш важлива, ніж колективна. У будь-якому разі, нема сенсу обмежувати ініціативу громадян Вільної Української Держави, якщо вони бажають одноособово керувати інноваціями.   

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

Вибори мера Харкова - приклад лідерської моделі тільки іншого пошибу. Ми мріємо, вони роблять

Коментарі

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Звиччайно ,лідер .який пропонує певну ідею внутрішнім зором проникає в шлях реалізації цієї ідеї В такому разі лідерська модель оправдана

Зображення користувача Іван Макар.
0
Ще не підтримано

Наявність демосів, сформованих за демократичними принципами, дає можливість повністю себе зреалізувати творчим особам, які знайшли хоча б кілька однодумців, й без авторитарних «проектів» та «хопів». Якщо є однодумці, які поділяють висунуті особою погляди, то навряд чи ці однодумці захочуть усунути таку особу від подальшого процесу генерації нових ідей.

Хоча, в принципі, питання формування низових демосів, це питання коша чи того, що у моєму проекті називається громадою, діяльність якої відбувається на підставі прийнятих статутів громад. Центральні органи не втручаються в процес конституювання окремих громад, які можуть у своєму статуті закладати будь-які можливі варіанти, в тому числі і авторитарні «проекти» та «хопи».

Якщо суспільним договором надто сильно регулювати питання структурування суспільства, то це матиме зворотній ефект. І окремі індивідуми, і суспільство в цілому втратять певні ступені свободи, оскільки всіх варіантів передбачити неможливо, а тому суб’єкти правового регулювання заганятимуться в певне прокрустове ложе.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Щоб "затягнути" до ВУД якомога більше творчих людей, нам треба для них максимально спростити життя.

Згоден, що у демосах можна ухвалювати додаткові правила, які забезпечать особливі права лідерів. Проте це для творчої людини зайва морока. До того ж якось не зручно для себе чогось спеціально вимагати.

Простіше вибрати лідерську модель зі стандартного списку, після чого людина буде впевнена, що в один прекрасний момент її не усунуть від її дітища.

Врешті-решт, що більше пропозицій в "меню", то легше в ньому кожен знайде своє і долучиться до справи.

Проте пропозицій не повинно бути занадто багато, психологи пропонують давати не більше 7. Тому вибір з 6 варіантів - це добре.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Іван Макар.
0
Ще не підтримано

Якщо автора його послідовники усунуть від його дітища, то це значить, що це послідовники іншої ідеї, а дітище виродилося у байстрюка.
Тоді простіше заснувати новий проект, зібрати нових послідовників, усунувши помилки, які були допущені попереднього разу.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Згоден, проте у житті бувають випадки перехоплення проектів. Тому буде краще, якщо інноватори зможуть сміло засновувати у нас свої лідерські демоси без потреби додаткової перестраховки.

Іван Макар каже:
Якщо автора його послідовники усунуть від його дітища, то це значить, що це послідовники іншої ідеї, а дітище виродилося у байстрюка.
Тоді простіше заснувати новий проект, зібрати нових послідовників, усунувши помилки, які були допущені попереднього разу.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

Вибори мера Харкова - приклад лідерської моделі тільки іншого пошибу. Ми мріємо, вони роблять

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Формально це колективна модель, адже Кернеса обрали харків’яни. Могли ж і не обрати. Схоже, що більшість місцевого охлосу він цілком влаштовує.

Володимир Самотий каже:
Вибори мера Харкова - приклад лідерської моделі тільки іншого пошибу. Ми мріємо, вони роблять

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Іван Макар.
0
Ще не підтримано

Це не приклад лідерської моделі, оскільки будь-який мер може бути переобраний через кілька років, або ж навіть і раніше, якщо для цього будуть підстави. В лідерській моделі не передбачено переобирати лідера.

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

Він створив образ під виборця і став лідером. Є різні алгоритми здобуття лідерства. Тут переобирання теж формальне.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Так, це зрозуміло. Проте ми тут говоримо не про лідерство взагалі, а конкретно про "лідерську модель управління" ВУД. У демосах з такою моделлю вирішальне слово завжди за головою демосу.

Володимир Самотий каже:
Він створив образ під виборця і став лідером. Є різні алгоритми здобуття лідерства. Тут переобирання теж формальне.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

Людина почуває себе добре коли добре середовище. Коли є різноманітність. Іншими слова вузька спеціалізація для творчої людини не є добрим. Виходячи з такої ситуації властивості лідера творця мають бути іншими від прийнятих,стандартних. Стандарт лідера - це командир ,начальник ,бос або той ,що застосовує власний приклад для наслідування. Тому ,на мій погляд, потрібно досліджувати не стількі сам лідерський проект а його (лідера) параметри. Лідер це той хто на рівні біополя може структурувати колектив. Решту реалізує сам колектив у відповідності до глибини на яку зміг піднятись або опуститись
.

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.