Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 17
  • Переглядів: 18

Ілюстрована історія України від найдавніших часів до сучасності. Первісні люди на території України

Багато вчених вважає, що заселення України первісними людьми відбулось приблизно 150 тисяч років тому. Однак, таке твердження не відповідає дійсності. Насправді людиноподібні істоти на теренах України появились значно раніше. Доказом цього є стоянка первісних людей, відкрита поблизу села Королеве Виноградівського району на Закарпатті…
…Коли у 1974 році Закарпатська палеолітична експедиція Інституту археології АН УРСР під керівництвом молодого київського ученого Владислава Гладиліна виявила поблизу селища Королеве стоянку первісної людини, ніхто й не здогадувався, який резонанс серед ученого світу ця подія матиме.

Незабаром після початку робіт учасники експедиції зрозуміли, що мають справу з унікальним історичним матеріалом, оскільки такої кількості знахідок ще не доводилось викопувати на жодному із відомих археологічних об’єктів…

…Розкопки в селищі Королеве провадилися аж до початку дев’яностих років минулого століття. Українським археологам допомагали іноземні дослідники, котрі зацікавились цією палеолітичною пам’яткою. З використанням найновітніших методів було вираховано часові рамки знахідок. Найдавніші з них (ті, які залягали на самому нижньому культурному шарі) мали вік понад один мільйон років! Речі з останнього, найпізнішого прошарку, було оцінено у 27 тисяч років!…

На даний час ця стоянка є найдавнішою в усій Центральній і Східній Європі. І єдиною, де існують культурні нашарування віком понад 1 млн. років. Ця пам’ятка занесена до числа найбільш важливих світових археологічних об’єктів.

Опираючись на результати досліджень, проведених у селищі Королеве, ми можемо з впевненістю сказати, що заселення нинішніх українських земель первісними людьми відбулося в ранньому палеоліті приблизно 1 млн. років тому. Також ми знаємо, що першими жителями стоянки і засновниками самого раннього культурного шару були представники Гомо еректус (людина випрямлена). Напевно це був якийсь із видів пітекантропів…

…Зрозуміло, що ареал (зона заселення) найдавніших людей на території України не обмежувався лише селищем Королеве. Наша Батьківщина мала тоді сприятливий теплий клімат, отже, була доволі густонаселеною…

…Приблизно 500 тисяч років тому (з початком потепління після першого льодовикового періоду) в Україні появились нові “людиноподібні”, відомі науці, як Homo heidelbergensis, тобто – “гейдельберзька людина”. Між ними і місцевими пітекантропами розпочнеться жорстока війна на виживання, яка закінчиться перемогою прибульців.

Гейдельбержці були дещо розвиненішими від своїх попередників, що й дало їм шанс перемогти конкурентів. Об’єм їхнього мозку становив 1000-1100 см3, хоча ріст мали такий же, як і пітекантропи – 150 см. Уміли користуватись власноруч виготовленими кам’яними знаряддями праці.

Основу життєдіяльності гейдельбержців складало збиральництво, яким займались жінки і діти, та полювання, що було головним заняттям чоловіків. Під час полювання мисливці використовували великі дерев’яні списи із кам’яним вістрям… Крім важких списів на їхньому озброєнні були також легкі. Використовувались для кидання у рухому ціль…

…Відсутність слідів вогнищ на відкритих давніх стоянках “гейдельберзької людини” говорить про те, що ці первісні жителі України ще не використовували вогонь, а, отже, їли сире м’ясо тварин. (Крупні, міцні зуби на знайдених черепах підтверджують цю думку).

Без сумніву гейдельбержці були канібалами. Про це свідчать знахідки археологів. На стоянці у печері Атапуерка, що на півночі Іспанії, ними було знайдено людські кістки. Їх можна було б прийняти за поховання давніх жителів цієї стоянки, якби не кілька обставин. По-перше, за допомогою спеціального аналізу зубів було встановлено, що кістки не належать господарям стоянки. Це були залишки якихось інших істот. А, по-друге, на кістках було чітко видно сліди, залишені гострим предметом. Очевидно, вони були пошкоджені кремінним різаком, коли котрийсь із “людиноподібних”, готуючи собі обід, намагався зрізати м’ясо з кістки…

…Говорити про наявність повноцінної мови у гейдельбержців зарано. Вони спілкувались лише за допомогою жестів, звуків та коротких слів. Ці давні гомініди вміли виготовляти одяг із хутра тварин. А навчились вони цьому нехитрому ремеслу з настанням холодів під час другого льодовикового періоду.

Духовний світ первісних людей був надзвичайно бідний – усе їхнє життя зводилось лише до пошуків їжі. Ніяких пам’яток мистецтва “гейдельберзької людини” знайдено не було. Сімейних шлюбів у них не існувало.

Сліди “гейдельберзької людини” зникли після початку третього льодовикового періоду. Частина з них вимерла з настанням холодів. Інші у пошуках порятунку відійшли на південь і покинули територію Праукраїни. Ті ж, які залишились і зуміли вижити, пізніше будуть знищені неандертальцями, котрі після третього льодовикового періоду стануть панівними гомінідами в Європі.

На даний час в Україні існує лише одна пам’ятка гейдельберзької доби – це стоянка, відкрита у 1946 році українським археологом П.І.Борисковським біля села Лука Врублевецька, що за 20 км від Кам’янця-Подільського. Там П.Борисковський виявив кілька десятків кам’яних виробів і скелет. Вік стоянки було оцінено у 300 тисяч років. Вона є другою за давністю після пам’ятки, відкритої біля селища Королеве.

Близько 150 тисяч років тому на території України з’явилися ще одні мігранти – неандертальці. На наших землях розпочинається нова епоха: початок панування більш досконалого людиноподібного виду – Гомо сапієнс (людина розумна).

За рівнем розвитку неандертальці стояли значно вище від “гейдельберзької людини”. Це й дало підстави вченим зарахувати їх до Гомо сапіенс. Були вони не високі на зріст (до 165 см), сутулі, але кремезні і міцні. Маючи фізичні та розумові переваги над своїми попередниками, неандертальці зуміли значно розширити зону свого проживання. Вони розселилися по усій території України.

На даний час відкрито понад 200 їхніх стоянок. Найбільш відомі з них – Рихта на Волині, Молодово на Дністрі, Амвросіївка у Донбасі, Холодний Грот та Кіїк-Коба у Криму, Кринківська біля Житомира, Старосілля в околицях Бахчисарая, в урочищі Круглик на Запоріжжі та інші.

Головними заняттями неандертальців традиційно були збиральництво і полювання. З часом полювання стає домінуючим, оскільки, у зв’язку з похолоданням, зменшується кількість рослинної їжі, яку можна було зібрати…

…Неандертальці були доволі нестриманими та агресивними, про що свідчать дані досліджень їхніх ДНК. Це, поряд із боротьбою за виживання, було ще однією причиною частих конфліктів та війн між ними самими. Убитих ворогів не хоронили і не кидали напризволяще, а з’їдали: неандерталуси, як і усі їхні попередники, були канібалами.

Німецькі учені з інституту еволюційної антропології під час генного аналізу кісток неандертальця виявили ген FOXP2, який відповідає за мову. Це дало підстави стверджувати, що Homo neanderthalensis уміли розмовляти. Але мова їхня була доволі бідна, складалась з коротких фраз та слів, де переважали різкі гортанні звуки. Довгі осмислені речення не використовувалися в силу убогості думки і відсутності знань…

…Характер поховань, коли людей хоронили у спеціальних позах, посипали червоною вохрою, клали предмети побуту та зброю, говорить про зародження у людей якихось первинних уявлень про загробне життя. З’являються початки вірувань, перші культи, первісна магія. Що, в свою чергу, приводить до появи суспільної еліти – служителів культу, шаманів і т.д. Вони проводили різноманітні обряди, інколи зловісні, часом – з людськими жертвоприношеннями.

Метою цих магічних дій було намагання людей задобрити богів і сили природи. Усе це виглядало доволі фантастично, коли вночі при світлі вогнищ, із сокирами у руках, вигукуючи якісь дивні слова, неандертальці виконували ритуальні танці навколо вогню під звуки первісних музичних інструментів. Усі вони у цей час перебували під дією галюциногенних препаратів, приготовлених шаманами із різноманітних трав та грибів. Спочатку наркотичні речовини використовувалися лише під час проведення магічних обрядів. Але пізніше їх вживання стало звичайним явищем.

З добою неандертальців пов’язані й найдавніші витоки мистецтва. Імовірно, первісна творчість зародилась для обслуговування релігійних потреб. Так з’явились перші статуетки священних тварин, фетиші, амулети, предмети культу, музичні інструменти…

Але,.. епоха неандертальців добігала кінця. Як генетичний вид вони зникли приблизно 25 тисяч років тому…

…Частина неандертальців не встояла у боротьбі з природою в роки останнього зледеніння. Рятуючись від морозів, вони часто відходили на південь – в Азію та Африку. Але все одно масово вимирали від холодів та супутніх їм хвороб. Їхня імунна система, яка надійно слугувала тисячі років, раптом дала збій, і виявилась не спроможною дати відсіч новим фізичним та біологічним небезпекам.

Другою причиною загибелі неандертальців став канібалізм. Поїдаючи собі подібних Гомо сапієнсів, неандертальці разом з м’ясом отримували різного виду інфекції. Інколи починались масові епідемії, які за умов відсутності медицини, приводили до катастрофи. Особливо небезпечною була так звана пріонна інфекція, що розвивалась у мозку людини, який у неандертальців вважався особливим делікатесом. Попавши у тіло здорової людини, ця інфекція спричиняла розумову деградацію і смерть хворого.

Ще однією причиною закінчення ери неандертальців були безперервні сутички і конфлікти з кроманьйонцями, у яких вони масово гинули. Попри свою перевагу у грубій фізичній силі, неандертальці не встояли перед натиском більш розумово розвинених конкурентів.

Ті ж неандерталуси, котрі вижили у первісних війнах, були різними способами асимільовані переможцями. Наприклад, шляхом підкорення, чи утворення змішаних сімей; або через народження потомства від випадкових чи насильницьких сексуальних контактів і т.д. Вважається, що між кроманьйонцями і неандертальцями рідко траплялися стійкі шлюби. Однак, коли до Європи і на українські землі прийшли арійські народи, вони уже застали тут метисів. Тобто – нащадків від змішаних шлюбів переважно цих двох видів людиноподібних істот.

У неандертальців не існувало сімейних відносин у класичному розумінні. Були лише невпорядковані, хаотичні сексуальні контакти всередині роду. У тому числі – і між кровними родичами. Часто матері не знали, хто є батьком їхньої дитини. Такий тип статевих відносин носить назву полігамія. Він був характерний для усіх видів первісних людей. Кровозмішання внаслідок інцесту призводило до генетичного виродження неандертальців. А хвороби, які передаються статевим шляхом, ще більше руйнували первісне суспільство. Полігамія, таким чином, стала наступною причиною зникнення Homo neanderthalensis, як біологічного виду…

Близько 40 тисяч років тому територію Праукраїни починають заселяти кроманьйонці, представники виду Гомо сапієнс. Ці люди з самого початку мали суттєві переваги над неандертальцями. Вони були значно вищі – 170-180 см. Струнка будова тіла та довгі ноги забезпечували швидкий рух під час полювання чи бою. Довгі руки збільшували силу і дальність лету кинутого списа. Досконаліша форма кисті дозволяла надійно утримувати у руці зброю.

Прибульці мали міцну імунну систему, яка не боялась холодів та хвороб. Об’єм їхнього мозку становив 1800-1850 см3, що більше, як у неандертальців і сучасних людей. Базові знання і вміння були вищі, ніж у їхніх суперників. Відтіснивши конкурентів, кроманьйонці стали домінуючою силою у тогочасній Європі. Ми ж скажемо, що розпочався ще один загадковий експеримент Вищих Сил.

Цей період історії є достатньо вивчений. В Україні знайдено і досліджено близько 800 стоянок тієї епохи: Радомишльська на Житомирщині, Межиріцька на Черкащині, Мізинська на Чернігівщині, Молодово, Кормань та Вороновиця у Чернівецькій області, Мурзак-Коба та Фатьма-Коба в Криму, Баламутівка на Буковині, Добраничівка на річці Супонь та інші. Географія знахідок є доволі широкою, отже, зона розселення кроманьйонців охоплює усю територію тогочасної України.

Попри те, що кроманьйонці були створені, як якісніший генетичний матеріал, вони, тим не менше, залишались подібними до неандертальців. Вели той же спосіб життя – збиральництво та полювання тривалий час було їхнім головним заняттям. Однак, винайшли дещо нове, чого не існувало до них. Наприклад, рибальство. Виловлювали рибу за допомогою гарпунів (дерев’яний спис з кістяним наконечником). Пізніше почали використовувати вудки з кістяними гачками. Винайшли човен, отже, могли рибалити вдалині від берега і ловити більше риби.

Під кінець своєї епохи кроманьйонці зуміли приручити диких тварин, що ознаменувало собою початок ери тваринництва. Першими були приручені дикі собаки, а пізніше дикі свині, кози, вівці. Відповідно у раціоні кроманьйонців з’явилися нові продукти – молоко, сир. Більше стали споживати м’яса, оскільки, з появою свійських тварин, вони стали менше залежати від полювання…

Вершиною їхньої конструкторської думки було винайдення лука, який став першим (і останнім) механічним пристроєм, створеним первісними людьми. Також було винайдено бумеранг, пращу (каменеметалку) та списометалку, що дозволяло вражати здобич на дальніх дистанціях…

…Вперше кроманьйонці почали виготовляти кістяні знаряддя: масивні палиці і молоти, наконечники, голки, гарпуни, гачки, шила, застібки до одягу, проколки. Навчились вичиняти шкіри, з яких потім шили одяг. Додумались сушити і коптити м’ясо, що дозволяло зберігати його тривалий час і використовувати по мірі потреби. Впевнено видобували вогонь методом викресування з каменю, чи тертям.

Житла використовували як природні (печери), так і побудовані власноруч. Особливістю було те, що з’явились досить великі, довготривалого користування житлові споруди. Вони могли досягати площі 60-70 м2 і мати 4-5 кімнат. Часто у таких будинках жило кілька сімей родичів… Обігрівали житло за допомогою вогнища, дим виходив через отвір, залишений зверху. До десятка таких споруд утворювали селище, де проживало близько сотні людей.

Поряд з господарськими успіхами кроманьйонці мали певні досягнення і у мистецтві. Археологи знаходять печери з наскельними малюнками, виконаними досить реалістично та майстерно з використанням природних кольорових фарб…

…Появляються перші музичні інструменти, це були різні сопілки, флейти, барабани, бубни. На Мізинській стоянці, наприклад, було знайдено цілий набір ударних музичних інструментів із кісток мамонта…

…Релігія стає невід’ємним атрибутом повсякденного життя кроманьйонців. Порівняно з неандертальцями їхні вірування стають більш осмисленими, розмаїтими, із складними ритуалами та обрядами. Зводяться перші релігійні ідоли, тотеми, створюються святилища, будуються культові споруди, жертовники. Служителі культу стають найвпливовішими та найавторитетнішими членами громади.

Вони ж стають першими знахарями, лікуючи одноплемінників за допомогою трав та різних магічних заклинань. Хоча при ревматизмі (яким часто хворіли кроманьйонці), при венеричних захворюваннях (які теж були звичним явищем), чи при масових інфекційних епідеміях цілителі зазвичай виявлялися безсилими.

Більш складним стає процес поховання померлих. Хоронили за спеціальним обрядом у глибокій ямі, клали горшки з їжею, зброю та предмети побуту – вірили у життя після смерті…

…Попри усі прогресивні зміни у матеріальному житті кроманьйонців, у їхньому духовному світі радикальних позитивних зрушень не відбулося. Усе те, що привело до загибелі їхніх попередників, їм також було властиве. Вони були войовничими і жорстокими не менше, ніж неандертальці. Криваві побоїща та війни були звичайним явищем у їхньому житті. Кроманьйонці теж були канібалами. А огидні нічні оргії з вживанням наркотичних речовин і страхітливими людськими жертвоприношеннями відбувались у них не рідше, ніж у неандертальців.

У статевих відносинах панувала та ж сама полігамія. Пізніше, правда, почали виникати перші сім’ї, але шлюби укладалися між кровними родичами, що морально нічим не краще полігамії, і так само вело до генетичного виродження…

…Поширеним був також шлюб, коли чоловік мав кілька жінок. Скільки? – залежало від його статусу. Вожді часто мали цілі гареми. Поширеним був також гостинний гетеризм, коли шанованим гостям племені разом з їжею та ночівлею пропонували молоду дівчину. Якщо ж окрема сім’я мала гостя, то господар яранги повинен був поділитися власною дружиною.

У кроманьйонців, так само, як і в усіх попередніх видів первісних людей, звичайним явищем були різноманітні сексуальні збочення. (Знову ж таки, явище, яке практично ніколи не зустрічається серед представників тваринного світу). Лезбійство, гомосексуалізм, некрофілія та педофілія вважалися щоденною нормою і не викликали ніякого суспільного осуду.

В Європі (так само, як і в Україні) епоха кроманьйонців тривала близько 30 тисяч років. Ці люди мали чудову фізичну кондицію, міцну імунну систему, об’єм мозку був більшим, ніж у сучасної людини. Але усе, чого вони зуміли досягти, це – вдосконалити традиційні знаряддя праці і покращити обробку каменю, зробити кілька дрібних винаходів і, нарешті, винайти лук! Вони залишились на рівні споживаючого господарства, паразитуючи на тілі природи і забираючи у неї все, що їм було потрібне для життя…

…З огляду на усе це, важко добу кроманьйонців назвати цивілізаційним проривом у людській історії. Це була та ж сама первісна дикість, тільки на дещо більш високому рівні. Проіснувавши кілька десятків тисяч років, кроманьйонці так і не зуміли створити дійсно цивілізоване суспільство з державними інститутами, виробництвом, законодавством, із суспільною мораллю, етичними нормами, з наукою і т.д. Вони не створили багатої, високорозвиненої мови, оскільки, мовне спілкування є відображенням щоденної реальності і способу життя. А реальність у них була доволі примітивна…

…Ми й досі захоплюємося досягненнями Трипільської культури, Шумеро-Аккадської держави, Стародавнього Єгипту. Але ці перші людські цивілізаційні центри, які прийдуть на зміну первісній дикості, були створені не кроманьйонцями. Творцями людської цивілізації покликані були стати зовсім інші…

З півночі йшла нова сила, щоб змести дикі архаїчні суспільства. І на їхніх руїнах заснувати нову реальність. Новим Пришельцям потрібно буде лише кілька тисяч років, щоб освоїти космос і створити чудеса науки й техніки, які межують з фантастикою…


Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи