Portrait de Миро Продум
Миро Продум
  • Visits: 1
  • Accès: 1

У Вінниці вперше розвіяли міф про підземні бункери Гітлера на ставці Верфольф

14 жовтня 2013 р. у Вінниці презентували книгу "Ставка Гітлера в Україні". Український дослідник теми Андрій Швачко та його бельгійський колега Мартін Боґарт вивчили багато історичних документів і стверджують, що насправді системи підземних бункерів на ставці "Вервольф" не було. За словами Андрія Швачка, легенду про ці бункери придумала радянська влада.

"Вони хотіли показати, що Гітлер — це щур, що ховається від усіх. Тому заліз у свої бункери і носа звідти не показував. Боявся, що радянські війська почнуть бомбити. А насправді ставку "Вервольф" ніколи не бомбили. Тут було тихо і спокійно. Бомбосховище, звісно, було. З метою безпеки його зобов'язані були побудувати. Але воно не було підземне. Фундамент, стіни та верх звели із залізобетонних плит товщиною 2,5 м. Саме його рештки ми споглядаємо на теперішньому "Вервольсі". Від потужного вибуху їх розкидало в різні боки", - зазначив він.

Автори на підтвердження своїх слів порадили подивитись фільм "Зухвалість". В ньому є епізод, де з висоти пташиного польоту показують місцину, де був "Вервольф".

"Там добре видно, що ніякого лісу немає. Є рівна ділянка, де то там, то там стирчать ці бетонні плити. Дерева влада висадила тільки у 1971 році. Тоді, в 1942-му, тут знаходилось 23 об'єкти. Гітлер жив у будинку № 11 з 16 липня до 31 жовтня 1942 року. Це був звичайний дерев'яний будиночок із закамуфльованим дахом.

Всередині будиночки були оббиті дерев'яною вагонкою. На сосні біля будинку завжди висів термометр, щоб фюрер знав температуру повітря. Ще випадково з документів виявили, що Гітлер ніколи не носив годинника. Завжди питав, котра година. Є дані, що він приїжджав сюди ще два рази, у березні і серпні 1943-го", - додав Швачко.

Безліч фотографій зі ставки дали дослідникам уявлення про життя на "Вервольфі".

"Німці дуже ретельно збирали всі дані, навіть секретні. Тому зі всіх об'єктів залишилось дуже багато фотографій. А ось фотодокументів з підземного бункеру — жодного. Це ще раз підтверджує нашу версію. Якщо об'єкт не сфотографований і про нього ніде не згадують, значить, його не було. Німці у цьому плані були педантами", - запевнив Мартін Боґарт.

Автори книги створили також фільм-екскурсію у форматі 3D територією ставки "Вервольф". Невдовзі автори збираються випустити альбом "Вінниця в роки окупації". Адже завдяки роботі над книгою знайшли багато фотоматеріалів про Вінницю.


В тему:
Першою державою, що визнала Голодомор, стала гітлерівська Німеччина
Вигадка про єврейське походження Гітлера
Фашизм чи солідаризм?
Нацизм і більшовизм
Німецький експеримент
Геополітичні союзники
Українська Держава – союзник Третього Райху
Вірші радянських солдатів у німецькому полоні
Гітлер, якого ви ще не бачили

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Кращий коментар

Portrait de Миро Продум
0
No votes yet

Це дуже важлива подія на шляху відновлення історичної правди. Ще одна цеглинка у відбудову україно-німецького геополітичного союзу.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Commentaires

Portrait de Миро Продум
0
No votes yet

Це дуже важлива подія на шляху відновлення історичної правди. Ще одна цеглинка у відбудову україно-німецького геополітичного союзу.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!