Portrait de Альберт Саїн
Альберт Саїн
  • Visits: 0
  • Accès: 0

Соціонна організація

***

Чому у колективах багато некомпетентних працівників? Лоуренс Пітер, канадський професор, автор бестселера “Принцип Пітера” помітив і описав тенденцію в робочих колективах при просуванні по ієрархічних щабелях зупинятися саме на тих посадах, де люди не в змозі впоратися зі своїми обов’язками. Це і є принцип Пітера: “В ієрархії кожен індивід має тенденцію досягати свого рівня компетенції”. Адже нові посади надають тим людям, які відзначаються особливими успіхами на своїх посадах. Серед кількох замісників керівника на вищу керівну посаду призначають того, хто найкраще проявив себе у своїй роботі. А проявляв він себе відмінно саме тому, що дана діяльність відповідала вродженим діловим якостям. Але інша посада може вимагати зовсім інших якостей психіки. І тоді вже та сама людина, як би вона не намагалася працювати якісно і добросовісно, ніяк не може впоратися з новими обов’язками. Визнати власну некомпетентність і відмовитися від нової посади людина не в силах, от і “тягне лямку”, удає видимість діяльності, від того страждає і сама, і доручена їй справа. І таким чином, будучи компетентною в одній справі, людина стає некомпетентною в іншій. На вищий ієрархічний щабель такого працівника вже ніхто не призначить, і повернути його на попереднє місце якось незручно, адже це означає принизити і образити людину, до того ще й визнати власну помилку щодо ділових якостей саме цього працівника. От і виходить, що з часом керівні посади займають саме ті люди, які у цій справі некомпетентні. І не полишають їх, залишаючись тут уже надовго. Погіршується стан їхнього здоров’я, адже виконання людиною невластивої їй роботи супроводжується низкою психосоматичних хвороб. Таким чином, канадський вчений зробив висновок, що “некомтентність – явище всезагальне” і що ми живемо у світі некомпетентності, тому що досі існує стійка тенденція у людей сліпо дряпатися вгору на свій рівень некомпетентності. Адже якщо виконуєш роботу без зайвого напруження, то і Вам і оточуючим здається, що Ви здатні на більше і повинні піднятися вище. І коли дістається таке, з чим Ви не в змозі впоратися, то саме цей вид діяльності і стає постійним заняттям, при цьому завалюється робота, нервуються колеги і підривається ефективність усієї організації.

Нова соціонна організація створюється на основі соціонної природи людини і чітко визначеної спеціалізації психіки згідно соціонічного типу. Це дасть якість у вирішенні суспільних, економічних і політичних проблем, а деякі з них відпадуть самі по собі.

Якщо дотримуватися законів міжособових взаємодій, можна організовувати злагоджені колективи, в яких пануватиме взаєморозуміння, взаємодопомога і підтримка, природна спеціалізація кожного, кооперація в об’єднанні. В такій організації найтісніші зв’язки повинні бути у діаді, визначені конкретні завдання виконуватися групою людей, які належать до однієї квадри, а перспективні відповідальні проблеми повинні розв’язуватися групою, до складу якої входять люди всіх 16 типів – повний соціон.


В тему:

Закони соціоніки

Місія людини залежно від її соціонічного типу

Ми. Суспільство. Всесвіт.

Розвиток суспільства

Інформаційна спеціалізація у квадрах

Основа соціонної організації та її управління

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...