Portrait de Оксана Лутчин
Оксана Лутчин
  • Visits: 121
  • Accès: 122

Повертаємо іменникам відмінювання

Ще в шкільні роки нам нав'язали, що такі іменники, як кіно, авто, пальто й інші, які закінчуються на , не відмінюються. Чи характерно це для української мови? Ні!

Українській мові споконвіку властиве відмінювання таких форм. Адже ж відмінюємо: містов місті, село в селі, вікно у вікні. Відповідно їдемо не у метро, а в метрі; з метром; не в авто, а в авті; з автом; граємо не на піаніно, а на піаніні; з піаніном. Саме такі форми є нормою для української мови, як і, між іншим, для інших слов'янських мов (польської, словацької, чеської, хорватської). Окрім російської мови, яка не є слов'янською. Під її впливом прийнято Правопис 1933 року, який позбавив відмінювання іменники іншомовного походження, що закінчуються на .

Сьогодні повертаємось до питомих витоків української мови, очищаємо її від перекручень і нелогічних проявів. Себто слова авто, б'юро, депо, табло, пальто, кіно, метро, піаніно й інші із закінченням на змінюємо.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...