Portrait de Ігор Каганець
Ігор Каганець
  • Visits: 12
  • Accès: 12

Націоналізм, фашизм, солідаризм

Категорія:

Масована «антифашистська» кампанія, проведена державною владою в Україні у травні 2013 року, виштовхнула на поверхню наявний термінологічний хаос і спонукала навести лад з термінами націоналізм, фашизм, антифашизм. 

Почнемо з того, що націоналізм – це ідеологія і напрямок політики, оснований на переконанні, що нації (народи, етноси) є природними клітинами людства. Тобто система «людство планети Земля» може існувати і розвиватися тільки за умови структурування на нації, натомість руйнування цієї природної структури веде до руйнування людства.

Відповідно, націоналізм веде до згуртування людей одного етносу. Причому він гуртує людей такими, якими вони є, без претензій на зміну їхнього способу життя.  Націоналізм орієнтується на існуючі звичаєві норми.

Зазвичай націоналізм пов’язаний з боротьбою за національне визволення, тому тяжіє про Простору боротьби.

Фашизм – це націоналізм, який ставить питання про еволюційне перетворення людини, вдосконалення її способу життя і підняття нації на якісно вищий рівень розвитку. Тому для різних різновидів фашизму притаманні боротьба за здоровий спосіб життя, розвиток фізкультури і спорту, екологічна спрямованість, заохочення до дітонародження і плекання підростаючого покоління (див.: Фашизм чи солідаризм).     

У порівнянні з базовим націоналізмом, фашизм орієнтується на творчість і має значно потужніший духовний компонент, а тому володіє вищою суспільною енергетикою – через це сучасники його називали «чинним націоналізмом» (Дмитро Донцов) та «ідеалістичним націоналізмом» (Євген Онацький, «Фашизм і ми», 1929).

Інше популярне визначення:  «Фашизм – це генонізм плюс танкові дивізії» (Луї Повель і Жак Берж’є, «Ранок магів», 1960). Воно акцентує увагу на притаманний фашизму метафізичний компонент, маючи на увазі творчість Рене Генона – видатного французького езотерика і традиціоналіста.

Для фашизму властиве розгортання у Просторі боротьби з виходом у Простір пригод. Саме з останнім пов’язаний властивий фашизму романтизм, так привабливий для молоді.     

Антифашизм – це антитеза фашизму. Призначення будь-якої антитези – створення необхідного опору для глибшого і повнішого розгортання тези. З цієї причини антифашизм сприяє розгортанню фашизму, що стало очевидним після проведення в містах України згаданих вище антифашистських акцій політичної реклами.

Національний солідаризм – це вищий рівень національної самоорганізації. Слово «солідаризм» має два давні українські корені: «со» – спільний (соратник, сотворець), «літ-лід» (цілісний, литий, твердий, єдиний, гелл. lithos – камінь). Звідси лат. solidus  – твердий, міцний, істинний, повний, цілісний. Ідеальною метою  солідаризму є перетворення нації на гармонійний біосоціальний організм.

На відміну від «заземленого націоналізму» і «сумбурного фашизму», для солідаризму властиві цілісність, системний підхід,  опертя на надійну наукову базу, поєднання життєвого реалізму з метафізичною мудрістю (практична метафізика).  

Якщо ключовим словом для базового націоналізму є «норма», а для фашизму «творчість», то для солідаризму таким словом є «мудрість». Обов’язковими складовими мудрості є цілісність і святість.   

Досі солідаризм був своєрідною теоретичною «утопією», недосяжною мрією. А все тому, що творення гармонійної нації вимагає об’єднання гармонійних людей. А де ж їх взяти у достатній кількості? Націотворчій еліті не вистачало метафізичної бази і доступної масової технології самовдосконалення.

Брама до практичної реалізації ідей солідаризму відкрилась завдяки сучасним інформаційним технологіям, які забезпечують інтенсивний обмін позитивним досвідом між людьми доброї волі. Сьогодні вже можна стверджувати, що метафізичним фундаментом практичного солідаризму є філософія динамізму, заснована Ісусом Хрестом. Ключовою масовою технологію є самооновлення Живим Словом. Науковою основою солідаризму є розробки багатьох видатних мислителів, серед яких Григорій Сковорода, Еміль Дюркгейм, Осип Бойдуник (Боярський), Володимир-Юрій Данилів.

На відміну від базового націоналізму, що тяжіє до Простору боротьби,  і фашизму, що тяжіє до Простору пригод, арійський солідаризм відразу ж орієнтується на Простір волі, хоча й починає старт з Простору пригод. Простір волі максимально сприятливий для творчого самовираження людини, тут немає ворогів і небезпек. Тому солідарне суспільство спроможні створити тільки просвітлені, гармонійні люди – арії.

Три рівні національної самоорганізації:
Націоналізм: норма, звичай, простір боротьби.
Фашизм: творчість, революція, простір пригод.
Солідаризм: мудрість, преображення, простір волі.

Практичне застосування солідаризму створює синергетичний ефект, завдяки якому ефективність суспільства стрибкоподібно зростає. Фактично, відбувається описаний у філософії динамізму ефект «схлопування» – але вже не з окремою людиною, а з цілою нацією.

Тільки просвітлені, арієзовані громадяни можуть сформувати просвітлену, сонячну, арійську націю. Тому теоретична концепція  солідаризму може практично реалізуватися тільки у формі арійського солідаризму – солідаризму аріїв.  

Якщо вам сподобалась ця публікація, ви можете підтримати перетворення нашого сайту на платформу для колективних пошуків, обговорень, знайомств, експериментів:
Модернізуймо Народний Оглядач!


В тему:
Духовні основи фашизму – чинного націоналізму
Інтелектуальні корені українського солідаризму
Фільм Деніса Ганзеля «Хвиля» (Die Welle, 2008) – рецензія
Озвучуємо українською фільм Хвиля - Die Welle 2008: долучайтесь до справи!
Кримський гурт «Тавро»: Фашист (mp3)
Три прозріння антифашизму: 100% позитиву!
Євген Онацький: Фашизм і ми [1929]
Чому влада рекламує фашизм
Як грамотно рекламувати фашизм
Раммштайн: Лівою два три чотири - Rammstein: Links 2 3 4 текст mp3
Чому ми любимо фашизм
Незалежність-22: друга фаза
Три поверхи Великого Переходу: соціальний, національний, магічний
Чому братва безумствує?
Жарке Українське літо. Хай Буде!
День і ніч Європи
Фашизм чи солідаризм?
Нацизм і більшовизм
Німецький експеримент
Надцивілізація Волі
Сучасність і солідаризм
Корпоративний Солідаризм: починаємо з простого
Національний Солідаризм: мета і завдання на сучасному етапі

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Кращий коментар

Portrait de Улько Коломийський
0
No votes yet

Український Солідаризм :( мудрість, преображення, простір волі...) - Галар. Пропоную розмістити його на головній сторінці сайту. У мене є один знайомий художник , то я попрошу його щоб він мені намалював його. Галар в мене завжди викликає захоплення , гордість і піднесення.

Commentaires

Portrait de Улько Коломийський
0
No votes yet

Український Солідаризм :( мудрість, преображення, простір волі...) - Галар. Пропоную розмістити його на головній сторінці сайту. У мене є один знайомий художник , то я попрошу його щоб він мені намалював його. Галар в мене завжди викликає захоплення , гордість і піднесення.

Portrait de Володимир Самотий
0
No votes yet

На сьогодні фінансовою основою людського суспільства володіють два клани - це Ротшельди і Рокфелери. Саме вони визначають напрямки світової ідеології. Поки солідаризм не стане могутньою фінансовою структурою вплив на людське суспільство буде мізерний. Хоча " ... проте матеріальне просто тривіальне, духа височінь підіймаємо" :)

Portrait de Володимир Світлий
0
No votes yet

"Націотворчій еліті не вистачало метафізичної бази і доступної масової технології самовдосконалення."
Ключові слова.

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.

Portrait de Яра Воля
0
No votes yet

Тепер "все" - в наших руках! Дякую за "цілісну" статтю :))

Яра Воля