Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

В Антимонопольному комітеті Палати представників відбулись слухання, присвячені інтернет-монополістам

Категорія:

Спецтема:

На слухання були запрошені: генеральний директор Alphabet Inc. (це саме вона володіє Google) Сундар Пічаї (Sundar Pichai), генеральний директор Apple Тім Кук (Tim Cook), генеральний директор Amazon Джеф Безос (Jeff Bezos) та генеральний директор Facebook Марк Цукерберг (Mark Zuckerberg).

Слухання відбувались у вигляді відеоконференції. В залі були присутні головуючий та кілька депутатів. Ще кілька депутатів та всі четверо запрошених керівників інтернет-монополістів брали участь он-лайн.

Вже на перших хвилинах стався міні-скандал. Головуючий демократ з Род-Айленда Девід Цицилайн (David Cicilline) перервав емоційний виступ республіканця Джима Джордана (Jim Jordan), сказавши, що той вичерпав ліміт часу. В своєму короткому виступі пан Джордан перераховував випадки цензури з боку інтернет-монополістів: позначення твітів Президента Трампа, як «недостовірні»; спроба Google відключити сайт «The Federalist» від монетизації; нещодавнє одночасне зникнення на добу з пошуку Google одразу низки сайтів консервативного спрямування. Google пояснював це «технічним збоєм», проте чимало аналітиків вважають, що це було тренування напередодні виборів, і що Google відпрацьовував технологію, яким чином одночасно виключити з пошуку консервативні сайти. Адже зникли одночасно саме консервативні сайти, нібито увімкнувся якийсь «чорний список».

Взагалі ж слухання склали гарне враження. Це не була та брудна вистава, як зі слуханнями генпрокурора Вільяма Барра, котрому просто не давали можливості дати відповіді на питання. На цих слуханнях і республіканці, і демократи ставили запитання і вислуховували відповіді. Республіканці більше звертали увагу на політичну цензуру з боку інтернет-монополістів, демократи – більше на безпеку особистих даних та придушення конкуренції.

Республіканець Кен Бак (Ken Buck) з Колорадо підняв питання про те, чому Google виконує вимоги компартії Китаю і блокує сайти, які не подобаються КПК. Республіканець Метт Гец (Matt Gaetz) з Флориди порушив питання безпеки особистих даних та чому Google співпрацює з китайськими міліарними структурами. Сундар Пічаї якось розпливчато відповідав, що не співпрацює і що все буде добре.

Демократка Праміла Джаяпал (Pramila Jayapal) зі штату Вашингтон (вона сама із Сіетлу і днем раніше відверто маніпулятивно виступала проти Генпрокурора) примусила хвилюватись Джефа Безоса своїми запитаннями про структуру бізнесу Amazon, яка створює нерівноправні умови дрібному бізнесу.

Демократка Вел Демінгс (Val Demings) з Флориди звернула увагу на домінування Google і на збір великої кількості індивідуальних даних – історія пошуків, геолокація, історія переміщень, контакти електронної пошти та багато іншого.

Взагалі, це були дійсно слухання. Депутати обох партій реально намагались розібратись в структурі інтернет-монополізму, усвідомити небезпеки, побачити підводні камені можливих поспішних кроків.

Місяць тому я вже писав, що можливо Палата представників, де більшість складають демократи, намагатиметься перехопити тему інтернет-монополістів у Сенату, де більшість складають республіканці, і де вже йде робота з пошуку шляхів протидії інтернет-монополізму.

У будь-якому разі це корисно. Адже проблема тепер звучить в обох палатах. І це дуже добре напередодні виборів, бо може бути запобіжником проти спроб інтернет-монополістів використати своє монопольне становище на користь одної партії.

Хто добре володіє англійською - можуть подивитись слухання тут. Початок слухань було перенесено, тому на відео трансляція починається з моменту 01:14:20

Наші інтереси: 

Інтернет-монополісти стали реальною загрозою свободі слова та свободі бізнесу. Вони поступово штовхають світ у бік "цифрового концтабору" китайського зразка. Цей рух необхідно зупинити.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Демократи морально підтримали своїх спонсорів, тому все відбулося доволі гладко. У республіканському Сенаті панують інші настрої.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Демократи морально підтримали своїх спонсорів, тому все відбулося доволі гладко. У республіканському Сенаті панують інші настрої.

Все, що робиться з власної волі, – добро!