Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

1:0 на користь Північного потоку 2: ЄС поступається Газпрому (Rzeczpospolita)

Німеччина та Франція явно послабили газову директиву ЄС. Замість того, щоб припинити інвестиції «Газпрому», нормативні документи де-факто легалізують її. 

Після майже року переговорів країни-члени ЄС домовилися про проект газової директиви, який повинен був перешкодити енергетичній експансії Росії в Євросоюзі. Інструментом цієї експансії є новий газопровід Північний потік 2, який буде розташований біля вже існуючого Північного потоку 1, пише Rzeczpospolita.

Будівництво Північного потоку 2 дозволить Росії подвоїти поставки газу через Балтійське море, що зробить Євросоюз більш залежним від Газпрому, а транзит газу через Україну непотрібним.

Польща і кільканадцять інших країн ЄС підтримали перегляд газової директиви, але альянс на чолі з Німеччиною фактично виступив проти неї. Зрештою, Німеччина, а також Австрія, Нідерланди, Бельгія, Угорщина і Чехія поступилися.

Але ціна цієї поступки настільки висока, що може зробити директиви беззубими. На практиці буде створено правову зброю, що захищає «Північний потік 2», вважає експерт Центру східних досліджень Річ Посполита Шимон Кардаш.

За його словами, директива настільки розбавлена у порівнянні з оригінальною версією, що може навіть погіршити ситуацію.

Газопровід на морській ділянці має підпадати під законодавство ЄС тільки в територіальних водах Німеччини. Це більше не суперечить датським інвестиціям. Крім того, німецький регулятор буде першим, хто вирішуватиме принципи цього законодавства ЄС.

Таку думку підтверджують Речі Посполитій в неофіційних розмовах особи, що із самого початку заангажовані в переговорах. «Північний потік 2» матиме імунітет: законодавство ЄС теоретично застосовуватиметься, але ніщо не стане для нього загрозою. Політично це найгірше, що може статися. Це фіговий лист. Можливо, краще, щоб інвестиції взагалі не були об'єктом права, стверджує співрозмовник Речі Посполитої.

Чому тоді Польща та інші держави, що виступають проти Північного Потоку 2, погодилися на це?

- Найголовніше було передати м'яч до Європарламенту. Рішення про прийняття мандату має істотну стратегічну перевагу. Це відкриває шлях до переговорів з Європарламентом, який у більшій мірі підтримує нашу позицію, ніж Рада, - каже Конрад Шиманьскі, державний секретар з європейських справ. Польща розраховує на те, що парламент виправить директиву, оскільки її остаточне прийняття вимагає прийняття більшості в обох інституціях: Парламенті і Раді. У ЄП, доповідачем цієї директиви і головним перемовником є Єжи Бузек. Від нього буде залежати, чи поновить директива силу.

Jerzy Buzek. Fot. pamedia.pl

Франція хотіла показати, що бере до уваги занепокоєння країн Центральної та Східної Європи, але не в тій мірі, щоб заблокувати такі важливі для Німеччини інвестиції.

Спочатку в газовій директиві зазначалося, що весь Північний потік 2 або будь-який інший газопровід, який буде перекачувати газ з третьої країни до ЄС, підпадає під регулювання ЄС. Існує обов'язок відкривати доступ до газопроводу третім особам, розподіляти право власності постачальника від оператора та розкривати тарифи.

На думку експертів, такі положення зробили б Північний потік 2 невигідним. Тому директива була на користь країн, які виступають проти експансії "Газпрому". Проти були ті, що зацікавлені у збільшенні поставок російського газу. Проти директиви виступали Німеччина, Австрія, Нідерланди, Бельгія, Угорщина, Чехія та Болгарія. Іспанія та Італія вагалися.

Зміни, запропоновані Німеччиною і підтримані Францією, передбачають, що законодавство ЄС застосовується тільки до земельної ділянки ЄС (що очевидно) і до морської ділянки, що проходить через територіальні води держави, на території якої газопровід входить до ЄС. У цьому випадку Німеччини. Раніше, навіть у більш компромісних версіях, передбачалося, що законодавство ЄС діятиме в територіальних водах усіх країн ЄС, через які проходить газопровід, в даному випадку - і в Данії.

Крім того, переглянута версія директиви передбачає процедуру отримання винятків з положень ЄС і в цій процедурі дає більшу національну компетенцію, в даному випадку німецькому регулятору.

Таким чином, директива, яка мала зупинити Nord Stream 2, може фактично легалізувати її.

- Саме питання територіальних вод не було б настільки серйозним, якби не другий пункт про компетенції німецького регулятора, - неофіційно говорить експерт, залучений до переговорів щодо директиви.

Проект директиви не передбачає чіткої ролі для Європейської Комісії та інших держав-членів у процесі визначення принципів для Північного потоку 2 та як він буде підпорядкований на практиці законодавству ЄС.

Черговою проблемою є те, що директива, сформульована таким чином, визначить правила використання зовнішніх газопроводів на найближчі десятиліття. Це відкриє шлях не тільки для Північного потоку 2, а й для інших маршрутів російського газопостачання: Північного потоку 3, Південного потоку або Турецького потоку. Це означає, що транзит через Україну стане непотрібним.

Після 2020 року Росії більше не буде потрібна Україна, каже експерт Центру східних досліджень Шимон Кардаш.

Польща та інші опоненти «Північного потоку-2» зрештою підтримали цю франко-німецьку версію. Вони визнали, що шансів для іншого не було, бо для прийняття проекту була потрібна підтримка Франції.

Польща має надію, що в подальшому процесі проект буде виправлений руками Єжи Бузека. 

11 лютого відбудеться перша зустріч представників Європарламенту та Ради (урядів ЄС).

Акціонерами консорціуму «Північний потік 2» є, окрім російського «Газпрому», країни ЄС – німецький Uniper і Wintershall, французький Engie, британсько-голландський Royal Dutch Shell і австрійський OMV. 

Північний потік 2 має коштувати 10 млрд. євро, а газ може потекти по ньому вже у 2020 році.

Оригінал статті в „Rzeczpospolitej”:  

"1:0 dla Nord Stream 2. Unia ustępuje Gazpromowi"

Наші інтереси: 

Точиться геополітична війна, у якій Україна має союзника Польщу.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Сьогодні наступає розплата за помилки 1941-го!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Європа влізла в російську пастку!

Подивимося, що протиставить Європі, а головне Німеччині і Франції, Трамп і Америка.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

Події розвиваються так, що є висока імовірність повномасштабної війни в Європі.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Відносно ймовірності повномасштабної війни я не впевнений. А от щодо спроби керівників Німеччини і Франції шантажувати керівництво НАТО своїм виходом з організації, якщо США введуть економічні санкції проти фірм, задіяних у проекті "Північний поток-2", цілком ймовірно.

США потрібно укріплювати військову могутність України, Польщі, країн Балтії, Грузії.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Сьогодні наступає розплата за помилки 1941-го!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Чудово, що Олена опанувала польську мову і тепер сама робить переклади з польських ресурсів.

Все, що робиться з власної волі, – добро!